Wat is chorizo? Chorizo is een van oorsprong Spaanse worst met een roodachtige kleur en vrij grove structuur. Je kunt 'm gedroogd kopen, ideaal om in schijfjes te serveren bij het aperitief. Maar er is ook verse chorizo.
Chorizo wordt gemaakt van stevig gekruid varkensvlees. Mexicanen gebruiken gemalen vlees, Spanjaarden meestal grof gehakt. De Portugese chouriço is dan weer donkerder, zwaarder en minder pittig. Dit omdat de Portugezen het gehakt anders kruiden.
Chorizo is een traditionele Spaanse worst gemaakt van rundvlee sen varkensspek. De worst is sterk gekruid met gerookte paprika en dat is ook duidelijk te zien aan de donker rode kleur.
Normaal gesproken wordt chorizo vervaardigd van zeer grof gehakt, vettig varkensvlees. Andere belangrijke bestanddelen zijn zout, knoflook, oregano, suiker en eventueel andere kruiden zoals komijn.
Het in de chorizo kruiden aanwezige paprikapoeder zorgt er met zijn zoetige en tegelijkertijd gerookte smaak voor dat de worst in staat is om smaak af te geven aan vele verschillende gerechten.
Chorizo kan je beter niet eten als je zwanger bent. De Spaanse worst wordt gedurende het productieproces niet verhit en is dus rauw vlees. Hierdoor blijven eventuele schadelijke bacteriën aanwezig. Als je de chorizo in een warm gerecht gebruikt, zoals op een pizza of in een stoofschotel, is het wel veilig.
Spanje op zijn best. Deze Chorizo Iberico Bellota is een typische spaanse worst gemaakt van 100% raszuiver Iberische varkensvlees. Juan Pedro Domecq is een van de tophuizen als het aankomt op de Jamon 100% Iberico Bellota (Pata Negra).
Met deze kruidige lekkernij kan je alle kanten op. Ook ALDI verkoopt dit heerlijke Spaanse worstje voorgesneden in plakjes. Deze chorizo plakjes liggen in ons uitgebreide assortiment van voorverpakte vleeswaren. Vers gesneden, voor het grootste gemak.
Als deze worst aangesneden is, dan is de worst nog ongeveer 5 dagen in de koelkast houdbaar. Is de worst nog niet aangesneden, kijk dan naar de tht-datum op de verpakking. De verse chorizo kun je 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren, of 3 maanden in de vriezer.
Chorizo - [Tsjo-rie-zo] Van Italiaanse aardappelballetjes, naar de populaire Spaanse worst. De uitspraak van deze worst verschilt een klein beetje per regio, maar tsjo-rie-zo is toch wel de meest gangbare uitspraak. Niet go-ri-zo dus.
Super sappige en smaakvolle chorizo worstjes. De chorizo worstjes hebben een stevige, grove structuur en zijn kruidig van smaak. De worstjes zijn gemaakt van 100% rund.
Halfgedroogde chorizo is vochtiger en smeuïger en wordt veel gebruikt om te bakken en grillen en om stoofschotels te maken.
Deze salami is lekker kruidig en heeft een kenmerkend rode kleur door de toevoeging van paprikapoeder. Chorizo is heerlijk om zo te eten, maar ook een fijne smaakmaker door gerechten als bijvoorbeeld paëlla en stoofpotten. Fuet is dunnere soort salami welke typerend is voor Catalonië.
Droge worsten of salami zoals de italianen het noemen is een verduurzaamd vleesproduct. Dit wil zeggen dat het vlees op zo'n manier is bewerkt dat het geschikt is om langere tijd ongekoeld te bewaren. De hiervoor gebruikte technieken zijn nog ouder dan de weg naar Rome.
De Spaanse worsten zijn gemaakt van het vlees van het witte varken of van het Iberische varken. In het zuiden en westen van Spanje worden de worsten aan de lucht gedroogd; in het noorden, waar het vochtiger is, worden ze ook gerookt, waarvoor men bij voorkeur geurig eikenhout gebruikt. Dat geeft een heerlijk aroma.
Rond gedroogde worsten zoals chorizo zit een zeer dun velletje. Dit velletje is meestal varkensdarm. Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af.
Snijd de chorizo in dunne plakjes. Ik gebruik altijd de chorizo droge worst van Stegeman. Deze is glutenvrij.
Pittige Spaanse zachte chorizo
Dit pittig ding wordt volgens traditie in Spanje gemaakt. Het is een pittig worstje, dat je goed kunt eten bij de borrel. Hij doet het goed op een tapasplankje met verschillende soorten kazen, brood, dips en olijven. Hij is zacht, waardoor je hem ook goed kunt gebruiken om te verhitten.
De originele Spaanse worst krijgt de rode kleur van een genereuze snuif 'pimenton'. Dit gerookt paprikapoeder zorgt ervoor dat de worst een smaakbom is met die typische intens rode kleur.
Droge chorizo kun je gewoon zo eten. Verse chorizo moet je wel echt verhitten. Je kunt 'm kort aanbakken, maar hij is het lekkerst als je 'm een beetje laat stoven en karamelliseren. Ook lekker: laat de verse chorizo in z'n geheel garen in de oven.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te vaak te eten.