Werking. Een windwijzer bestaat uit een pijl op een as. De achterkant van de pijl heeft een groter oppervlak, waardoor dat deel met de wind meedraait net zolang tot het zich parallel aan de windrichting bevindt. De pijl zelf wijst daardoor in de richting waar de wind vandaan komt.
In weerrapporten en weerverslagen worden windrichtingen aangegeven in graden. Dit kan aan de hand van een kompas. Er zitten 360 graden in een cirkel en een kompas ís een cirkel. Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen.
Windwijzer = Een windwijzer is een instrument om de richting van de wind mee te bepalen. Meestal bestaat het uit een metalen plaatje dat vrij beweegbaar is om een verticale as.
Je kunt kijken naar de vlaggen op de kant. De vlag waait met de wind mee. Ook kun je kijken naar het riet of de golfjes op het water. Deze geven de werkelijke wind aan.
Het principe achter de windvaan is even simpel als geniaal. In de afbeeldingen hieronder zie je hoe vaan, wind en roer samenwerken. De vaan (oranje) staat van de wind af (A), maar vangt wind zodra de boot draait. De vaan gaat weer van de wind af staan, en draait daarbij het roer de andere kant op (B).
In de windroos is een schaal weergegeven waarmee de procentuele frequentie kan worden afgelezen. De staafjes tezamen inclusief de variabele winden en windstiltes (stil/var) tellen op tot 100 procent. De breedte van de staafjes geeft informatie over hoe hard het gewaaid heeft.
Teken of schrijf de windrichtingen (noord, oost, zuid en west) op de cirkel. Vul de bloempot met zand of met aarde en leg de cirkel er bovenop, met de windrichtingen naar boven. Zet het tweede rietje in het gaatje in de pot met aarde. Steek de satéprikker met daaraan het rietje met de pijl in het rietje in de aarde.
We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit. Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.
Als er windkracht 3 staat, waait de wind met een snelheid van 12 tot 19 kilometer per uur. Als je met wind mee dus harder fietst dan 19 km/u heb je voor je gevoel toch tegenwind, omdat je meer luchtweerstand moet overwinnen.
Een windwijzer of windvaan is een instrument om de richting van de wind mee te bepalen.
Bij Allewindwijzers.nl vind je verschillende soorten windwijzers. Je vindt er klassieke windwijzers, maar ook moderne windwijzers.
Wanneer je naar het noorden kijkt, dan is het oosten aan je rechterhand en het westen aan je linker. Kijk je naar het zuiden, dan is het oosten aan je linkerkant en het westen aan je rechter.
Met een horloge
- Eerst even je (wijzer- ;) ) horloge op wintertijd zetten of denken. - Richt de kleine wijzer op de zon. - Neem de kleine hoek tussen de 12 uur en de kleine wijzer.
Al bij windkracht 7 gevaarlijk
Bij de proeven bleek dat een lege lichte combinatie al bij windsnelheden van 55 km/u (windkracht 7) gaat kiepen. Een volgeladen doet dat pas bij 74 km/u (windkracht 8).
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Met elke wind kan je fietsen. Net zoals vanmiddag, windje 7 tegen.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Ter vergelijking: Windkracht 9 schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog Windkracht 10 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, bomen raken ontworteld, vogels ...
Let op! Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Een windroos of windkruis is een kruis dat de windrichtingen (noord, oost, zuid en west) aanduidt. Een windroos kan teruggevonden worden op een kompas (kompasroos), onder een windhaan, of op een zelf [..]
Bij een oostenwind komt de wind uit het oosten en waait in de richting van het westen. Bij een zuidenwind komt de wind uit het zuiden en waait in de richting van het noorden en bij een westenwind komt de wind uit het westen en waait in de richting van het oosten.
Noordoostenwind. Een noordoostenwind voert meestal relatief koude, maar vaak behoorlijke droge, lucht aan. In de winter is het daardoor droog en guur. Het is niet altijd even zonnig omdat bewolking, die boven de Oostzee of in het noorden van Duitsland ontstaat, met deze wind het land kan binnendrijven.