In de afgelopen jaren zijn steeds meer mannen hun lichaam gaan scheren. Ook krijgen de oksels (24 procent) en de borst (15 procent) regelmatig een scheerbeurt.
Onze lezers hebben gestemd, en het antwoord was duidelijk: Mannen moeten hun oksels wél scheren. Tenminste, soms. Van de 4.044 geënquêteerden, gaf 68 procent aan hun okselhaar te scheren; 52% geeft aan dat ze dit doen voor uiterlijke redenen, 16% doet het vanwege 'atletische redenen'.
OKSELHAAR VERWIJDEREN BIJ MANNEN
Veel mannen scheren hun okselhaar met een scheermes. Je kunt er ook voor kiezen om okselhaar te trimmen. Doe na het verwijderen van okselhaar niet meteen deodorant op, dit kan de huid namelijk irriteren.
De meeste mannen - 73 procent - laten hun okselhaar gewoon staan. Slechts één op de vier vrouwen vindt dat oké. Okselhaar bij mannen mag wel, vindt 59 procent van de vrouwen, maar alleen als het verzorgd is. 17 procent van de vrouwen vindt dan weer dat een man zijn oksels helemaal glad moet scheren.
In tegenstelling tot de haren op je benen en armen hebben de haren onder je oksels de neiging om alle kanten op te groeien. Door te scheren in een X patroon pak je de meeste haartjes in 1 scheerbeweging mee, en hoef je minder vaak over je oksels te strijken om alle haartjes te verwijderen.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
Okselhaar om geur te verspreiden
De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. Dat blijkt uit onderzoek van een fabrikant van scheermesjes onder ruim duizend Nederlanders. De belangrijkste reden om het schaamhaar weg te scheren is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uit ziet.
Comfort. Vooral tijdens de warmere dagen is een veelgehoorde reden voor mannen om iets aan hun okselhaar te doen, dat het een stuk comfortabeler voelt. Je zweet minder en wanneer je zweet merk je dit minder. Het voelt een stuk luchtiger onder je armen.
Als je stopt met scheren, heeft je lichaam minder huid-op-huid contact. Dit gebeurt als je loopt, rent of gewoon staat. Doordat je de haren laat staan is er minder frictie tussen de huid van je armen en de huid van je oksel. Wat weer zorgt voor minder irritaties.
Je hebt veel okselhaar. Eerst en vooral: er is niets mis met okselhaar hebben. Maar weet gewoon dat het haar een broeihaard voor zweet en bacteriën kan zijn en hierdoor voor een sterke okselgeur zorgt.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden.
Dermatoloog Menno Gaastra benadrukt: "Okselhaar is absoluut niet onhygiënisch." Volgens Gaastra is het wel zo dat bacteriën makkelijker op de huid tussen de haren gaan zitten. "Als je je minder vaak wast, ga je sneller ruiken mét okselhaar dan zonder. Maar als je het schoon houdt, is er niks aan de hand."
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Het kan lastig zijn om te kiezen waar je je moet scheren als je de voorkeur van je partner niet kent. Sommige vrouwen houden ervan dat mannen over hun hele lichaam behaard zijn, terwijl andere liever zo min mogelijk haar hebben. De enige echte manier om het uit te vinden, is door je vriendin of vrouw te vragen.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 95 procent van de studenten hun schaamhaar regelmatig verwijdert. Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent).
Afhankelijk van je haarkleur, hoeveelheid haartjes en hoe snel het groeit, scheer je jouw oksels misschien wel wekelijks, twee wekelijks of juist meerdere keren per week.
Het Wilkinson-onderzoek laat zien dat mannen er inderdaad een flinke klus aan hebben: 34% van de Nederlandse mannen scheert zich twee à drie keer per week, 20% doet dat vier à zes keer per week en zo'n 16% scheert zich dagelijks.
Waarom 93% van de vrouwen het fijn vindt dat de man zijn of haar schaamhaar bijhoudt. Als je niet onder een steen leeft, weet je dat vrouwen ervan houden als mannen zich goed verzorgen. Sterker nog, ze verwachten het zelfs.
Zorg dat je je schaamhaar bijknipt met een schaar als het lang is (dat voorkomt dat je mesje of trimmer verstopt raakt). Ook niet onbelangrijk: was je handen. Scheren onder de douche is sowieso aan te raden. Het warme water maakt de huid en haren soepel, en bovendien is het hygiënisch.
De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een verstoring van de hormoonbalans. Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen of testosteron, mannelijke hormonen, in het bloed. Overproductie van deze hormonen kan plaatsvinden in de bijnierschors (zeldzaam) en de eierstokken.
Vrouwen hebben hier over het algemeen ook een sterke mening over het scheren van de rug. Het grotendeel van de dames is namelijk niet bepaald fan van rughaar. “Het is niet aantrekkelijk. Vrouwen vinden de rug een belangrijk lichaamsdeel.
Zowel mannen als vrouwen krijgen dus okselhaar en schaamhaar. Bij vrouwen ontstaan ook terminale haren op de armen en benen.
Bij jongens begint er schaamhaar te groeien aan het begin van de puberteit, tussen de 12 en 13 jaar. Wat later begint er haar te groeien onder de oksels. Natuurlijk krijgen jongens ook te maken met baardgroei. Verder groeien er haren op de armen en benen en in de oren en neus.