Honden zijn goede luisteraarsHonden hebben het ongelooflijke vermogen om een taal die ze niet spreken (de onze), gedeeltelijk te begrijpen. In verschillende onderzoeken werden de processen in onze hersenen die zorgen dat we kunnen praten en luisteren, bestudeerd bij honden.
De meeste hondenbezitters hadden al een sterk vermoeden, maar een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat honden mensentaal verstaan. Wat baasjes tegen hun hond zeggen en de manier waarop kunnen honden verstaan volgens de resultaten van het onderzoek.
Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat honden veel intelligenter zijn dan we dachten. "Ik wist dit al 30 jaar", zegt hondengedragsdeskundige Martin Gaus. "Mensen die veel met honden omgaan weten dat de dieren ons goed begrijpen, maar het is mooi dat dit bevestigd wordt door de wetenschap."
KUNNEN HONDEN DENKEN? Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.
Honden begrijpen dus woorden. En echt nieuw is dat niet. Want zo was er natuurlijk al border collie, Chaser, die meer dan 1000 woorden begrijpt. Wel nieuw is dat het nu echt zwart op wit bewezen is dat honden helemaal niet zo'n achterlijke dieren zijn waar ze door sommigen voor versleten worden, besluit Dusauchoit.
Dieren hebben een ingebouwde biologische klok
Hierdoor word je bijvoorbeeld elke dag, ook in het weekend, rond hetzelfde tijdstip wakker en krijg je rond vier uur 's middags telkens vreselijke trek. Dieren hebben dat ook en kunnen dus aan hun lichaam voelen wanneer het tijd voor wat is.
Het oor is in te delen in het uitwendig oor, het midden- en binnenoor. Niettemin zijn er wat het gehoorvermogen betreft drie essentiële verschillen. Honden kunnen ook de hogere frequenties horen die het gehoor van de mens niet meer kan waarnemen (mensen: 20 tot 20.000 Herz, honden: 15 tot 50.000 Herz).
Sommige honden kunnen denken dat hun baasje niet meer terugkomt wanneer ze weggaan, terwijl anderen begrijpen dat hun baasje alleen even weg is en binnenkort terugkomt. Honden hebben geen menselijke taal of begrip, dus het is moeilijk om precies te weten wat er in hun hoofd omgaat.
Uw hond kan zijn oren naar achteren trekken of dichtknijpen als hij gestrest of angstig is. Dit is niet altijd duidelijk bij rassen met flaporen. Een van de subtielere tekenen van stress en angst die gemakkelijk gemist wordt, is neus- en liplikken, geeuwen en kwijlen.
We kunnen dus stellen dat honden gevoelig zijn voor emoties van mensen en deze emoties ook kunnen overnemen, of er in ieder geval op kunnen reageren. Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan.Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Hongaarse wetenschappers hebben in een baanbrekende studie in het vakblad Science ontdekt dat honden de betekenis van woorden en de intonatie waarmee we ze uitspreken met elkaar kunnen combineren voor een correcte interpretatie van die woorden.
Hoewel? Uit nieuw onderzoek blijkt dat hij je wel degelijk kan verstaan. Als je alleen thuis bent met je hond, praat je vast weleens tegen hem. Tot je zo opgaat in jullie 'gesprek' dat je je huisdier vragen gaat stellen en je je realiseert dat-ie je helemaal niet kan verstaan.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Kort blaffen op een normale toon: hallo zeggen tegen andere honden of personen. Onafgebroken blaffen op een lage toon: een teken dat je hond bang is en zich bedreigd voelt. Lang blaffen met af en toe janken: je hond voelt zich eenzaam.
Honden praten met hun lijf
Hoe hij zich voelt, of wat hij wil gaan doen. Je kunt zien hoe hij staat of zit, hoe hij beweegt, en of hij kleine tekens geeft met zijn bek, oren of ogen. Maar je moet wel goed opletten om alles te zien. Soms is het niet makkelijk.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Voor een hond is het natuurlijk gedrag dat hij graag bij u wil zijn. Dat een hond graag tegen u gaat liggen kan verband houden met zijn wolf-oorsprong, als een manier om warm te blijven. Maar het kan ook zijn, en dat is waarschijnlijker, dat uw hond gewoon graag dicht bij u wil zijn.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Honden houden niet van hoge tonen, ook wel ultrasoon geluid genoemd. Dit zijn tonen die wij niet kunnen horen, maar honden wel.
Het antwoord is JA - honden houden van muziek, maar er is meer. Wetenschappers ontdekten dat honden de voorkeur geven aan een heel specifiek soort muziek. Honden houden namelijk niet van alle muziekgenres of elk soort geluid dat wij, mensen, als muziek beschouwen.
Veel honden vinden het daarnaast prettig om verschillende soorten slaapplekken te hebben. Denk hierbij aan hoge/lage en warme/koude slaapplekken. Hoog slapen geeft overzicht voor de hond, is vaak warmer en voelt veiliger. Vandaar dat honden vaak de bank verkiezen voor een eigen, lage mand.