Sepsis is een levensbedreigende aandoeningHet is zeker geen aandoening die vanzelf over gaat. Soms kan iemand thuis behandeld worden maar dat kan alleen in situaties waarin de sepsis nog in het allereerste begin verkeert.
Hoe lang uw herstelperiode duurt, is ook afhankelijk van uw gezondheid en medische achtergrond. Sommige patiënten zijn na 1 dag alweer hersteld, en bij andere patiënten duurt het herstel langer.
Ongeveer 1 op de 5 mensen aan sepsis overlijdt, ook als ze behandeld worden. Hoe groot de kans is dat u overlijdt hangt af van hoe ziek u bent, hoe goed de behandeling werkt bij u en hoe goed uw conditie is.
'Sepsis is een extreme ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie', zegt dr. Ken Dewitte, spoedarts en coördinator van het sepsis-team. 'Longontsteking, een wondje in de voet, een ontsteking van de urinewegen enzovoort, het kan allemaal leiden tot sepsis. Daarbij raken bacteriën in de bloedbanen.
U kunt bijvoorbeeld een sepsis krijgen bij een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking. Bij een sepsis krijgt u ernstige klachten. U bent zo ziek dat uw organen beschadigd raken, bijvoorbeeld de longen of de nieren. Als een sepsis niet goed behandeld wordt, kunt u eraan overlijden.
Snelle, moeizame ademhaling. Grieperig gevoel. Sufheid, slaperigheid en verwardheid (delier) Klachten van de infectie zelf, bijvoorbeeld pijn bij het plassen bij een blaasontsteking, benauwdheid bij een longontsteking of hoofdpijn bij een hersenvliesontsteking.
Sepsis kan zich enorm snel ontwikkelen en patiënten binnen een aantal uren ernstig ziek maken. Daarom is het belangrijk om het ziektebeeld zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen. Dat herkennen is niet altijd even eenvoudig. De symptomen van sepsis zijn makkelijk te verwarren met die van ernstige griep.
Van de patiënten met sepsis die geen intensive care-behandeling nodig hebben, overlijdt één op de acht.
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze remmen een eiwit dat een belangrijk is bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers.
Sommigen hebben juist last van gevoelloze plekken. Weer anderen hebben moeite met het coördineren van bewegingen omdat de zenuwen minder goed hun werk doen. De zenuwpijnen die de eerste maanden tot soms anderhalf jaar na de sepsis optreden gaan vaak weer voorbij.
Het hangt af van uw leeftijd, hoe fit u was vóór de sepsis en hoe lang u in het ziekenhuis heeft gelegen. Het hangt ook af van hoeveel organen niet goed werkten tijdens uw sepsis. Het duurt een tijd voordat uw organen weer goed gaan werken. Soms zijn organen beschadigd geraakt, bijvoorbeeld uw hart, nieren of longen.
bloedonderzoek: meten van ontstekingswaarden en werking van uw organen. bloed of urine op kweek zetten: kijken of daar een ziekteverwekker gevonden kan worden.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
Kun je opnieuw een sepsis krijgen? In het algemeen is de kans op een nieuwe sepsis voor de meeste ex-sepsis-patiënten klein. De ontsporing van de infectie-reactie heeft met heel veel factoren tegelijk te maken, die in hun combinatie niet snel weer op die manier vóórkomen.
Patiënten die door bloedvergiftiging (sepsis) in shock raken worden behandeld met het bloeddrukverhogende medicijn noradrenaline.
Daar onderzoeken artsen waardoor de sepsis komt. Dit kan een bacterie, schimmel, virus of parasiet zijn. Op de spoedeisende hulp krijgt u meteen een behandeling: Als de oorzaak een bacterie is, krijgt u medicijnen tegen ontstekingen door bacteriën (antibiotica).
De referentietest voor sepsis in de verschillende studies is onduidelijk. De optimale cut-off bepaald met de ROC-curve viel voor procalcitonine tussen de 0,5 en 6 ng/ml, en voor CRP tussen de 39 en 180 mg/L.
Als je denkt dat het antibioticum niet helpt, blijf het gebruiken en overleg dan met je arts. Dat geldt ook voor als je bijwerkingen krijgt. Gebruik alleen antibiotica als het echt nodig is. In Nederland kunnen we antibiotica alleen krijgen op recept van een arts.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Als er een bloedvergiftiging optreedt, geeft dit vaak klachten als rillen, koorts, zich niet lekker voelen, misselijkheid, braken en diarree. Bij oudere mensen gaat dit bovendien vaak gepaard met verwardheid. In een ernstiger geval, de zogenaamde septische shock, kan de bloeddruk plotseling dalen.
Beta-lactam antibiotica zijn de eerste keus bij de behandeling van sepsis. Dit zijn bacteriocide (ze doden dus de bacteriën, sommige antibiotica zijn bacteriostatisch, zij remmen de groei van bacteriën) en hebben van alle antibiotica relatief weinig bijwerkingen.
Na het stellen van de diagnose sepsis wordt direct begonnen met de toediening van antibiotica en intraveneus vocht. Vocht is nodig om de hemodynamiek te stabiliseren en zodoende de perfusie van de vitale organen te handhaven (1).
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Wat is sepsis? Bacteriën, schimmels, virussen en parasieten kunnen voor infecties zorgen, denk maar aan een long-, blaas- of hersenvliesontsteking. Wanneer de infectie in de bloedbaan terechtkomt, brengt dit een heftige ontstekingsreactie in het lichaam op gang.We spreken dan van sepsis of bloedvergiftiging.
Een chronische ontsteking is echter niet helend voor ons lichaam maar juist destructief. Uiteindelijk leiden chronische ontstekingen tot beschadigingen van cellen en weefsels en tot een uitgeput immuunsysteem wat kan leiden tot een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.