Is het je vooral om ijzer te doen, kies dan voor Frutesse of Hero Rinse Appelstroop. Daar is extra ijzer aan toegevoegd. De door ons gemeten ijzerwaarden wijken overigens behoorlijk af van die op het etiket. Dat komt omdat het ijzergehalte van suikerbieten varieert naar herkomstgebied en oogstjaar.
Hoe siroop te kiezen
Vaak bevatten siropen veel toegevoegde suikers, wat niet bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Het is verstandig om te kiezen voor siropen die natuurlijke zoetstoffen bevatten, zoals honing of ahornsiroop.
In appels zit nauwelijks ijzer. In appelstroop zit zo'n 13 milligram ijzer per 100 gram. Op een boterham smeer je ongeveer 20 gram appelstroop, dus 2,5 milligram ijzer. Een volwassen man heeft 11 milligram ijzer nodig, een volwassen vrouw die menstrueert 16 milligram.
Een portie appelstroop voor op brood (ongeveer 20 gram) bevat zo'n 2,5 mg ijzer. Een volwassen man heeft 9 milligram nodig, een vrouw iets meer. Appelstroop helpt dus zeker om aan je ijzerbehoefte te voldoen, maar andere producten kunnen dat net zo goed en bevatten minder suiker.
Appelstroop is niet gezond, dus het heeft ook niet heel veel zin om de verschillende soorten te vergelijken. Pure appelstroop bevat dan wel iets minder suiker, het gaat nog steeds om ongeveer 55%. En het ijzergehalte ligt hier lager, dus daarvoor hoef je het al helemaal niet te doen.
Wie een ijzertekort heeft, krijgt nog wel eens het advies om dit met voeding aan te vullen. Wat extra spinazie, een stukje (rood) vlees of smeer appelstroop op uw boterham. Van spinazie is bekend dat het vol ijzer zit, maar ook appelstroop zou een goede bron van ijzer zijn.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Is het je vooral om ijzer te doen, kies dan voor Frutesse of Hero Rinse Appelstroop. Daar is extra ijzer aan toegevoegd. De door ons gemeten ijzerwaarden wijken overigens behoorlijk af van die op het etiket. Dat komt omdat het ijzergehalte van suikerbieten varieert naar herkomstgebied en oogstjaar.
Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen. Foliumzuur zit vooral in: ■ lever; ■ asperges; ■ spinazie; ■ volkoren producten; ■ peulvruchten. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en melkproducten.
Heemijzer, dat te vinden is in vlees, vis en gevogelte, kan de opname van non-heemijzer vergroten. Vitamine C rijk voedsel (zoals sinaasappel, paprika en citroen) en vitamine C tabletten kunnen de ijzeropname ook stimuleren.
Gedroogd fruit
En laat dat nou ook nog eens in veel gevallen een bron van ijzer zijn. Voornamelijk vijgen zijn bommen van ijzer, maar ook dadels, rozijnen, abrikozen en pruimen bevatten veel ijzer.
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Voordelen honing
Toch is de GI-waarde eigenlijk het enige voordeel van agavesiroop. Op alle andere gebieden spant honing de kroon. Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is.
Siroop is standaardtaal in België in de betekenis 'dikke, bruine, zoete vloeistof die ontstaat bij de bereiding van suiker'. Het woord wordt in die betekenis ook in sommige regio's in Nederland gebruikt. Standaardtaal in het hele taalgebied is stroop.
Zo bevat het aardig wat kalium, wat goed is voor het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Ook zit er fosfor, calcium en magnesium in. Qua vitaminen geeft appelstroop vooral de B-vitraminen: B1, B2 en B6 komen voor in dit broodbeleg.
Deze zijn gezond, maar je lichaam neemt ze minder snel op dan dierlijke ijzers. Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Rundvlees levert in het algemeen wat meer ijzer dan varkensvlees en kip. Orgaanvlees, zoals lever en nier, bevat nog meer ijzer dan de andere vleessoorten. Vanwege het hoge gehalte aan cholesterol, vitamine A en verontreinigingen in orgaanvlees is het beter dit niet vaker dan één maal per 14 dagen te gebruiken.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd.Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Donkere Chocolade
Een van de meer toegeeflijke opties om aan je dagelijkse ijzerinname te voldoen, 100 g pure chocolade met een hoog cacaogehalte heeft 11,9 mg ijzer. Donkere chocolade bevat ook minder vet en suiker dan melkchocolade, waardoor het verrassend voedzaam is voor een zoete traktatie.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Kipfilet wordt vaak gegeten door sporters omdat het (over het algemeen) heel mager is en rijk in eiwitten. Het is een goede en goedkope eiwitbron en nodig voor spieropbouw en -herstel.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.