Een stichting is een rechtspersoon. Dit betekent dat de stichting aansprakelijk is voor schulden en de bestuurders in principe niet. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Bestuurders zijn namelijk wel aansprakelijk bij wanbestuur.
De stichting is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders meestal niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Anders dan de vereniging, heeft een stichting geen leden. Daardoor hoeft er geen ledenvergadering plaats te vinden om belangrijke besluiten te nemen.
Natuurlijke personen zijn mensen zoals jij en ik. Het verschil tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon is dat het bij de rechtspersoon niet gaat om een mens van vlees en bloed, maar om een organisatie.
Een eenmanszaak is in bezit van een natuurlijk persoon. Er is geen scheiding tussen privé- en bedrijfsvermogen. Een vof of maatschap bestaat meestal ook uit natuurlijke personen. Bij een eenmanszaak of vennootschap zijn de personen zelf privé aansprakelijk voor het handelen.
Zo is het ook met de stichting: dit is een doelvermogen, en er is geen eigenaar. Toch gebeurt het regelmatig dat iemand zich eigenaar noemt van een stichting. Meestal betreft dat de oprichter of investeerder. Maar volgens de wet zijn zij uitsluitend bestuurder of crediteur.
Als stichting of vereniging bent u belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting als u een onderneming drijft. U betaalt dan vennootschapsbelasting over de winst van uw onderneming.
Een stichting mag geld verdienen en winst maken en ook als doel hebben om winstgevend te zijn. Voorwaarde hiervoor is wel dat de winst wordt ingezet om het doel van de stichting te verwezenlijken. Winst maken met een commercieel ondernemingsdoel is niet toegestaan.
Een rechtspersoon of een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid.
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid (kortweg: rechtspersonen): Besloten vennootschap (bv) Stichting.
Een mens (individu) die in het recht als rechtssubject is erkend en daarmee drager is van wettelijke rechten en plichten.
Het is een aparte juridische entiteit met een eigen vermogen, een eigen naam en een eigen adres. Het zijn uiteraard mensen die de rechtspersoon vertegenwoordigen, maar de rechtspersoon zelf handelt autonoom en heeft rechten en plichten, net als een natuurlijk persoon.
De rechtspersoon is een organisatie, een vennootschap, die zelfstandig kan deelnemen aan het rechtsverkeer. Daardoor kan een rechtspersoon dingen kopen en overeenkomsten afsluiten. Je onderscheidt een rechtspersoon en een natuurlijk persoon in het recht.
Een stichting is een rechtspersoon
Een stichting is een rechtsvorm, net als bijvoorbeeld een BV, NV en een eenmanszaak. Maar de rechtsvormen zijn ook nog op te delen in rechtsvormen met of zonder rechtspersoonlijkheid.
Een stichting mag geen commercieel doel hebben, maar wel winstgevend zijn. Het bestuur van een stichting is zelf niet hoofdelijk aansprakelijk voor mogelijke schulden. In plaats daarvan is de stichting zijn eigen rechtspersoon. De bestuurder moet volgens de wet zijn of haar taak wel naar behoren vervullen.
Geen minimale kapitaaleis: voor het oprichten van een stichting is geen minimumkapitaal vereist. Hierdoor zijn de kosten voor het starten van een stichting erg laag. De nadelen: Winstuitkering: wanneer je een stichting opricht, kun je de winst niet naar jezelf uitkeren.
Als de stichting of vereniging voldoet aan de eisen van ondernemerschap, dan is zij ondernemer voor de btw. Als de stichting of vereniging personeel in dienst neemt, krijgt de stichting of vereniging te maken met loonheffingen.
Een stichting is een rechtsvorm waarmee je een sociaal, ideëel of maatschappelijk doel nastreeft. Bijvoorbeeld het verzorgen van onderwijs, het organiseren van culturele evenementen of het beheer van het dorpshuis. Bij een stichting zijn bestuursleden niet persoonlijk aansprakelijk.
Een btw-nummer aanvragen voor een vereniging of stichting is alleen mogelijk als de vereniging of stichting voldoet aan de eisen van het ondernemerschap. De Belastingdienst stelt uiteindelijk op basis van de inschrijving in het Handelsregister vast of er sprake is van een onderneming.
- publiekrechtelijke rechtspersonen (bijv. ministerie, provincie, gemeente, waterschap, Sociaal-Economische Raad, Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie, Zelfstandig bestuursorgaan); - kerkgenootschappen. Een rechtspersoon kan bestuurder zijn van een andere rechtspersoon, maar niet een commissaris.
De eenmanszaak is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
Vaak bepalen de statuten hoe de stichting een bestuurder beloont. Bijvoorbeeld dat een bestuurder geen recht heeft op loon, maar alleen op een onkostenvergoeding en/of vacatiegeld. Vacatiegeld is een vergoeding die bestuursleden ontvangen voor het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen.
In principe mag een stichting alle vormen van bezit of vermogen hebben om diens doel na te streven. Denk bijvoorbeeld aan een pand, grond, meubels, banksaldo, etc. Hier zijn geen speciale regels voor. Een stichting mag op allerlei legale manieren geld en bezittingen werven (subsidies, donaties, legaten, schenkingen).
Stichtingen hebben weliswaar eigen vermogen, maar er zijn geen eigenvermogenverschaffers waarmee transacties gedaan kunnen worden. Slechts bij oprichting wordt het beginvermogen aangeduid als kapitaal.