Met veel drinken gaan de klachten vaak over. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de aandoening goed te behandelen met antibiotica. De meeste E. coli zijn gevoelig voor antibiotica.
Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen. Goede hygiëne (handen wassen) en het verhitten van rauwe producten zijn de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding en besmetting van E. coli te voorkomen.
Profylaxe tegen terugkerende urineweginfecties in de huisartspraktijk bij vrouwen met het antibioticum nitrofurantoïne 50 mg/dag is even effectief als 100 mg/dag, maar veroorzaakt minder bijwerkingen.
De bacterie overleeft maanden in de bodem en weken in water. E. coli vermenigvuldigt zich tussen de 10 en 40 °C en gaat dood bij 65 °C.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 1 tot 7 dagen. Meestal 3-4 dagen.
Symptomen E.
In heel wat gevallen merk je niet eens dat je besmet bent met deze bacterie, maar van sommige soorten kun je ziek worden. Meestal is dit niet ernstig, vooral diarree komt veel voor. Kinderen jonger dan 5 jaar en mensen boven de 65 jaar hebben meer kans om problemen met de nieren te krijgen.
Er zijn enkele typen e-coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Wie ermee wordt besmet kan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Besmetting kan worden voorkomen door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken.
coli Escherichia coli (Escherichia coli) onder normale omstandigheden geen ziekte veroorzaakt bij de mens, is het de meest voorkomende verwekker van urineweginfecties. Bepaalde varianten kunnen ook maagdarmklachten veroorzaken, met soms ernstige bijkomende ziekteverschijnselen.
colibacterie, er zijn meerdere varianten. De bacterie komt van nature voor in de darmen van dieren en mensen. In de dikke darm beschermt het tegen ongecontroleerde groei van schadelijke bacteriën. Er zijn ook enkele stammen die een voedselinfectie kunnen veroorzaken en het kan zorgen voor een blaasontsteking.
Een aandoening die veel voorkomt bij vrouwen, maar soms ook bij mannen, is een blaasontsteking; een door bacteriën veroorzaakte ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Vaak zijn dit bacteriën die thuishoren in de darmen en die via de plasbuis in de blaas terecht zijn gekomen, waar ze gaan ontsteken.
Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
Veel voorkomende bijwerkingen zijn maag-darmstoornissen, huidreacties en lichte centrale bijwerkingen, waaronder duizeligheid en hoofdpijn. Convulsies komen voor bij 0,01 tot 0,1% van de patiënten.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.
Een eerste onderverdeling in soorten antibiotica is smal- en breedspectrum antibiotica. Smalspectrum antibiotica zijn specifiek geschikt voor infecties door een bepaalde groep bacteriën. Breedspectrum antibiotica werken op meer soorten bacteriën tegelijk. De voorkeur ligt bij het gebruik van smalspectrum antibiotica.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Als u vaak terugkerende blaasontstekingen heeft, is het verstandig om dit verder te laten onderzoeken. Er moet gekeken worden of er een oorzaak bestaat waarom u zo vaak blaasontstekingen krijgt. U zult hiervoor door uw huisarts naar de uroloog worden doorverwezen.
Afwachten: bij de helft van de vrouwen gaat blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als u weinig of kort klachten heeft, kunt u 1 week afwachten. Zo nodig kunt u een paar dagen een pijnstiller slikken. Bijvoorbeeld paracetamol: 3 tot 4 keer per dag 2 pillen van 500 mg tegelijk.
Ciprofloxacine kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals longontsteking, acute bronchitis, bijholteontsteking (sinusitis), tuberculose en legionella (veteranenziekte). Het wordt ook gebruikt bij luchtweginfecties door cystische fibrose (CF).
Ciprofloxacine doodt vele soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen. Meestal is een kuur van 3 tot 7 dagen nodig bij vrouwen. Soms is het mogelijk om dit medicijn 1 keer te gebruiken.
Van ciprofloxacine en paracetamol is geen wisselwerking bekend. In het algemeen verlicht ciprofloxacine binnen een paar dagen de klachten voldoende en heb je geen extra pijnstiller meer nodig.
Hierbij hebben imkerhoning en Manukahoning een grote antibacteriële werking op E. coli. Imkerhoning heeft ook een effect op de groei van S. aureus.
Wanneer schrijft een arts antibiotica voor? Artsen zijn terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Vaak kan het lichaam op eigen kracht genezen van een bacteriële infectie. Alleen als dat niet het geval is, wordt gekozen voor een antibioticum, bijvoorbeeld omdat de patiënt niet genoeg weerstand heeft.