Je boort ronde gaten in de zijwanden (niet te diep) en klemt hierin een busje waarin stiften passen, waarop de legplank rust. Rechtstreeks stiften of houten deuvels in de zijwand plaatsen kan natuurlijk ook. Vaste steunen of dragers met bevestiging door schroeven of spijkers, zowel in de kastwand als onder de legplank.
Zorg dat je de boorgaten op jouw gewenste hoogte aftekent en gebruik een waterpas zodat de plank recht op de muur komt te hangen. Boor daarna de gaten in de muur en werk deze af met pluggen. Zorg er wel voor dat deze ook in hetzelfde voormaat zijn als de gaten zodat de plank goed en stevig blijft hangen.
Hoe zwaarder een plank belast wordt, hoe meer steunen er nodig zijn. Over het algemeen zit u met 50 cm ruimte tussen de plankdragers altijd goed. Een plank van 200 cm zal dus vier plankdragers nodig hebben.
Multiplex platen zijn ideaal voor legplanken. Dit is namelijk een zeer veelzijdig, maar ook erg sterk materiaal. Je bestelt deze houtsoort in vele varianten in onze webshop. Multiplex platen hebben een natuurlijke uitstraling, net als massief hout.
De juiste ruimte tussen de planken in een kledingkast
Om een kledingstuk netjes uit de stapel te kunnen pakken, heb je minstens 30 tot 35 centimeter nodig. Wil je verzekerd zijn van een opgeruimde kast met genoeg ruimte voor je items? Dan is de ideale ruimte tussen de planken tussen de 35 en 50 centimeter.
Planken moet je opbouwen
Plank voor 10 seconden, rust voor 5-10 seconden, herhaal dit zo'n drie tot zes keer. Je traint even hard omdat je je spieren even lang opspant dan als je aan één stuk zou planken.
Voor lariks, douglas, geïmpregneerd grenen en vurenhout hanteert u de volgende afstand: Hardhout planken 14.5 cm: 8 millimeter tussenruimte.Hardhout planken 19/19.5 cm: 10 millimeter tussenruimte.
Een ander kwaliteitskenmerk bij meubels is de dikte van het plaatmateriaal waarvan de kast is gemaakt. Zo moeten legplanken minimaal 19 millimeter dik zijn.
Maatvoering van een kledingkast: interieur
De meeste kastsystemen waarmee ik werk houden een ruimte aan tussen de legplanken van ongeveer 35 cm. Hangroedes kunnen op verschillende maten, maar minimaal wordt er een maat aangehouden van ongeveer 105 cm. Dat is voldoende voor blouses/overhemden en jasjes.
Over het algemeen is het bevestigen van plankdragers op een afstand van 50 cm ruim voldoende. Wanneer je een plank van 1,50 meter wilt bevestigen kun je 3 plankdragers monteren. Bekijk hier direct het aanbod plankdragers!
Het draaggewicht van plankdragers van hout bedraagt 10 kg per drager. Je kunt de belastbaarheid van de planken verhogen door pluggen te gebruiken die geschikt zijn voor jouw type muur. Daarnaast is het ook verstandig om naar de belastbaarheid van de planken te bekijken.
Met snelklemmen of lijmtang kunt u eenvoudig de plank vastzetten. Bij hardhout altijd het schroefgat in de paal voorboren. Voorkom dat uw boortjes te heet worden, haal de boor steeds even weer in en uit het gat. Daarna met 3 schroeven per plank de schuttingplanken vastschroeven.
Universele schroeven
De meest geschikte schroef voor het ophangen van een plank is de spaanplaatschroef. Dit is een universele schroef die voor de meeste houtsoorten wordt gebruikt. De schroef is dun, heeft een diepe schroefdraad en een extra scherpe punt. Zo draait de schroef gemakkelijk in het materiaal.
Spaanplaat is goedkoop, licht en is bijvoorbeeld geschikt voor planken in een kledingkast. Fineer vormt een dunne decoratieve laag op andere, vaak goedkopere, houtsoorten. Zachthout groeit sneller en is daardoor goedkoper.
De diepte van een kledingkast is belangrijk om te zorgen dat je kleding en accessoires goed passen en gemakkelijk toegankelijk zijn. Voor hangende kleding is een diepte van 60-65 cm ideaal, terwijl voor opgevouwen kleding en lades een diepte van 45-50 cm voldoende is.
De ideale dikte van panelen voor jouw kast op maat is 25 mm dik. De extra dikte van materiaal zorgt er namelijk voor dat jouw kast jaren zal meegaan. Met de dunnere materialen die veel concullega's op de markt aanbieden, is de stevigheid van jouw maatkast net dat tikkeltje minder.
De planken kunnen 10 kg dragen wanneer ze worden ondersteund door 2 plankdragers, en 20 kg wanneer ze op 3 plankdragers rusten. We raden je aan drie plankdragers te gebruiken voor een 120 cm lange plank, als dat mogelijk is. Dit om te voorkomen dat de plank gaat doorzakken.
Vaak zijn de planken van een kledingkast gemiddeld 18 mm dik, maar de ruimte tussen de planken kan natuurlijk verschillen. Tussen de planken kan bijvoorbeeld een afstand van 30 cm zitten, maar ook een afstand van 50 cm. Dit kunt u zelf bepalen wanneer u kiest voor een kastenstudio maatmeubel.
Draagvermogen zwevende plank
De zwevende wandplank moet worden bevestigd met wandbeugels,die zorgen ervoor dat de zwevende plank stevig hangt. Elke wandbeugel kan het gewicht dragen van 20 KG. Het draagvermogen van de zwevende wandplank is de hoeveelheid wandbeugels x 20 KG - het gewicht van de wandplank.
Kun je de kromming van planken voorkomen? Het beste is om het hout meteen te verwerken als je het binnen krijgt. Eenmaal op de juiste manier gemonteerd, zal de plank op de gemonteerde plek verder drogen en kan de plank door deze montage/fixatie niet meer kromtrekken.
Afhankelijk van de houtsoort die je gebruikt moet je ruimte tussen de vlonderplanken bewaren. Voor hardhout adviseren we een ruimte van minimaal 8 mm, maar bij douglas en grenen zeker een cm. Dit is belangrijk, omdat het hout nog kan gaan uitzetten. Naaldhout neemt meer vocht op dan hardhout.
duw de planken naar binnen
Druk kromme vlonderplanken recht tot aan de afstandhouders en fixeer ze van begin tot eind. De beste manier om de planken in elkaar te duwen en aan elkaar te schroeven is met twee personen: de een duwt de plank er recht in, de ander schroeft de plank in de onderconstructie.