Hoogste cijfer telt Als je besluit om een centraal examen te herkansen, dan maakt het niet uit welk cijfer je voor dat vak hebt gehaald in het eerste tijdvak. Je hebt niets te verliezen bij een herkansing, want alleen het hoogste cijfer telt.
Het hoogste cijfer telt. Je hebt dus niets te verliezen bij een herkansing, want al zou je een lager cijfer halen, dan blijft je hoogst behaalde cijfer staan.
Om je gemiddelde te berekenen tel je alle cijfers bij elkaar op en deel je het door het aantal cijfers: (5,6 + 5,2 + 6,6 + 7,6 + 7,3)/5= 6,46. Als er niet tussentijds wordt afgerond en dit cijfer wordt omgezet naar een eindcijfer, zou je uitkomen op een 6.
Het slagingspercentage voor het theorie-examen B ligt bij het herexamen fors lager dan het percentage kandidaten dat meteen de eerste keer slaagt. Waar vorig jaar 49,9 procent van de kandidaten de eerste keer voor de theorietoets slaagde, was het percentage bij een herkansing nog maar een magere 40,7 procent.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd.
leerlingen mogen ten hoogste één 5 voor het eindcijfer van de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde scoren.
Ja, op het VMBO is dit mogelijk. Voor de havo en het vwo geldt echter de 'kernvakregel', deze regel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld. Wat voor de meeste leerlingen een groot voordeel is, is dat je bij een herexamen maar voor 1 vak hoeft te leren.
Je hebt niets te verliezen bij een herkansing, want alleen het hoogste cijfer telt. Dit betekent dat het cijfer van het eerste examen blijft staan, als je een lager cijfer haalt voor de herkansing dan voor het eerste examen.
Toegestane uitzonderingen eindcijfers
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen:Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Hoe zit het met de 5,5 regel voor je centraal examen als je het VAVO doet? De 5,5 regel geldt voor al je gemaakte centraal examens. Ook voor de centraal examens die je al eerder hebt afgerond. Dus: het gemiddelde cijfers van al je centrale examens, moet minimaal een 5,5 zijn.
Een herexamen of vakantietaak kan voor jou een extra kans zijn om te slagen. De directie beslist wanneer herexamens plaatsvinden en wanneer je vakantietaken indient. Dat is ten laatste op de 1ste lesdag van het volgende schooljaar.
Een herkansing lijkt moeilijker dan een toets in de eerste gelegenheid. Dit kan onder ander komen door gevoelens van onzekerheid en frustratie. Bedenk dat het niet halen van een toets niets zegt over je intelligent of motivatie.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Hoe veel examens mag je herkansen in 2023? In 2023 zullen de exameneisen weer teruggaan zoals deze voor COVID-19 waren. Dit betekent dat je maximaal eén vak mag herkansen.
Zo werkt het nakijken van een eindexamen volgens het College voor Toetsen en Examens: Je eigen docent kijkt je eindexamen na volgens een officieel antwoordformulier. Vervolgens gaat het examen naar een tweede corrector van een andere school, die ook het examen nakijkt.
Als je eenmaal weet wat je voor het centraal examen hebt gehaald is het examencijfer heel eenvoudig te berekenen. Je telt het SE-cijfer en CE-cijfer bij elkaar op en deelt deze door 2.
Kosten rijexamen
De kosten voor een rijexamen bij het CBR zijn € 136,50 in 2024. Het geld voor het examen maakt je rijschool voor jou over aan het CBR.
Binnen je volledige jaar moet je 60 studiepunten behalen. Vier herexamens van 5 studiepunten betekent dus een derde van je jaartotaal. Dat is veel haalbaarder dan vier herexamens van 10 studiepunten, oftewel twee derde van je jaartotaal aan studiepunten.
Bijvoorbeeld als je twee vijven en verder allemaal zessen hebt in je 'minimumpakket', waardoor je gemiddelde lager is dan een 6,0. Dan voldoe je niet aan de slagingseisen. Maar, als je voor een extra vak een 8 hebt gehaald, compenseert dat voor de twee vijven en ben je toch geslaagd.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022). Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona.