In de tuin wordt kunstgras vaak geplaatst op een grond waar eerst zand of klei lag. Dit is niet geschikt als ondergrond, omdat deze in de loop van de tijd kunnen verzakken. Hierdoor zal het kunstgras niet meer strak liggen. De beste optie als ondergrond voor kunstgras in de tuin is betongranulaat.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Dit kan geotextiel zijn, drukverdeeldoek, valdemping of shockpad. Aan de hand van de situatie en het gebruik van het kunstgras wordt bepaald welk drukverdelend doek het beste onder het kunstgras kan worden gelegd. Wanneer er intensief gespeeld gaat worden op het kunstgras raden wij het drukverdeeldoek aan.
Wanneer u kiest voor kunstgras in de tuin, vormt de combinatie van zand en ketelzand de perfecte ondergrond. Het zandbed, afgewerkt met het ketelzand, zorgt namelijk voor een goede afwatering en stabiliteit. Dit zijn juist de twee factoren die essentieel zijn voor een goede installatie en het behoud van uw kunstgras.
Kunstgras in de tuin
Als ondergrond voor kunstgras volstaat het om de aarde te bedekken met zo'n 5-10cm stratenmakerszand. Deze laag zand kan, nadat deze is ingewaterd en egaal is gemaakt, bedekt worden met een stabilisatiedoek.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geƫgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
De meest voorkomende manier van het vastzetten van kunstgras is met behulp van kunstgrashaken. Kunstgrashaken plaats je langs de randen van het kunstgras de grond in. Dit doe je nadat het kunstgras op de juiste plek ligt. Onze experts adviseren om een kunstgrashaak om de 100 centimeter in de grond te plaatsen.
Een worteldoek leggen onder kunstgras wanneer je het in de tuin legt is niet aan te raden. Dit worteldoek heeft geen toegevoegde waarde in de opbouw van de ondergrond. Het drukverdeeldoek of geotextiel wordt toegepast om ervoor te zorgen dan de drukpunten op het kunstgras verdeeld worden.
Om de ondergrond van uw kunstgrasmat te egaliseren, raden wij aan om een topping van brekerzand daar overheen te doen. 2 tot 5 cm brekerzand is voldoende.
Voorbereiding & Plaatsing van kunstgras
Kunstgras kan op verschillende soorten ondergrond gelegd worden. Een voorwaarde is dat de ondergrond stabiel en vlak is, voldoende draagvermogen heeft en water kan afvoeren. Zand, klinkers, grind, asfalt en een houten ondergrond behoren tot de mogelijkheden.
Een stabilisatiedoek wordt bovenop de kunstgrasondergrond en onder het kunstgras gelegd. Dit doek wordt gebruikt om de grond egaal te houden en om te voorkomen dat er kuilen gaan ontstaan in het kunstgras bij intensiever gebruik. Je kunt een stabilisatiedoek in plaats van een worteldoek onder het kunstgras leggen.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
Alvast de belangrijkste punten voor een kunstgras ondergrond: Vlak en egaal; Goed aantrillen en egaliseren. Waterdoorlatend; Zorgen voor een goede afwatering en dat er geen water blijft staan bij regen. Onze voorkeur heeft een ondergrond van betongranulaat 0-4 van minimaal 5 cm dik.
Een ondergrond van kunstgras hoort tussen de 5 en 10 centimeter te zijn. Hoe vaster en minder waterdoorlatend de grond is waar u uw kunstgras op gaat plaatsen, hoe dikker de kunstgras ondergrond moet zijn. Een voorbeeld hiervan is klei.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Strooi het instrooizand zo goed mogelijk verdeeld over het kunstgras. Als laatste veeg je met een bezem over het kunstgras. Dat was alles, dus dit is zo voor elkaar. Mocht je graag kunstgras laten leggen dan hebben we een speciale machine waarmee we het kwartszand goed kunnen instrooien en verdelen.
Hoogte van kunstgras: 20 tot en met 25 millimeter
In de regel geldt dat het kunstgras realistischer oogt naar mate het hoger wordt. Wel zijn vuiltjes, zoals losse bladeren, weer lastiger te verwijderen van hoog kunstgras.
Een harde bezem is het ideale voorwerp om jouw kunstgras meer volume te geven. Door tegen de vezelrichting in te borstelen zorg je ervoor dat de vezels weer rechtop komen te staan. Ook zal het gras hierna weer zachter aanvoelen.
Kunstgras belast het milieu meer dan echt gras. Bij kunstgras in de schaduw kun je nog steeds last hebben van algen en mos. En ook onkruid kan door de grasmat groeien. Kunstgras kun je platlopen en voelt niet lekker aan je voeten.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Kunstgras kan op veel verschillende ondergrond gelegd worden. Bijvoorbeeld een zandbed van betongranulaat maar ook op tegels, stenen of beton.