Sedimentgesteenten zijn mergel, kalksteen, zandsteen, breccia, conglomeraat en schalie. Igne gesteenten die in een aquarium kunnen worden gebruikt zijn doleriet, gabbro en basalt.
kwarts en amethist
Kwarts is, net als de kwarts-aders die hierboven beschreven zijn, prima voor vrijwel alle aquaria. Let er wel op dat men in winkels vaak niet weten wat ze verkopen, en testen met een zuur kan zeker geen kwaad. Amethist is een ander smaakje kwarts met kleine hoeveelheden andere elementen erin.
het is misschien veel werk, maar ik raad aan alles eruit piepschuim eronder en opnieuw grind er in! kost je nu wat moeite maar bespaart een hoop problemen straks als je pech hebt. dus het beste is piepschuim en daar de stenen op leggen en dan pas het grind er in.
Meestal gaat het ook gewoon goed en dat beetje kalk dat een steen afgeeft aan het water kan ook geen kwaad. Dat lijkt me niet helemaal correct eigenlijk. In een bak waarin hard water nodig is (bv malawi/tanganyika) is dat idd geen probleem.
Aandachtspunten rotsen en stenen
Een kalk steen lost namelijk op in het water, de kalk mengt zich met het water waardoor je troebel water krijgt. Enkel en alleen de stenen en rotsen die de waterwaardes niet veranderen zijn geschikt om te plaatsen in de aquaria.
ornamenten, Stenen en hout koken we NOOIT uit. we koken water, en laten dit 2 minuten afkoelen en overgieten hiermee de stenen en het hout. stenen die je kookt kunnen openbarsten/ ontploffen, en bij hout kook je de structuur kapot en zal hierdoor eerder gaan rotten. Pomp compleet schoonmaken, vullen een aansluiten.
Steentjes voor op de bodem.
Goudvissen houden ervan kleine deeltjes tussen de steentjes uit te plukken. Let voor de bodembedekking wel op wat voor goudvissen je hebt. Sommige goudvissen hebben meer behoefte aan fijne bodembedekking, zoals Sluierstaart goudvissen.
Het is van zelfsprekend dat piepschuim aan de bodem van het aquarium gelijmd (silicone) moet worden omdat piepschuim een sterke nijging heeft om te gaan drijven. Bovendien moeten ook de randen (rondom) waterdicht verlijmt worden om te voorkomen dat er water en of gedierte eronder kan kruipen.
Om ervoor te zorgen dat alle bewoners van een aquarium zich goed voelen en gezond blijven, is het regelmatige verversen van het water essentieel. Daarbij zijn de aquarianen aangewezen op het gebruik van leidingwater, dat wordt beschouwd als een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Kun je kraanwater toevoegen aan het aquarium? Als je kraanwater aan je aquarium wil toevoegen, moet je waterconditioner gebruiken. Chloor en zware metalen in ons water zijn in hogere concentraties gevaarlijk voor vissen. Een goede waterverbeteraar zal deze concentraties grotendeels neutraliseren.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is.
Elastopur is een 2 componenten kleefmiddel speciaal voor de inrichting van terraria. Vrij van oplosmiddelen, heeft zeer goede hechtingseigenschappen. Na uitharding volledig ongevaarlijk.
Er zijn grotere temperatuursverschillen dan in een gewoon aquarium, de dieren kunnen zich niet oriënteren, er is te weinig zwemruimte, te weinig zuurstof, geen plaats voor plantjes en zand en/of steentjes. Vissen zijn dieren met gevoel en bewustzijn, zij nemen veel meer waar, dan men vroeger ooit vermoed heeft.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Hoe vaak moet ik het aquarium schoonmaken? Om je vis(sen) te kunnen blijven zien door het glas zou je het aquarium ongeveer één keer per week schoon kunnen maken. Je kunt de ontwikkeling van algen ook tegengaan door algen-etende vissen bij de rest van de vissen te plaatsen.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
Door het piepschuim te voorzien van een coating is het piepschuim vuil- en waterbestendig. Op die manier kun je het piepschuim zelfs voor diverse buitentoepassingen gebruiken en is het jarenlang bruikbaar. Daarnaast wordt het bruikbaar bij temperaturen van -32° tot 149° Celsius.
EPS wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en XPS veel als isolatiemateriaal. EPS en XPS vind je ook in producten als surfplanken en voedselverpakkingen. Polystyreen zit in producten omdat het goedkoop is, goed tegen water kan en lang meegaat.
Een mooi tropisch aquarium schoonhouden lijkt veel werk, maar valt in praktijk best mee. Je kan het aquariumschoonmaken in een stappenplan onderverdelen. Op een mooi aquarium raak je niet gauw uitgekeken, er is altijd wat te beleven. Een stabiel aquarium moet onderhouden worden.
Een witte waas, of mistig water, in een aquarium kan voorkomen als de bacteriën die in je water zweven zich ineens beginnen te vermenigvuldigen. Deze bacteriën hebben voedsel nodig die ze kunnen halen uit rottend eten, planten of dode vissen. Hoe meer voedsel er voor de bacteriën is, hoe meer het er worden.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Wanneer je je filter schoonmaakt en je de sponsen en biomedia met water afspoelt verdwijnen er een hoop bacteriën door het putje. Het is daarom aan te raden om na iedere schoonmaakbeurt van je filter even wat bacteriën toe te voegen.