Ook munten die een zwarte aanslag vertonen, kun je een nacht lang in een badje van cola laten liggen.
Giet net genoeg Coca-Cola in de schaal om de munten mee te bedekken. Je hebt maar een dun laagje nodig, dus pak een rietje en drink de rest van de cola op! Laat de munten ongeveer vier tot vijf uur in de cola liggen. Voor het beste resultaat zou je halverwege het proces de munten kunnen omdraaien.
De munt ziet er door de oxidelaag dof en bruin-zwart uit. De oxide kan door een zuur-basereactie worden opgelost met een zure vloeistof, zoals citroensap. Daarbij reageren de stoffen koperoxide (CuO) en citroenzuur (C6H8O7) met elkaar. Als de oxide is opgelost, ziet de munt er weer glimmend en koperkleurig uit.
Spray WD-40 over de munten en penningen. Laat dit even intrekken. Borstel vervolgens de munten met een zachte tandenborstel of een vel keukenpapier. Spoel de munten goed schoon en droog de munten af met een handdoek.
Leg de munten in een bad bevattende 10 delen natriumhydroxide (NaOH), 4 delen glycerine en 100 delen gedistilleerd water. Hierdoor verdwijnt de groene aanslag van de koperen munten en worden de oxydekorsten grotendeels opgelost.
De muntjes zijn gemaakt van koper. Wanneer koper met zuurstof (lucht) in aanraking komt ontstaat er een blauw/groen laagje op de koper. Dit proces gaat heel langzaam. Maar wanneer je er azijn aan toevoegt gaat het proces opeens een stuk sneller!
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Welke munt je ook hebt gevonden en gereinigd, je kunt metalen munten het beste bewaren in een droge omgeving bij kamertemperatuur. Wat ook voor elektrische apparatuur geldt, geldt ook voor munten: hoe droger hoe beter. Droger is beter om dat het corrosie proces dan stopt en/of minder snel verloopt.
De muntjes van 1, 2 en 5 cent zijn roodkleurig, gemaakt van staal met een laagje koper. De 10, 20 en 50 cent muntjes zijn gemaakt van koper, aluminium, zink en tin en zijn geelkleurig. En de 1 en 2 euro munten tot slot zijn een combinatie van laagjes nikkel, koper en messing.
De beste manier om munt zo voorzichtig mogelijk te wassen, is om de takjes met blad door een bakje lauwwarm water te halen en vervolgens boven het bakje uit te ” slaan” zodat het ergste vocht wordt verwijderd, dep daarna droog. Je hebt helemaal niets nodig om munt te drogen.
De versieringen of teksten (randschriften) die nog steeds op de rand van munten voorkomen waren een middel om het snoeien van munten te voorkomen. Bij deze praktijk werd een beetje goud of zilver van de munt afgevijld of geknipt, waarna de munt, die nu dus minder woog, gewoon weer in omloop werd gebracht.
Zet de zilveren munten 30 minuten in water met een paar druppels ammoniak om de munten vetvrij en schoon te krijgen. Begin met een paar druppels ammoniak want de schade kan je achteraf niet meer herstellen! Na het weken kunnen de munten worden afgeborsteld, afgespoeld en gedroogd worden.
Het is belangrijk de cola goed in te laten trekken, dus wees dan ook geduldig en gebruik het toilet minstens een uur niet. Maar hoe langer je de cola laat intrekken, hoe langer de zuren van de cola de kans krijgen om de vlekken te verwijderen.
Stop het roestige object in een plastic bakje en giet er vervolgens cola overheen. Laat dit een paar uurtjes staan. Na een paar uurtjes poets je de roest zo weg met een staalborsteltje, stukje staalwol of wat aluminium folie.
Extra sterke zuren
Gebruik Coca-Cola, dat werkt net zo goed!” De zuren in cola zijn zo sterk dat zij de roest letterlijk wegvreten; perfect als allesreiniger! Overigens werkt Coca-Cola vooral op vliegroest, met diepgewortelde roest is lastiger om te verwijderen.
Hoe kunt u munten het beste bewaren? Uw gouden en zilveren munten kunnen elkaar beschadigen wanneer zij samen bewaard worden en de metalen kunnen op elkaar afgeven. Een halfvolle tube kan het beste aangevuld worden met zacht verpakkingsmateriaal om de munten op hun plek te houden.
Het verzamelen van munten kan om diverse redenen. Ten eerste is er natuurlijk het verzamelplezier. Veel mensen verzamelen enkel munten omdat dit hun hobby is en zij het leuk vinden om een verzameling aan te leggen. Er is ook een groep mensen die munten verzamelen, maar niets om het verzamelplezier geven.
Stofvrij bewaren
Om uw munten vrij te houden van stof en vingerafdrukken, kunnen deze het beste individueel bewaard worden in een munthoesje of muntcapsule van kunststof. Bij Goudpensioen ontvangt u daarom altijd uw munt in een hoesje, originele capsule, of afhankelijk van het aantal stuks, in een originele tube.
Wil je echt een slag slaan, dan moet je op zoek naar muntjes uit kleine landen. Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf.
De azijn en het koper uit de munt vormen samen een nieuwe stof. Deze stof heet koperacetaat. Als het water uit de azijn verdampt, dan ontstaan er langzaam kristallen. De kristallen hebben een blauw-groene kleur door het koperacetaat.
U kunt bij ons terecht voor verschillende soorten munten, zoals gouden, zilveren, platina en palladium munten. Naast de inkoop van oude munten, kunt u ook bij Feddema terecht voor de verkoop van antieke munten, als provinciale, koninkrijks-, middeleeuwse en Romeinse munten.
Nu koning Albert op pensioen gaat, kan u stilaan letterlijk munt slaan uit hem. Vooral de reeks eurostukken uit 1999 (de eerste met de afbeelding van Albert II) worden waardevol, omdat ze een beperkte oplage van 40.000 exemplaren hadden. Een stuk van 2 euro uit die reeks is al 125 euro waard.