De uroloog schuift een echosonde (doorsnede circa 2 cm) in uw anus.De geluidsgolven van de echosonde geven zo beelden op de tv monitor.Van deze beelden van uw prostaat worden foto's gemaakt. Indien noodzakelijk neemt de arts met een naald een of meerdere stukjes weefsel uit de prostaat.
Als de prostaat goed te zien is, brengt de arts door de echosonde een dunne naald in de prostaat. Hiermee prikt de arts meerdere keren in de prostaat en haalt zo 8-12 stukjes weefsel weg. Deze prikken voelt u en dat kan pijn doen. U kunt voor het onderzoek een verdoving krijgen die de scherpe pijn wegneemt.
Met behulp van dit inwendig onderzoek (via de anus) kan de prostaat en de omgeving ervan worden afgebeeld. Dit wordt gedaan met ultrageluidsgolven, waarvan de frequentie zo hoog is dat het geluid door de mens niet te horen is. De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje.
Een onderzoek via de anus (rectaal onderzoek). Hierbij voelt de huisarts met een vinger hoe de prostaat aanvoelt. Is de prostaat knobbelig en hard, dan is meestal verder onderzoek nodig door een uroloog.
Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus. Ook kan de huisarts de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium.
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Is de PSA waarde te hoog: hoger dan 10 µg/l dan is de kans op prostaatkanker hoger dan 65%.
De PSA-waarde ligt, afhankelijk van de leeftijd, gemiddeld tussen nul en vier microgram per liter bloed. Ook mannen met een normale PSA-waarde kunnen echter prostaatkanker hebben.
Symptomen vergrote prostaat
veel plassen en vaak plassen met minder drang en weinig urine per keer. urinestraal is minder krachtig en wordt soms onderbroken (persen versterkt de straal niet) niet goed kunnen beginnen met plassen. meer aandrang en steeds weer moeten plassen.
Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.
Alcohol en prostaatkanker
Opmerkelijk is dat ook bij een lage alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker toeneemt (met 8%). Bij een alcoholgebruik van drie glazen per dag neemt het risico met 23% op prostaatkanker toe. Prostaatkanker is bij mannen naar aantal gevallen de tweede kanker.
Verloop van de operatie
Bij een open radicale prostatectomie (RRP) wordt via een snede in de onderbuik de prostaat met zaadblaasjes in zijn geheel verwijderd. Meestal worden de omliggende lymfeklieren ook verwijderd. De blaas wordt daarna weer vastgehecht aan de plasbuis.
Relatie vergrote prostaat en erectieproblemen
Het is nog niet bekend waarom hier een verband tussen is. Wel is duidelijk dat mannen met symptomen van een vergrote prostaat ook vaak erectiestoornissen hebben.
Bij prostaatpijn (prostatodynie) kunt u pijn hebben in het gebied tussen de balzak en endeldarm. De pijn straalt uit naar onder andere de liezen of de geslachtsorganen. Prostaatpijn kan een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn zijn. Soms treden er problemen met plassen op.
Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het dagelijks eten van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten.
Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden. Een actieve leefstijl, zonder nicotine en met matig alcoholgebruik zijn ook factoren die de gezondheid van de prostaat kunnen bevorderen.
Zijn er bepaalde factoren die de psa waafde kunnen verhogen? Ik denk aan alcohol, sex, roken, stress of andere zaken.
Er is wetenschappelijk nog geen bewijs gevonden dat fietsen daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van prostaatklachten. Wel is het zo dat mannen die reeds bepaalde prostaatklachten hebben, voorzichtig moeten zijn met fietsen om verergering van de klachten te voorkomen.
Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen. Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.
“Net zoals de maag kan opspelen bij stress, kan de man met een gevoelige prostaat de stress 'in zijn kruis' voelen. Met de prostaat zelf is er dan niets aan de hand. Antibiotica hebben dan geen zin. Warme zitbaden, relaxatie en voldoende rust vormen het beste medicijn tegen dit soort prostaatpijn.”
Door de verwijdering van de prostaat kun je geen zaadlozing meer krijgen, maar door deze injectie kun je wel penetreren. Iets wat veel mannen niet weten is dat je zonder prostaat wel een orgasme kan krijgen. Ook behoort het operatief inbrengen van een penisprothese tot de mogelijkheden.
Bij een operatie voor prostaatkanker haalt de uroloog de hele prostaat en de zaadblaasjes weg. Als het nodig is haalt de uroloog ook de lymfeklieren in de buurt van de prostaat weg. Voor deze operatie ga je onder algehele narcose.
Complicaties. Bij alle ingrepen kunnen complicaties optreden. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's op complicaties, zoals: trombose, longontsteking, nabloeding en infectie. Na de operatie kan een bloeding optreden waarbij zich bloedstolsels vormen in de blaas.