met videoRuim 2,6 miljoen mensen volgden gisteren de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Bij de bijeenkomst waren onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en burgemeester Femke Halsema aanwezig.
De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is een besloten bijeenkomst waar 1.700 genodigden aanwezig zijn. De bijeenkomst is bedoeld voor overlevenden en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsbijeenkomst is live te volgen via de televisie (NPO 1).
Maar met een tool van het bedrijf Argaleo is te schatten hoeveel mensen er theoretisch gezien maximaal in een gebied passen met daarbij toch genoeg ruimte tussen alle personen. Bekijk je in die tool de Dam in Amsterdam, dan passen er maximaal 4300 mensen op het plein.
2022: Femke Halsema
De toespraak op de Dam werd in 2022 verzorgd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.
Op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Naast Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn daarbij vertegenwoordigers van de regering, oorlogsgetroffenen en nabestaanden aanwezig.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Elk jaar wordt er in Nederland twee minuten stilte gehouden om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien in oorlogen en op vredesmissies zijn overleden te herdenken.
Tijdens de Nationale Herdenking worden op de Dam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers. De koning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking.
De Dam is een plein in het centrum van Amsterdam. Het is het historische hart van de stad en de locatie van veel evenementen van nationale betekenis. Aan en op de Dam staan het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument, waar de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking wordt gehouden.
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
20.000 deelnemers vorig jaar
Een jaar geleden, op 5 september 2021, hielden de clubs ook een grote mars in Amsterdam. Toen waren er volgens de gemeente ruim 20.000 deelnemers. Ze betoogden toen voornamelijk tegen de coronamaatregelen van het kabinet.
In 1655 was het een waar wereldwonder en daarmee nu een van de belangrijkste monumenten van Nederland. Oorspronkelijk is het niet gebouwd als paleis maar als stadhuis van Amsterdam. Architect Jacob van Campen ontwierp een gebouw dat de grote macht en rijkdom weerspiegelde van Amsterdam in de zeventiende eeuw.
Paleis op de Dam
Midden op de Dam staat het Koninklijk Paleis, ooit stadhuis en paleis, nu museum. Het bouwwerk, ontworpen door Jacob van Campen, is tussen 1648 en 1665 gebouwd als stadhuis.
75 jaar vrijheid. In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.
In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier: Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij.
Op de plek van het Paleis stond ooit het stadhuis
Het Paleis op de Dam is oud, maar het is niet het eerste gebouw op die plaats. Tot 1652 stond er het oude stadhuis van Amsterdam. Dat stamde uit de veertiende eeuw (toen Amsterdam nog een groot dorp was) en werd door brand verwoest.
Zelfs het Paleis op de Dam, dat oorspronkelijk is gebouwd op 13.659 heipalen, is in de loop der jaren op sommige plekken flink verzakt. Bij een grootscheepse renovatie in 1945 zijn er extra palen bij geheid. Sindsdien staat het gebouw op 13.681 palen.
Nationale Dodenherdenking
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam (vanaf 18.45 uur). Schrijver, historicus en presentator Hans Goedkoop spreekt hier zijn 4 mei-voordracht Wat niet mag uit.
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
De krans blijft enige tijd bij het monument liggen. Meestal zijn er bloemen in de krans verwerkt, die na enkele dagen verwelkt zijn. De krans wordt dan in stilte verwijderd.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.
In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Ieder jaar op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Alle burgers en militairen die omgekomen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. De datum 4 mei heeft alles te maken met de dag daarna. Nederland werd namelijk officieel bevrijd op 5 mei 1945.