Eind vorig jaar verhuisde het hoofdkantoor van Shell naar Londen. Daarbij speelden ook fiscale overwegingen: vooral de dividendbelasting zou voor aandeelhouders doorslaggevend zijn geweest. De extra belasting voor Shell is daarom opvallend: ook in het VK ontkomt het bedrijf niet aan nieuwe fiscale regelingen.
Shell plc is een Britse multinational van Nederlands-Britse oorsprong, behorend tot de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld. Het is een onderneming naar Brits recht, een public limited company (plc), met het hoofdkantoor in Londen.
Shell (toen nog Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië) kreeg het predikaat op 18 april 1890 van koning Willem III. Het oliebedrijf zou vervolgens lange tijd als Koninklijke Olie, of kortweg 'de Koninklijke' door het leven gaan.
Want voor Unilever en Shell was de dividendbelasting de boosdoener. Zo zou Shell in 2005 voor Nederland hebben gekozen, omdat het kabinet had beloofd de dividendbelasting af te schaffen. Maar toen duidelijk werd dat de dividendbelasting toch in stand bleef, besloot Unilever vorig jaar om naar Londen te verhuizen.
Dividendbelasting belangrijke reden
Volgens Shell is de verhuizing vooral bedoeld om sneller en flexibeler te opereren, maar er speelt natuurlijk meer.
DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS VAN SHELL BEGINT AL IN 1890 TOEN KONINKLIJKE OLIE WERD OPGERICHT MET ALS DOEL OLIEWINNING IN HET TOENMALIGE NEDERLANDS-INDIË. SHELL EN NEDERLAND ZIJN AL MEER DAN HONDERD JAAR MET ELKAAR VERBONDEN.
Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen van bedrijven die het predicaat koninklijk voeren.
Shell plc (Shell) today confirmed its name has changed from Royal Dutch Shell plc to Shell plc. Shell announced the Board's decision to change its name to Shell plc on December 20, 2021.
De nettoschuld lag aan het einde van de kwartaal op $ 40,3 miljard en daarmee blijft Shell zijn schuld verder afbouwen. Aan het begin van het jaar had Shell nog ruim $ 44 miljard schuld. Het bedrijf heeft momenteel een sterke balans en met AA een hoge kredietrating.
Frans Everts trad per 1 april 2023 aan als president-directeur van Shell Nederland.
De jongste Samuel zocht toen een passende naam voor het bedrijf dat voornamelijk schelpen en lampolie vervoerde. Samuel senior kwam met de oplossing: Shell Transport and Trading Company Ltd. Het lag voor de hand om als beeldmerk een schelp te kiezen. In 1900 was dat nog een mosselschelp.
In het jaar 1961 werd Brand Bier bij koninklijke beschikking hofleverancier en tien jaar later, bij het honderdjarig bestaan in 1971, volgde het predicaat Koninklijk. Sinds 1989 is Brand eigendom van Heineken. Daardoor verloor Brand in 1992 het predicaat koninklijk, omdat Heineken al hofleverancier is.
Ooit bestond Shell uit twee losse bedrijven: het Nederlandse Koninklijke Olie en het Britse Shell Co. De oorsprong van Nederlandse Koninklijke Olie ligt op het Indonesische eiland Sumatra, waar eind negentiende eeuw olie werd ontdekt.
Er zijn twee aandeelhouders bekend met een gemeenschappelijk belang van 9,70% in Shell Plc. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc.(6,71%) en Norges Bank (2,99%).
Er zijn twee type Shell aandelen uitgegeven: "A" en "B" -aandelen. De “A” -aandelen zijn eigendom van de voormalige Koninklijke Nederlandse vennootschap en worden verhandeld op de AEX, terwijl de “B” -aandelen worden verhandeld onder de voormalige Shell Transportation & Trading Plc op de LSE.
De broers Marcus en Samuel kiezen rond 1900 voor de naam Shell, Engels voor schelp. Een schelp wordt ook hun beeldmerk: aanvankelijk een mossel, later de sint-jakobsschelp die ook nu nog het logo van Shell vormt.
Gas en olie
Shell heeft het meeste verdiend aan gas winnen uit grond. Dat verkochten ze dan weer door. "Dat is ook niet gek, de gasprijzen zijn enorm gestegen het afgelopen jaar. De laatste maanden dalen ze wel wat, maar van de zomer werden er pieken bereikt.
De oorzaak van de oplopende winsten is simpel. Olie en gas werden schaarser en daardoor werden de grondstoffen die de olie- en gasbedrijven winnen in snel tempo meer waard. Dat is duidelijk terug te zien in de cijfers van Shell.
De geschiedenis van het Nederlands-Britse bedrijf Shell begon in 1907 toen de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij voor de Exploitatie van Petroleumbronnen en de Britse Shell Transport & Trading Company fuseerden .
Royal Dutch Shell heet voortaan alleen nog maar Shell. Het koninklijke predicaat dat sinds eind 19e eeuw aan het olie- en gasconcern verbonden was, is de onderneming nu kwijt. De naam is formeel gewijzigd en dit is ook doorgegeven aan de aandelenbeurzen in onder meer Amsterdam en Londen.
Belang in Kazachs-Russische pijplijn
Shell is voor 7,4 procent eigenaar van het consortium, waarvan de Russische staat via twee vennootschappen de grootste aandeelhouder is met een belang van 31 procent.
De Oranjes verschijnen dit jaar opnieuw in de lijst van de rijkste families in de Quote. De koninklijke familie stijgt zelfs met één plaats. Koningin Máxima en koning Willem-Alexander staan dit jaar samen met hun familie opnieuw in de lijst van rijkste families in de Quote 500.
De eer van rijkste Europese royal gaat geheel toe naar prins Philip van Liechenstein, die met 4,2 miljard euro de kroon spant (...).