De PICC-lijn voorkomt eventuele schade aan uw bloedvaten door veelvoudig inbrengen van infuusnaalden en behandeling. Onder plaatselijke verdoving wordt een dun, flexibel infuusslangetje in het bloedvat van de bovenarm ingebracht. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk.
Een PICC-lijn plaatsen gebeurt met een plaatselijke verdoving. De interventieradioloog plaatst de lijn onder geleiding van echo. Hierna wordt met röntgendoorlichting gekeken of deze goed is geplaatst. Daarna wordt het zichtbare deel van de katheter stevig aan de huid bevestigd met een kleefpleister.
Een PICC-lijn kan maanden tot ongeveer een jaar in het lichaam aanwezig blijven. Hoe lang de PICC-lijn blijft zitten, is afhankelijk van uw behandeling en het verwachte ziektebeloop. Doorgaans wordt de PICC-lijn na het afsluiten van de behandelingen door de verpleegkundige verwijderd.
PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. We plaatsen de katheter in een ader van de bovenarm tussen de binnenkant van de elleboog en de oksel. Het uiteinde van de katheter komt in de grote holle ader in de borstkas. Het uiteinde ligt dan net boven het hart.
Verwijder de katheter tijdens een uitademing; laat de cliënt eerst inademen, dan de adem even vasthouden, bij de uitademening wordt de katheter in een vloeiende beweging verwijderd. Het is aan te bevelen dat er een tweede persoon aanwezig is om de ader zonodig af te drukken.
Om medicijnen toe te dienen via de bloedvaten en bloed af te nemen voor onderzoek is een infuus nodig. Een infuus veroorzaakt schade aan de bloedvaten. Als er vaak medicijnen via de bloedvaten gegeven worden of vaak bloed afgenomen moet worden kan een PICC-lijn een goed alternatief zijn om schade te voorkomen.
Wat is een PICC-lijn? Een PICC is een Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Katheter (Peripherally Inserted Central Catheter). Dit is een dun flexibel slangetje dat in de bovenarm in een bloedvat wordt ingebracht. Het uiteinde van de PICC ligt in de bovenste holle ader.
Voor de eerste maand zijn de kosten hiervan ongeveer 60 euro, de weken hierna kan materiaal los besteld worden en zijn de kosten lager. Wanneer contact opnemen? Zolang u de PICC lijn heeft, is het belangrijk om op tijd eventuele klachten aan te geven.
Douchen is toegestaan. Baden en zwemmen raden we af. Als er vocht onder de pleister komt, moet deze vervangen worden. U mag niet aan uw oksels opgetild worden omdat de PICC-lijn dan kan verschuiven.
Bij gebruik van een centraal veneuze katheter kunnen complicaties optreden, zoals infecties, verstopping of een luchtembolie. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen.
3 Spoel de katheter en sluit deze goed af
Functionele problemen kan je vermijden door consequent de poortkatheter pulserend te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, en dat voor en na bloedafname en elke intraveneuze toediening.
Tijdens het inbrengen van het centraal infuus is de kans op infectie groter dan bij het perifeer infuus. Daarom brengt de specialist dit infuus in op een plaats waar hij bacterievrij kan werken, bijvoorbeeld op een behandelafdeling of in een operatiekamer.
Hickman® is de merknaam voor een getunnelde, diepe veneuze katheter. Het is een hol slangetje van ongeveer 90 cm lang met een, twee of drie uiteinden (lumina).
De verpleegkundige zal, nadat u voor het eerst weer heeft geplast, met een bladderscan (een soort echo) controleren of u goed uitgeplast heeft. Het infuus verwijderen we als u geen antibiotica meer krijgt via het infuus. Uw wond is afgedekt met een speciaal verband, dat ontwikkeld is om zeven dagen te blijven zitten.
Via een infuus kan medicatie of vocht worden toegediend. Ook als een patiënt een centrale lijn heeft kan het nodig zijn om daarnaast een perifeer infuus in te brengen, bijvoorbeeld omdat een patiënt veel medicatie gebruikt, die niet tegelijkertijd via hetzelfde infuus kan of mag worden toegediend.
Dit kan enkele weken of maanden nodig zijn. Als u langdurig bepaalde medicijnen nodig heeft die alleen via een infuus gegeven kunnen worden, wordt een CVC ingebracht. De CVC kan lang blijven zitten. Het infuusnaaldje dat in een bloedvat in uw arm wordt ingebracht, moet vaak na een aantal dagen weer vervangen worden.
Het uiteinde van de PICC ligt tot vlakbij het hart, van een MIDline tot bij het sleutelbeen, dus net in de borstkas. Hierdoor komen de geneesmiddelen die via de katheter worden ingebracht in een groot bloedvat terecht. Daar worden zij snel verdund waardoor schade aan het bloedvat wordt voorkomen.
Veilig en betrouwbaar: infuustherapie thuis
Mediq is zeer ervaren in het thuis mogelijk maken van infuustherapieën. Deze behandelingen thuis zijn hetzelfde als in uw ziekenhuis. In nauw overleg met de medisch specialist worden zij door de technische thuiszorg en Mediq bij de patiënt thuis voortgezet.
Duur behandeling
Het toedienen van het infuus duurt in totaal ongeveer 2 uur.
1x per week de PICC lijn doorspuiten met 10cc Nacl 0,9% in een 10cc spuit, pulserend. 1x per week de Bionecteur (het afsluitdopje) vervangen. 1x per week de transparante folie vervangen (Tegaderm). 1x per week de insteekopening verzorgen.
De belangrijkste reden om een centrale lijn in te brengen is het toedienen van bepaalde, vaak vasoactieve, medicatie. Deze medicatie kan of mag niet via een gewoon infuus (perifeer infuus) worden toegediend om uiteenlopende redenen.
De PICC in detail
Deze lijnen hebben een proximale (dit is aan de buitenkant) inwendige klep die het risico op infecties en trombose-armen verkleint. Ook zal de lijn minder snel ver- stopt raken, doordat de klep voorkomt dat er bloed terugvloeit in de lijn.
Een centrale lijn is een lange (16-20 cm), dunne infuus katheter die in een grote ader wordt ingebracht, bijvoorbeeld onder het sleutelbeen, in de hals of in de lies. Hierdoor kan medicatie of voeding worden toegediend die niet via een infuus in een kleine ader in de arm mag worden gegeven.
Waarom een centraal veneuze katheter? Voor uw behandeling moet u medicatie, chemotherapie of voeding krijgen. Vele van deze stoffen zijn toxisch voor de kleinere bloedvaten en daarom gebruiken we een centraal veneuze katheter die in een grote ader geplaatst wordt.