Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Rosbief komt van het Engelse 'roast beef' en dat is het ook letterlijk: gebraden rundvlees. Er wordt een groot, mager stuk vlees voor gebruikt. De mooiste rosbief komt van de dunne lende, de rug van de koe. Maar ook van delen van de bil komen mooie magere stukken vlees die erg geschikt zijn voor rosbief.
Zo wordt voor gebraden rosbief normaliter gesneden van de voormuis, de achtermuis of de platte bil. Een stukje vers rosbief komt doorgaans van de bil. Bieflappen worden in de regel gesneden van de 'luxere vleesdelen' van de schouder; het zogeheten bloemstuk.
Rookvlees en ossenworst zijn rauw en ook harde worst van varkensvlees is nooit verhit geweest. Ongewenste micro-organismes kun je namelijk bestrijden met hitte maar ook bijvoorbeeld met zuur, zout of rook. Welk vlees kun je goed rauw eten? Eigenlijk denken we dan vooral aan mager rundvlees.
Voedingsinformatie. Rosbief is een mager stuk vlees. Het levert nog geen 3 g vet per 100 g, maar is wel een goede bron van eiwitten, vitaminen B3, B6 en B12, ijzer en zink.
Geen kernthermometer? Prik met een satéprikker of vleespen in dijvlees; het sap dat vrijkomt moet helder zijn. Is het sap nog roze van kleur, dan is de kalkoen nog niet gaar.
De rosbief (van de achtermuis of platte bil) kan er in principe voor gebruikt worden. Maar bij een steak denken wij eerder aan een entrecote of een T-bone.
Officieel wordt carpaccio gemaakt van rauw vlees, dat is bij rosbief anders. Dit is namelijk wel aangebraden, je kunt hem zo rosé braden als je zelf wilt. Ik heb deze rosbief wel zelf aangebraden en verder gegaard in de oven tot een kerntemperatuur van 57 graden.
Nee, 't is een mager spierdeel van een rund.
Rosbief, ook roast beef, is eigenlijk gewoon, zoals de Engelse keukenterm ook zegt – gebraden rundvlees. Rosbief kan zijn gesneden van de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis.
Het antwoord op de vraag waarom rosbief taai is, zal zijn dat het eigenlijk een lang, intact stuk spiervezel is. Dus je maakt je vlees mals door die spiervezels te breken. Je kunt dit makkelijk doen met de combinatie van een vleeshamer en wat opgekropte frustraties van een gemiddelde werkweek…
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Rosbief: rosbief is een groot stuk rundvlees dat is gesneden van een mager spierdeel van het rund. Hoewel dit onbewerkt vlees is, is het niet altijd goed voor je. Te veel rood vlees kan er namelijk voor zorgen dat je een verhoogd effect hebt op dikke darmkanker.
Na 8 maanden wordt het vlees steeds donkerder van kleur en wordt de term 'rosé kalfsvlees' gebruikt. Vanaf 12 maanden wordt het vlees rundvlees genoemd. Het vlees is dan rood van kleur.
Rosbief is doorgaans zacht van smaak, mals en beschikt over een fijne draad. Doordat rosbief over een fijne draad beschikt, is het vlees met een korte bereidingstijd snel gaar. De rosbief is heerlijk om in de oven te garen. Bij een goede bereiding is de rosbief enorm mals en vol van smaak.
De kop is het meest edele vlees en wordt veelal gebruikt als Chateaubriand. Het middenstuk wordt gesneden als tournedos en de punt wordt het meest gebruikt voor ossenhaaspuntjes, oftewel biefstukpuntjes. De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Wanneer u rosbief snijdt, moet u het tegen de nerfrichting in snijden. U kunt dit herkennen aan hoe een spiervezel is opgebouwd uit vele kleine draadjes die in beide richtingen lopen en parallel aan elkaar staan; waarbij sommige langer zijn dan andere.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet. Kalkoenfilet bevat per 100 gram ook meer eiwitten dan kipfilet, dit is 21 gram tegenover 16 gram bij kipfilet.
Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Rosbief als gesneden vleeswaar kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, tot 2 dagen bewaard worden. Bewaar de Rosbief in de plastic verpakking of in een bewaarbakje. Rosbief als gesneden vleeswaar kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 gaden, bewaard worden.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.