Oorlogsrecht is een term die betrekking heeft op verschillende rechtsgebieden die met oorlogen of gewapende conflicten te maken hebben.
Het humanitair oorlogsrecht begrenst de middelen en manieren van oorlogvoering en beschermt personen die niet, of niet langer, deelnemen aan de gewapende strijd, zoals burgers en gewonde of gevangen genomen strijders. Het humanitair oorlogsrecht beoogt een evenwicht te vinden tussen humaniteit en militaire noodzaak.
Regels van het oorlogsrecht stellen ook dat wapens die geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en strijders, zoals landmijnen en biologische wapens, verboden zijn. Ook wapens die onnodig leed veroorzaken mogen niet gebruikt worden. Voorbeelden zijn gifgas en kogels die in het lichaam exploderen.
Hoewel Hugo de Groot zeker niet de eerste schrijver is die schreef over het oorlogsrecht (Alberico Gentili ging hem reeds voor, en ook bij Francisco de Vitoria zijn sporen van humanitair oorlogsrecht te vinden), wordt hij toch vaak als grondlegger van het internationaal humanitair recht gezien.
Het voeren van een oorlog is volgens het internationaal recht in beginsel onrechtmatig. Ook het dreigen met geweld valt onder dit artikel. De landen zijn allemaal soeverein en gelijk en het zou een inbreuk maken op de soevereiniteit van een land als er gedreigd wordt met oorlog of als er oorlog gevoerd wordt.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Denk ook aan verwarming. Net als water, kan het zijn dat gas niet aanwezig is en je dus een alternatief moet hebben voor het opwarmen van je eten, je woning en het water. Zorg voor een noodradio. Bij een oorlog is het belangrijk om op de hoogte te blijven wat er gebeurt.
Een oorlogsmisdaad is een daad in tijd van oorlog die een schending is van het oorlogs- of volkenrecht of de mensenrechten, bijvoorbeeld een oorlogsmisdrijf, genocide of een ander internationaal misdrijf.
het verbod op methoden en middelen van oorlogvoering die onnodig leed en buitensporige verwondingen veroorzaken; bescherming; menswaardige behandeling.
De Conventie van Genève (Verdrag van Genève, Vluchtelingenverdrag), is een Verdrag van de Verenigde Naties uit 1951 waarin bepaald wordt wie als vluchteling erkend moet worden, en welke rechten die persoon daardoor krijgt.
Een burgeroorlog of intrastatelijke oorlog is een oorlog waarbij de strijdende partijen deel uitmaken van dezelfde staat (hetzelfde land of rijk). Burgeroorlogen worden vaak uitgevochten om religieuze, etnische of politieke redenen, maar soms is het eenvoudigweg een strijd tussen twee rivaliserende groepen.
Sinds de oorlog in Oekraïne is er sprake van een ongekend hoge inflatie: ruim 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. Hoofdoorzaak zijn de sterk gestegen energieprijzen. Die lagen volgens het CBS half mei 136 procent hoger dan het jaar ervoor.
In de preambule van het verdrag staat de Martens-clausule, die de bevolking en oorlogvoerende partijen bescherming biedt bij situaties die niet in het verdrag zijn voorzien.
Internationaal recht is ten eerste het straf- en privaatrecht tussen staten (ook volkenrecht genoemd) en ten tweede het recht dat boven nationaal recht gaat. De mensenrechten die in internationale verdragen zijn vastgelegd vallen onder de laatste categorie.
Binnen de tradi- tionele duale oorlogsethiek wordt namelijk bij het aanwenden van geweld op een vrij eenvoudige wijze een onderscheid gemaakt tussen twee categorieën van personen: diegenen die actief betrokken zijn bij de vijandelijkheden (de combattanten) en die- genen die dat niet zijn (de non-combattanten).
Bescherming medisch personeel
Dus alle soldaten, ongeacht van welke partij. In een gewapend conflict mag medisch personeel daarbij geen doelwit zijn van een aanval. Zo kan het ten allen tijde zijn werk blijven doen.
Adequate informatie en inlichtingen zijn essentieel voor besluitvorming bij militaire operaties. De militaire functie inlichtingen voorziet in een zo volledig en actueel mogelijk beeld van de situatie en is een randvoorwaarde voor het kunnen functioneren van een militaire eenheid.
De Wet internationale misdrijven is een Nederlandse wet die genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en marteling strafbaar stelt. De maximumstraf is levenslang.
Het hof onderzoekt en berecht misdrijven als nationale autoriteiten dat niet kunnen of willen. Het Strafhof vervolgt mensen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en ernstige oorlogsmisdrijven.
De Strafkamer Internationale Misdrijven (SIM) van het Gerechtshof Den Haag berecht in hoger beroep verdachten van internationale misdrijven, waaronder genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.
IJsland. IJsland staat al sinds 2008 op de eerste plaats in de lijst van veiligste landen ter wereld (niet perse in het geval van oorlog). IJsland is een eiland ver weg van de rest van de wereld. Mocht het toch betrokken raken bij een oorlog dan biedt het bergachtige landschap strategische bescherming.
Wil de term 'Derde Wereldoorlog' echter zeggen dat de oorlog van 1939 tot 1945 ook echt de 'tweede' was die wereldwijd werd gevoerd?
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.