Houd dit ezelsbruggetje in gedachten voor het sproeien van je gazon: 15 – 20 graden: sproei een paar keer per week 30 minuten tot een uur lang. 20 – 25 graden: sproei een paar keer per week één tot anderhalf uur lang. +25 graden of hittegolven: sproei om de dag twee tot drie uur lang.
Bij temperaturen rond de 20 graden moet u ongeveer een half uur water geven en boven de 25 graden ongeveer 80 minuten. Bij extreme hitte zult u gedurende 2 uur water moeten geven. Wanneer u dat doet dan kan het voorkomen worden dat de kleigrond uitdroogt en zeer hard wordt.
Een uur sproeien kost je dus (120 x 4 =) 500 liter water. In euro's kost water ongeveer €0,75 per 500 liter. In de zomer sproei je wel regelmatig en kunnen deze kosten dus erg hoog oplopen.
Je gazon heeft elke week 2,5 cm tot 4 cm water nodig. Met een regenmeter meet je hoeveel water je tuin krijgt. Komt dit onder de 2,5 cm? Sproei dan bij tot je minimaal op 2,5 cm komt.
Het is beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. Planten die vaak een beetje water krijgen, wortelen oppervlakkiger en zijn daardoor kwetsbaarder. In de meeste gevallen is het voldoende om je tuin een tot twee keer per week te sproeien.
Kleigrond houdt het water dus goed vast. Je hoeft daardoor minder vaak en ook minder lang te sproeien. Een handige richtlijn is de volgende: is het buiten ongeveer 20ºC, dan sproei je ongeveer een half uurtje. Is het een stukje warmer en komt de temperatuur boven de 25ºC, sproei dan zeker ruim een uur.
Een gemiddelde zwenksproeier moet je hiervoor al gauw anderhalf uur aan laten staan. Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je wel dagelijks water geven.
Zeker wanneer het nog erg warm is zal het water al verdampt zijn voor de plant ervan heeft kunnen drinken. Daarom kunt u beter een tuinsproeier de hele avond (4 tot 5 uur) laten sproeien, dan iedere avond een klein beetje water bij de plant gieten.
Veel mensen hebben de neiging om hun gazon tijdens een hittegolf elke dag of zelfs tweemaal per dag te sproeien. Wanneer je het gazon lang en goed sproeit is het echter helemaal niet nodig om elke dag te sproeien. Maar dan is het wel belangrijk dat de bodem goed vochtig is.
Een tuinslang verslindt tot 2000 liter water per uur!
Indicatie van de kosten, één avond sproeien kost € 4,50 en u spaart 60 m² aan beplanting. Dus eens per week flink water geven, wanneer de zon niet fel meer schijnt.
Bij normale droogte is het goed om de planten in je tuin een tot twee keer per week water te geven. Sproei liever een keer per week wat langer – een zwenksproeier kun je prima anderhalf uur aan laten staan – dan elke dag heel kort.
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden.
Daarnaast kunnen waterdruppels werken als een vergrootglas op de grassprieten waardoor het gras kan verbranden. Sproei je gazon dus niet overdag. De beste tijd om je gazon te besproeien is (vroeg) in de ochtend, of anders in de vroege avond. Let er bij het sproeien in de avond wel op dat je dit niet te laat doet.
Een pas aangelegde tuin is een ander verhaal, maar in een bestaande tuin hoef je helemaal niet vaak te sproeien. Pas als het een paar weken achter elkaar 20 tot 25 graden Celsius is en droog, moet je aan de gang gaan. Bij 30 graden of hoger is één of twee keer per week water geven wel verstandig.''
Meteoroloog Gerrit Hiemstra is er vandaag duidelijk over op Twitter: dat is een fabel. Of je nou overdag of 's avonds sproeit, 'dat maakt nauwelijks iets uit'. Zijn uitleg: "Het water verdampt tijdens het sproeien nauwelijks, uiteindelijk wordt het water vooral door de gewassen verdampt.
Ook is het 't beste om niet te laat te sproeien, zodat de planten niet nat de nacht in gaan. Sproei tot een uur of zes, zeven 's avonds, zodat alles nog de kans heeft om te drogen. Op die manier verklein je de kans op schimmelvorming. Vooral bij rozen en andere schimmelgevoelige planten is dat belangrijk.
Een druppelslang is de meest efficiënte en duurzame manier van beregenen en daarom adviseren wij dit ook altijd. Als je je borders met de tuinslang zou sproeien, gebruik je veel water tegelijk. Voordat dit water de tijd krijgt om de bodem in te zakken is het vaak al verdampt en dat is zonde van het water.
Mocht je echt alleen overdag tijd hebben om te sproeien, zoek dan een moment uit dat de zon minder schijnt. In principe kun je dezelfde regels hanteren als wanneer je zelf in de zon gaat. Tussen 12:00 uur en 15:00 uur is de zon op z'n felst, dus probeer het sproeien in ieder geval in die periode te vermijden.
Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur – het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt.
Planten hebben ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat zijn 2 gieters (van 10 liter) of ongeveer 3 minuten op die plek sproeien met de tuinslang. Regenwater opvangen (in een regenton) om later planten mee water te geven is de milieuvriendelijkste methode.
Een kwartier sproeien kost 100 liter water. Door een regenton neer te zetten en het hele jaar door te gebruiken, bespaar je drinkwater.
Te veel water geven is helaas niet zo goed want hierdoor kunnen plassen en stilstaand water ontstaan. Als zich te veel water in het gazon verzamelt, kan dit ertoe leiden dat de lucht uit de grond ontsnapt. Hierdoor kunnen de wortels van de grassen gaan rotten en in het ergste geval kunnen de grassen afsterven.
Als vuistregel geldt daarbij dat u 0,7m3 regenwater moet opvangen per 10m2 tuin. Heeft u een tuin van 50m2 dan moet uw regenwatertank dus 3,5m3 groot zijn en bij een tuin van 100m2 moet uw regenwatertank dus 7m3 groot zijn.