Gisten zijn eencellige organismen, schimmels zijn meercellig. Beide komen normaal voor in de omgeving (mest, huid, strooisel, melkwinningsapparatuur) en steken vaak de kop op als secundaire infectie (dus na een voorafgaande bacteriële infectie).
GISTEN EN SCHIMMELS Mycologie in ontlasting zorgen voor een verstoorde darmflora. Deze test geeft aan of er gisten en/of schimmels in het maag-darmkanaal voorkomen. Deze wijzen op een verstoorde darmflora.
Gist is een micro-organisme, een eencellige schimmel. Er bestaan veel soorten gist. De bekendste is bakkers- of biergist (Saccharomyces cerevisiae), die gebruikt wordt bij de brood- en bierbereiding. Gisten hebben suiker nodig om te groeien.
Gisten zijn eencellige schimmels
Gisten vormen pas alcohol als er geen zuurstof (meer) is, met zuurstof hebben ze een ademhaling waarbij ze sneller groeien en de suiker helemaal omzetten in kooldioxide. Gisten zijn ééncellige schimmels. Dus met een kern, organellen en een celwand.
Gedroogde gist ziet eruit als grof zand: kleine beige korreltjes. Het grote voordeel van droge gist is dat hij veel langer houdbaar is. Zolang de verpakking niet geopend is bewaar je 'm gewoon in de keukenkast, eens open moet de gist in de koelkast. Een geopende verpakking kun je in de koelkast tot een jaar bewaren.
Clotrimazol doodt schimmels en gisten. Bij huidinfecties zoals voetschimmels, eikelontsteking en bij huidvlekjes door gistinfectie (pityriasis versicolor).
Ze bestaan uit cellen met een of soms twee celkernen, mitochondriën en een cytoskelet, maar in tegenstelling tot de dieren, waarvan ze de zustergroep vormen, hebben schimmels vaak celwanden. Tot de schimmels behoren zowel meercellige organismen zoals paddenstoelen alsook eencellige organismen zoals gisten.
Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels. Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
Gist zit o.a. in: cake, koek, brood, paneermeel, wijn, bier, wijnazijn, bouillon (blokjes, instantsoep e.d.) wessana bakboter, sommige sauzen, bamboekoffie, overrijpe vruchten b.v. ananas, nat geworden gedroogde vruchten en maltose (= moutsuiker).
Commercieel worden gisten in grote tanks gekweekt op suikerwater in de aanwezigheid van zuurstof. Wanneer de cultuur volgroeid is, wordt de vloeistof verwijderd en de gistmassa wordt vervolgens gedroogd. Er worden geen andere stoffen aan gedroogde gist toegevoegd.
Zuurdesembrood: De bekendste broden zonder gist zijn zonder twijfel de zuurdesembroden of ook wel desembroden genoemd. Zoals de naam al aangeeft is desem een cruciaal ingrediënt bij het bereiden van dit brood. Desem gaat hierbij de rol van gist als rijsmiddel vervangen.
Als de darmflora is afgenomen, dan neemt ook het aantal verzuur producerende bacteriën af. Het gevolg hiervan is dat de darmen minder zuur worden, waardoor de gisten nog beter kunnen groeien. Bij hoge aantallen gist in de darm, ontstaan er klachten zoals winderigheid, een opgezette buik, misselijkheid en vermoeidheid.
Er zijn drie typen gist op de markt: verse gist (bakkersgist), instant-gist en droge gist. De drie gistsoorten hebben dezelfde werking. Je kunt ze dus met elkaar vervangen.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Amfotericine B doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Bij schimmel- en gistinfecties van de mond (spruw), slokdarm, maag en darmen. Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts amfotericine B voorschrijven.
Een huis-tuin-en-keuken beautyingrediënt zijn vlokken biergist, waar een gezichtsmasker van kan worden gemaakt, maar ook van binnen uit kan biergist de huid mooi maken door haar te zuiveren. De vitaminen B die het bevat hebben een bloedzuiverende werking.
Gisten zijn micro-organismen, een soort schimmels, die worden gebruikt voor het fermenteren van deeg en dat komt het rijzen van het brood ten goede. Maar omdat het eencellige organismen zijn, behoren deze niet tot het dierenrijk. Veganisten kunnen daarom zowel gist- als desembrood eten.
Met natuurlijke gisten wordt verwezen naar de gisten (en indirect ook de bacteriën) die zich om ons heen maar vooral in meel bevinden en uitgroeien tot een cultuur in een starter en zuurdesem.
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.
Omdat zuurdesembrood langer rijst dan gistbrood, heeft het meer tijd om fytinezuur af te breken. Verder zijn er aanwijzingen dat je darmen ook andere vitamines en mineralen uit zuurdesembrood beter opnemen. Maar dit lijkt af te hangen van welke bacteriën er in de gebruikte desem zitten. Dat is in elke desem anders.
In de bakkerij maken we gebruik van zogenaamd bakkersgist. Gisten zijn levende schimmels die suiker nodig hebben om te groeien. Gist zet deze suikers om in alcohol en koolzuurgas. Ook maken ze er lekkere geur- en smaakstoffen van, die belangrijk zijn voor het eindproduct.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Kaas wordt een 'levend' voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels. In bepaalde kazen zoals de Mimolette en Stilton bevindt zich de kaasmijt die gaten en spleten in de kaas vreet.