De volledige maand oktober is geschikt om look te planten. Verder kan er buiten niets meer gezaaid of geplant worden tenzij winterrogge als groenbemester. In de kas kan je in oktober nog volgende bladgewassen zaaien: paksoi, rucola, snijbiet, winterspinazie, tuinkers, veldsla en winterpostelein.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Voordelen van een koude bak
Je kan er vroege en late gewassen in kweken zoals (veld)sla, rucola, worteltjes, radijzen, winterandijvie en spinazie. Vanaf februari kan je van start gaan met het zaaien van groenten in volle grond. De bak beschermt zaailingen tegen het slechte weer en de grond warmt er sneller in op.
Gewassen die goed tegen de vorst kunnen kun je makkelijk na de oogst weer in de grond stoppen met wat aarde er over. Denk maar aan Rode biet, wortelen, prei, Radijzen of pastinaak. Je kunt ze opgraven wanneer je ze nodig hebt. Let wel op, als het warmer wordt schieten ze weer op en verliezen ze hun smaak.
September. Deze maand kan je voor het laatst radijs, tuinkers, snijsla en rucola zaaien. Verder kunnen spinazie, kropsla en veldsla worden gezaaid. De rabarber kan worden geplant.
In de maanden januari, september, oktober, november en december kunnen er geen kruiden worden geplant / gezaaid. Deze maanden kun je beter besteden aan het in orde maken van je kruidentuintje voor het opkomende seizoen of bijvoorbeeld met het zaaien van groenten en fruit in een moestuintje.
In de winter kan je bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, schorseneren en raap oogsten. Dit soort groenten moet echter ook eerder in het jaar worden gezaaid om de oogst in het koude seizoen veilig te stellen.
Veldsla kan vanaf augustus tot oktober gezaaid worden. Zaai de zaden in rijen en houd tussen de verschillende rijen ongeveer 15 cm aan.In de rij zelf laat je ongeveer 5 cm afstand tussen de zaden.
Zaai regelmatig kleine beetjes slasoorten, radijs, mosterdsoorten, rucola, tuinkers, kroten (rode bieten), andijvie en peterselie. Zaai ook sperziebonen, komkommers, augurken, knolselderij en suikermaïs. Vanaf eind april kan je radijs, sla en tuinkers oogsten en de tomaten uitplanten.
Winterrogge zaaien in het najaar
Winterrogge is eigenlijk de enige groenbemester die je nog relatief goed in het najaar kan zaaien.
Spinazie kan in de tuin worden gezaaid vanaf maart - soms al vanaf half februari - tot juni, in het geval van zomerspinazie. Spinazie kan worden gezaaid in rijen met een onderlinge afstand van 30 cm. U kunt ook zaaien van eind augustus tot september, maar doe dat dan op een zonnige plek.
In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
Maar, tomaten kweken brengt wel een paar uitdagingen met zich mee. De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
Zo kunt u bijvoorbeeld de volgende gewassen kweken: Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika's, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof.
De paprikaplant is meerjarig maar niet vorstbestendig. De vruchten verkleuren altijd wanneer ze rijp zijn. Onrijp is ze ook eetbaar (de kleur is dan groen, crèmewit of paars), de smaak is dan fris, knapperig, kruidig en licht bitter.
De bedoeling van het gebruik van karton is om de bodem af te sluiten van het licht en ineens een fysieke barrière te vormen. Hierdoor kunnen planten met minder grote reserves in hun wortels niet overleven en groeien ze zich dood onder het karton.
In principe kan je in elke periode van het jaar een moestuintje aanleggen, maar beter niet bij erg warm weer en wanneer er kans is op vorst. Daarom raden we je aan om je groentetuin in het voorjaar of in het najaar aan te leggen. In het voorjaar heb je als extra voordeel dat je meteen kan beginnen met planten.
Organisch bemesten geef je zodra je de plantjes in de tuin hebt gezet. Dat is meestal zo rond april of mei. De meststof wordt in de bodem omgezet tot bruikbare plantenvoeding en via de wortels opgenomen.