De kwaliteit van de voeding in blik kan wel gedaald zijn, denk hierbij aan voedingswaarde, geur, keur of smaak. Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum!
Fruit uit blik dat geopend is kun je ongeveer maar 2 dagen in de koelkast bewaren. Hierna gaat het fruit verkleuren en is het niet meer lekker. Gebruik altijd je zintuigen: Kijk, ruik en proef of fruit uit blik nog goed is.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Doe het fruit over in bewaarbakje als je het blik of de pot hebt geopend. Gooi blikken of potten die ongeopend bol staan weg.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het sap ruikt en smaakt anders, of is beschimmeld. Dan is het troebel en draderig. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Ananas in een geopend blik kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Ananas is heel gezond, 1 plakje ananas heeft genoeg vitamine C voor de gehele dag. Daar wil je lang van genieten. Verse aangesneden ananas kan je 2 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Het beste antwoord. Ja, het kan, maar verwacht niet hetzelfde product als het uit de vriezer komt.
nieuws Na het openen van een pot of blik is de inhoud nog 2 tot maximaal 5 dagen goed. Groenten of vruchten in glas kunt u in de glazen pot in de koelkast bewaren. Het restant uit een blik kunt u beter in een plastic bewaardoosje met deksel bewaren.
Voedsel in blik (ook wel conservenblik genoemd) heeft een lange houdbaarheidsdatum. Dit komt doordat het voedsel luchtdicht verpakt wordt, wat betekent dat er geen lucht in het blik kan komen.
Verse tomatenpuree kan je invriezen en bewaren voor 12 maanden bij -18 graden. Ook tomatenpuree uit blik kan je zo lang invriezen. Advies is om het in kleine hoeveelheden in te vriezen, dan hoef je niet alles te ontdooien. Zoals hierboven al gezegd is kan je veel met tomaten doen en veel van tomaten maken.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Als je bruine plekken ziet in het vruchtvlees, betekent dat dat je ananas bevroren is geweest. Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.
Verbetert de spijsvertering
Het enzym bromelaïne in ananas helpt bij het verteren van voedsel in het lichaam. Heb je vaak last van maag- en / of darmklachten? Bromelaïne vermindert deze klachten aanzienlijk, een goede reden om vaker ananas te eten.
Op sap. Ananas uit blik is minder ongezond dan je misschien zou denken. Bij ananasschijven op sap, dus niet op siroop, scheelt de voedingswaarde niet zo veel met die van een verse ananas.
Ananas werkt tegen een heleboel vervelende kwaaltjes. Een aantal: slijmvliesontsteking, wormen, verstopping en maagproblemen. De zoete vrucht bevat een heleboel antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen in je lichaam en maken op die manier de kans op kanker kleiner.
De fabrikant verzekert je dat tot de THT datum het product veilig en lekker is. En er ook nog goed uitziet. Na deze datum kan het product meestal nog prima gegeten worden. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, sinaasappelsap, pasta, rijst en ingeblikte groente.
De smaak kan minder van kwaliteit worden en/of er komt bezinksel in de drank.
Na opening zijn de varianten van Appelsientje nog drie à vier dagen houdbaar, mits gekoeld bewaard. Het aantal dagen is mede afhankelijk van de hygiëne waarmee het pak wordt omgeven.