Staldekens zijn niet waterdicht.Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat.
Een gezond paard heeft geen last van winters weer, maar oude, geschoren of magere paarden kunnen slechter tegen kou en aanhoudende regen, ze gaan dan rillen of worden dunner. Langdurig staan op een natte ondergrond kan leiden tot pijnlijke kwalen als rotstraal en mok.
Je mag een deken op een nat paard doen. Gebruik dan altijd een fleecedeken, want deze neemt het vocht sneller op en houdt je paard in de tussentijd warm. Wissel bij een nat paard de fleecedeken niet te snel om voor de staldeken of winterdeken.
Voor bescherming tijdens echt slechte dagen met extreem koud of veel regen, kan er een deken worden aangeschaft. Kou gevoelige of geschoren paarden die in de herfst en winter overdag buiten staan hebben een outdoordeken nodig – of als ze op stal staan een staldeken.
Gebruik een regendeken van 0 gram als het buiten boven de 10/15 graden is.Zodra de temperatuur lager dan 10 graden is, kun je kiezen om een gevoerde regendeken te gebruiken. Een regendeken van bijvoorbeeld 100 gram houdt je paard lekker warm én droog. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende modellen.
Waarom doe je een deken op? Dekens beschermen je paard tegen regen en kou en isoleren de lichaamswarmte van je paard. Een paard heeft in principe geen deken nodig en is prima in staat om zichzelf warm te houden. Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt.
Een regendeken kun je dus om doen bij temperaturen tussen 10 en 15 graden. Let op: dit is slechts een richtlijn, ieder paard is anders. Met een te dikke deken kan je paard het ook te warm krijgen.
De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken. 200 tot 300 gram zal vaak voldoende zijn.
Een staldeken is niet waterdicht en daarom enkel geschikt voor op stal. Wanneer je paard of pony naar buiten gaat is het raadzaam om er een waterdichte regen- of winterdeken overheen te leggen. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden. Een geschoren paard voelt zich het best bij een temperatuur tussen de 10 en 20°C.
Als een paard het toch wat koud heeft in de winter zullen de haren omhoog gezet worden. Dit zorgt voor een isolatielaag van lucht tussen de haren. Wanneer dit niet voor voldoende warmte zorgt en het paard het echt koud heeft dan zal hij gaan rillen.
Paarden die “kou vatten” kunnen spierproblemen of gewrichtsproblemen krijgen. Ze verkrampen dan en dit geeft stijfheid in het gehele lichaam, maar vaak vooral in de rug en lendenen. Ook kan de kou voor natte mest zorgen, de spijsvertering raakt dan van slag waardoor diarree of mestwater ontstaat.
Zorg ervoor dat je paard schoon is voordat je gaat scheren. Zand is bijvoorbeeld erg slecht voor je materiaal. Ga ook niet scheren als je paard nog nat of vochtig is. Een goed begin is het halve werk en goed materiaal is zeker een goed begin.
Hoe is de behandeling van Regenschurft? Het belangrijkste bij behandeling van deze infectie is dat het paard goed droog blijft. Daarnaast kan het paard meerdere keren (steeds met enkele dagen ertussen) gewassen worden met Betadine shampoo en vervolgens goed afgedroogd worden.
Het lichaam van een paard kan een tijdje zonder water, maar uitdroging wordt ze snel fataal. Schakel de dierenarts in als je paard twee dagen niet gedronken heeft. Na drie à vier dagen vallen de organen uit, wat voor blijvende schade kan zorgen.
Veel paardeneigenaren merken dat het paard hun emoties en stemmingen haarfijn aanvoelt. Dat kan positief zijn: als de verzorger zich verdrietig voelt, zal het paard zachtaardiger reageren. Maar helaas gebeurt het vaak op een negatieve manier. De verzorger is wat gestrest, waardoor het paard juist tegendraads reageert.
Vachtconditie: Een ongeschoren paard heeft meestal geen deken nodig.Een deken is noodzakelijk voor geschoren paarden en ook voor paarden die door ziektes problemen hebben om een wintervacht te vormen.
Outdoordekens zijn vaak van dikke stof gemaakt, waardoor deze minder snel zullen scheuren, zijn waterdicht en hoeven niet gewisseld te worden. Het kan geen kwaad een paard met een outdoordeken op stal te zetten, echter kan het wel kwaad om een paard met een niet waterdicht staldeken in de regen te laten lopen.
De verhouding tussen het lichaam een de benen is bij een volwassen pony ongeveer 50-50. 2. Beharing; De Shetlandpony heeft een dikke ruwe wintervacht.
Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol. Maar een schapenwollen deken is veel dikker dan een alpaca plaid en ook hartstikke warm.
Het is de bedoeling dat het dekbed je lichaamstemperatuur op een goede wijze reguleert en op peil houdt. De ideale temperatuur onder de dekens is tussen de 27-29 graden Celsius. Komt de temperatuur boven dit gebied uit, dan zal het lichaam zweten om af te koelen.
Met een warme wollen plaid op de bank kan de verwarming een graadje lager. Hierdoor maakt wol een enorme comeback. Waar we vroeger allemaal onder een wollen deken sliepen, die daarna ingeruild werd voor een dekbed, viert wol nu zijn terugkeer in de huishoudens.