Een vorstvrije buitenkraan is uitgerust met een lange spindelas.Deze spindelas zorgt dat de watertoevoer aan de binnenkant van de spouwmuur wordt afgesloten. Zo kan de buitenkraan en de waterleiding dus niet meer bevriezen! De BONFIX vorstvrije gevelkraan is een buitenkraan die vaak wordt aangesloten.
Als afsluiten niet kan, kunt u het beste de buitenkraan goed inpakken met isolerend materiaal (een deken, bubbeltjesplastic, een vuilniszak met proppen kranten). Of de kraan een klein beetje open zetten; stromend water bevriest minder snel.
De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm. diep, maar in de praktijk is dat 40 cm, maar opnieuw afhankelijk van de situatie. Bij meer isoleren, zal de leiding niet zo snel bevriezen, of het moet nog harder gaan vriezen.
Zorg voor een geïsoleerde en tochtdichte ruimte waar de hoofdkraan (water) en watermeter zich bevinden. Ga de watermeter en waterleiding isoleren met bijvoorbeeld een deken of verwarmingslint. Laat kwetsbare, slecht geïsoleerde leidingen leeg en sluit ze af. Denk aan de buitenkraan en leidingen in de tuin.
Kan een tyleenslang bevriezen? Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Als het water in de tyleenslang weer is ontdooid, kan de tyleenslang weer gebruikt worden zoals voor de vorst.
Een buitenkraan loopt een groter risico op schade bij vorst dan kranen in huis. Het bevriezen van een buitenkraan kan al bij lichte vorst gebeuren dus wees op tijd met afsluiten en wacht niet tot de eerste nachtvorst! Helaas wordt de buitenkraan beschermen tegen vorst regelmatig vergeten.
Vorstvrije buitenkranen zijn door een ingebouwde, automatische leegloopinrichting beveiligd tegen bevriezen, zelfs als er een slang aan gekoppeld is. De geïntegreerde keerklep zorgt er namelijk voor dat er geen water in de installatie kan terugstromen. De leiding naar de kraan is na het sluiten dus altijd leeg.
Bij een vorstvrije buitenkraan die dicht is, is de leiding in de muur leeg. De vorstvrije buitenkraan wordt vanaf de buitenzijde bediend maar het afsluitingsmechanisme van de kraan zit aan de binnenkant van de gevel.
Voor het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling heeft u twee moersleutels nodig. De moersleutels helpen u de knelkoppeling stevig vast te maken op de waterleiding. Het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling wordt enkel aangeraden, wanneer dit slechts voor een korte periode is.
Voor het isoleren van de waterleiding maak je gebruik van polyethyleen buisisolatie. Deze schuif je over de waterleiding heen en de naden plak je af met buisisolatie tape. Bij bochten zaag je de isolatie in verstek om een goede aansluiting te verkrijgen. De afsluiters isoleer je niet.
De Vsh Aqua-Secure vorstbestendige buitenkraan is wat ons betreft de beste vorstvrije buitenkraan. Eigenlijk alles klopt aan deze buitenkraan; de kwaliteit, het prijskaartje, het gebruikte materiaal en het design.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Een beluchter is een klepje in de buitenkraan, zodat er een vacuüm ontstaat als de waterdruk wegvalt. Zo voorkom je dat water uit een aangesloten slang in de leiding terugstroomt.
Leidingen isoleren met glaswol en polyethyleenschuim
Glaswol wikkel je in stukken rond de buizen en kleef je vast met tape of ijzerdraad. Voor isolatie met polyethyleenschuim kan je speciale buisisolatie gebruiken die je heel eenvoudig over de buizen kan klikken.
De gemiddelde kosten van het vervangen of de aanleg van een buitenkraan variëren tussen de €140,- en de €350,- . Deze prijzen zijn inclusief het isoleren van de waterleiding en het gat boren in de fundering of de spouwmuur.
Tuinslang. De tuinslang kan kapot gaan als er vorst optreed buiten. Wanneer de slang helemaal vol met water zit en dit bevriest zal het uitzetten. Op den duur zal de slang gaan slijten of zelfs scheuren.
Een aftapkraan is een kraan in de watermeterput, waarmee de waterleiding in huis kan worden afgetapt. Het aftappen van een waterleiding is nodig wanneer het in de nachten vriest (in de winter, meestal vanaf oktober) en de waterleiding onbeschermd buitenshuis loopt of eindigt in een kraan die buitenshuis is aangelegd.
Een waterleiding kan springen door verstoppingen, verkalking, slijtage of invloeden van buitenaf, dan is direct ingrijpen noodzakelijk om verdere waterschade en waterverspilling te voorkomen. De buitenkraan is ook een veelvuldige oorzaak van het springen van de waterleiding.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen.
De vorstgrens zit op 60 tot 65 cm. Dieper komt de vorst niet in Nederland.
Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven. Een andere mogelijkheid is de waterleiding te ommantelen met een bekisting met isolatiemateriaal. Ook is het mogelijk de leiding van een warmtelint te voorzien.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen. Door de radiatoren aan te zetten – al dan niet op een lage stand – kan dit worden voorkomen.