U kunt uw origine dak antenne van de auto afschroeven en deze vervangen door de DAB dak spriet. Daarna sluit u de DAB splitter aan op de FM bekabeling achter de radio middels de meegeleverde beschrijving. Vervolgens is uw dak antenne bruikbaar voor zowel DAB+ (digitale radio) als FM radio.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Wanneer je de digitale DAB+ radio voor het eerst aanzet, schuif dan de antenne van de radio uit en zet de radio op een plek waar de ontvangst van DAB+ goed is. Druk vervolgens op 'auto scan' om alle DAB+ radiostations in jouw regio in het geheugen op te slaan.
Luisteren via DAB+
Op termijn is de vervanger voor analoge radiosignalen (FM). Om DAB+ te ontvangen heb je een DAB+ radio nodig. DAB+ biedt meer keuze in zenders en in bijna heel Nederland ontvangst in digitale geluidskwaliteit. De meeste DAB+ radio's kunnen echter ook FM-radio ontvangen.
Met de FM-antenne kun je radio blijven luisteren als het analoge radiosignaal gestopt is. Ook zonder een digitale radio of ontvanger. Met de antenne kan je via de FM naar ruim 30 zenders luisteren. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de ontvangst van het radiosignaal in huis.
Het einde van analoge radio via FM is nog lang niet in zicht. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan.
De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.
gaat van FM verdwijnen per 1 september. Eigenaar Mediahuis heeft maar twee frequentiepakketten verkregen bij de frequentieveiling en gaat die inzetten voor 100% NL en Radio Veronica. Toch is het bedrijf tevreden.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden. Bij DAB+ is dat anders.Je hebt meer bandbreedte waardoor je meer zenders kan aanbieden.
Om van de voordelen van DAB+-radio te genieten, heb je een goede DAB+-antenne nodig. Hoe beter de antenne, hoe beter het ontvangst.
Voor het luisteren via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht), net als FM en is gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
Voor een goed ontvangst van DAB+ radio heb je wel een DAB+ antenne nodig, gelukkig zit die meestal ingebouwd of los bij DAB+ producten.
De DAB ontvangst is de afgelopen jaren al flink verbeterd en men spreekt van een dekking van meer dan 97%. Je kunt DAB dus praktisch gezien overal in Nederland ontvangen.
Op DAB+ zijn alle negen NPO-radiozenders te ontvangen. Steeds meer Nederlanders maken gebruik van digitale radio. Sinds eind 2020 krijgen nieuwe auto's verplicht een digitale ontvanger ingebouwd. DAB+ zorgt voor meer keuze in zenders en een betere geluidskwaliteit.
DAB is dan wel digitaal maar wordt niet door ziggo geleverd. Voor DAB is een losse antenne nodig.
Het omzetten van een analoog signaal naar een digitaal signaal noemt men analoog-digitaal- of AD-conversie.
Ja, voor elk toestel waarmee je digitaal tv wilt kijken heb je een decoder nodig. De decoder maakt de noodzakelijke vertaalslag van het digitale signaal naar je beeldscherm.
Een analoge elektriciteitsmeter is te herkennen aan een draaiende schijf. De meterstand wordt weergegeven op een telwerk met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een telwerk met wieltjes en ook een knipperend lampje, in plaats van een draaiende schijf, dan heb je een digitale elektrameter.
Voor het ontvangen van muziek via de radio, heeft je telefoon een FM-ontvanger nodig én een headset die als antenne dient. Op deze manier kun je alleen radio luisteren via oortjes. Het geluid ontvang je daarmee via de radiofrequentie, niet via internet.
De jaarlijkse kosten per vergunning, per omroep zijn 633 euro. Daarnaast komen er per zender-opstelplaats en het kW-zendvermogen een aantal kosten bij. Deze kunnen echter gedeeld worden door het aantal vergunninghouders dat via één zender uitzendt.
Op Duitse radio's wordt dit aangegeven met UKW (Ultrakurzwelle). De Engelse afkorting luidt VHF (very high frequency, 'zeer hoge frequentie'). In het dagelijks spraakgebruik wordt altijd gesproken over FM.
Wie met de antenne slechte ontvangst heeft, kan bij Ziggo ook een digitale ontvanger bestellen. Deze kost 50 euro. Het apparaat wordt verbonden met de huidige stereoset.
Blijven op de FM: Qmusic, Radio 538, Radio 10, SkyRadio, Radio Veronica, 100%NL, BNR Nieuwsradio. Verdwijnen van de FM: Sublime en Slam. Nieuw op de FM: DPG Media (met waarschijnlijk Joe) en Financial News Radio.
Op dit moment gebruiken SkyRadio, Radio 538, Radio 10 (Talpa), Radio Veronica, 100%NL, SlamFM, Sublime (Mediahuis), Qmusic (DPG Media) en BNR Nieuwsradio (FD Mediagroep) de huidige FM-frequenties nog.