Ook pasta is gemakkelijk klaar te maken met de waterkoker. Dit werkt beter met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem, want de pasta kan hier makkelijk aan vast te komen zitten.
Het enige wat je hoeft te doen is de rauwe pasta in een ovenschaal te leggen en daar een plens koud water bij te doen. Laat je spaghetti, fusilli of macaroni een uurtje weken. Daarna gooi je je weke pasta in een pan met kokend water en 60 seconden later kun je aan tafel.
Rijst koken
Vul een kopje (grootte naar wens, afhankelijk van het aantal personen waarmee je eet) tot de rand met rijst en giet de rijst een pan. Zet het vuur aan zodra het water in de waterkoker kookt. Vul het kopje dat je zojuist hebt gebruikt twee keer tot de rand met water en giet dit water bij de rijst.
Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water.
Gas is dus goedkoper. Daarnaast, wanneer je water in de waterkoker kookt en het vervolgens verder opwarmt in de pan, ben je nog meer kwijt. Het loont dus om voortaan het water direct op te warmen in de pan.
Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Met de dubbelwandige waterkoker kan je snel melk, chocolademelk, boter, room sauzen, rijst, havermout, etc.opwarmen zonder over te koken, dankzij de indirecte warmte.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje.Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Sommige waterkokers gaan na ongeveer een jaar al stuk, maar anderen kunnen misschien wel 10 jaar op jouw aanrecht staan! Over het algemeen gaan waterkokers van roestvrij staal langer mee dan van kunststof.
Een waterkoker verbruikt in korte tijd veel stroom. Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt, omgerekend 2,2 kWh. Maar een waterkoker kookt gemiddeld drie minuten en geen heel uur. Reken je verder, dan kom je uit op nog geen 3 cent per keer dat je de waterkoker aanslingert om water te koken.
Doe de macaroni of spaghetti in een schaal, giet het water erbij en eventueel wat zout. Doe de deksel op de schaal. Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op HOOG (100%).
Pasta zonder saus opwarmen
Heb je de pastasaus wel perfect gedoseerd, maar houd je toch te veel pasta over? Dan kun je dit ook opwarmen in kokend water. Dit doe je door je pasta in een zeef onder te dompelen in een pan kokend water op het vuur. Binnen een halve minuut is je pasta al opgewarmd.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Rijst wassen we niet om het vuil af te spoelen - dit werd vroeger overigens wel gedaan, maar de rijst die we hedendaags in de supermarkt kopen is brandschoon. Afspoelen is daarom niet nodig.
Droge rijst of plakrijst
Bij een gerecht waar droge rijst voor nodig is, wilt u dit zo veel mogelijk voorkomen. Wanneer er juist plakkerige rijst nodig is, voor bijvoorbeeld een risotto, pudding of sushi, dan kunt u de rijst beter niet wassen.
Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
De negatieve effecten van het drinken van koffie met melk zijn vooral de inname van vetten en suikers uit deze drank. Zelfs de eerste cappuccino ter wereld werd gemaakt om koffie zoeter te laten smaken. Geen wonder dat de wens om koffie te zoeten nog steeds bestaat.
Chocomel Voor opwarmen van chocomel adviseren we deze waterkoker niet. Hiervoor is de hot pot / soepverwarmer beter geschikt. Chocomel is een melkproduct. Voor het opwarmen van chocomel, eerst de ketel met koud water omspoelen.
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. āWanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Als je bijvoorbeeld weinig kokend water op een dag nodig hebt, dan zou je aan een waterkoker genoeg hebben. Het water in een reservoir van Quooker wordt namelijk altijd op temperatuur gehouden: ook als dat niet nodig is. Indien je meerdere keren per dag kokend water nodig hebt, is een Quooker een betere optie.
Waterkokers zijn sneller en efficiƫnter. Ook ideaal als je snel even water op wilt warmen voor je bouillon. Als je gebruik maakt van een inductieplaat is het verschil tussen een waterkoker en fluitketel minder groot.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!