Hoe Sinterklaas bij mij thuis werd gevierd Ja, hij is in Duitsland de hulp van 'Nikolaus'.
Heet de goed heiligman bij ons Sinterklaas, in Duitsland is het Sanktniklaus, eigenlijk hetzelfde dus. Wat wel een belangrijk verschil is, dat wij in Nederland het sinterklaasfeest veel uitgebreider vieren.
Heel bekend zijn natuurlijk de gezellige kerstmarkten en de adventsdagen. Maar ook Sinterklaas wordt hier gevierd. Niet zo uitgebreid als bij ons, maar toch! In Duitsland is het de Heiligen Nikolaus, of hier in Ostfriesland beter bekend als Sünnerklaas.
Krampus, de knecht van Sint Nicolaas in de Alpen. In andere Duitstalige gebieden wordt de Sint vergezeld door de wat vriendelijkere knecht Ruprecht. In het Rheinland kennen ze de – net als Piet zwart geschminkte – Hans Muff.
Sinterklaas wordt niet alleen in Nederland gevierd
In Duitsland en Oostenrijk kennen ze alleen geen roetveegpiet, maar 'Krampus', vertelt De Wild. 'Dat is een duivels figuur met hoorns, een dierenvacht en vaak een zwart gezicht.
In Duitsland vieren ze ook Sinterklaas
Duitsers vieren wel Sinterklaas (Niklaustag, op 6 december). Maar zij bewaren hun pfeffernüsse ook tot Weinacht, kerst dus. De Duitsers houden ook van creatieve variaties, zoals grote zachte Weiche Pfeffernüsse of witte honingpepernoten.
2. DUITSLAND: DER WEIHNACHTSMANN, CHRISTKIND, NIKOLAUS EN KRAMPUS. De geschiedenis van de Kerstman kent in Duitsland veel verschillende kerstpersonages die interessant zijn om te noemen. De eerste is “der Weihnachtsmann”, letterlijk vertaald “de man van Kerstmis” of Vadertje Kerstmis.
Nicolo uit Oostenrijk
Op 5 of 6 december komt Nicolo of Niklaus met zijn mijter op aan in Oostenrijk. Niet met zijn pieten, maar met engeltjes die bijhouden in het grote boek of je lief of stout bent geweest.
Monster uit de Alpen
De Krampus-legende dateert uit de pre-Germaanse, heidense eeuwen in de Tiroolse Alpen. Het verhaal luidt dat dit angstaanjagende personage samen met een leger van kwade elven (perchten) door de Alpen zwerft. Met één doel: ongehoorzame kinderen ontvoeren door ze in een zak te stoppen.
Samichlaus en Schmutzli In Zwitserland vieren ze Samichlaus op de 6e. Samichlaus kent dezelfde oorsprong als bij ons; Sint Nikolaas, de bisschop van Myra. Hij komt hier samen met zijn knecht, de Schmutzli, met een ezel aan huis.
In Grou wordt geen Sinterklaasfeest gevierd, hier viert men op 21 februari Sint Piter. Voor buitenstaanders lijkt het op Sinterklaas, maar Sint Piter heeft een andere oorsprong. Op de zaterdag voor 21 februari komt Sint Piter aan met de boot aan in Grou. Hij draagt een witte mantel en rijdt op een Fries paard.
Het sinterklaasfeest wordt in vrijwel geheel België en Nederland gevierd.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Sinterklaas – ook wel Sint, Sint Nicolaas of Goedheiligman – is een kindervriend die jaarlijks, rondom zijn verjaardag op 6 december, van Spanje naar Nederland en België afreist om iedereen cadeautjes te geven.
De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
Sint-Nicolaas heeft in het Oosten de bijnaam 'De Wonderdoener'.
en 'stoute' kinderen. Sinterklaas verschijnt tegenwoordig meestal zonder Krampus. Een krampus is een monster met veelal lange zwarte haren en hoorns, die 'stoute' kinderen achterna zit.
Ook in Zwitserland is het feest niet speciaal toegespitst op kinderen. In sommige dorpen in dit land wordt het Sinterklaasfeest op 5 december gevierd door te Klausjagen. Een kleurrijke optocht trekt voorbij en mensen die meelopen zijn gekleed in het wit met enorme mijters op. Voorop zwaaien mannen met grote zwepen.
Krampus ziet eruit als een soort beestachtige. En is net zoals zwarte piet bij ons het hulpje van de sint. Hij ziet er alleen wel heel anders uit als onze zwarte piet, eigenlijk gewoon ontzettend eng! Het krampus feest wordt gevierd in de eerste 2 weken van december.
Polen: Święty Mikołaj
Het gaat meestal om snoep, klein speelgoed of boeken.
De historische figuur die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse Sinterklaas werd volgens de overlevering ongeveer 270 na Christus geboren in de havenplaats Patara in de Griekse provincie Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije). Zijn Griekse naam Nikolaos betekent zoveel als 'overwinnaar van het volk'.
In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Djed Moroz heet hij, grootvadertje vorst. Hij is een Slavische versie van de Kerstman die we kennen uit de Angelsaksische wereld. Hij draagt een kerstmuts van bont, een met krullen versierde cape en hij heeft een orthodoxe staf. Zijn hulpje is geen kleine elf, maar een knap jong meisje met een sneeuwkroontje.
24 december - Heiligabend
De meest belangrijke dag van de kerstdagen is 24 december. Het is geen officiële feestdag. Toch sluiten de meeste winkels om 2 uur. Veel mensen nemen vrij.