Een dubbele regenboog hebben de meesten van ons wel eens gezien. Het is niet al te bijzonder en op dagen dat er buien vallen en er felle opklaringen zijn is dit fenomeen vaak te zien. Anders is dat met een drievoudige regenboog. Die zijn vrij zeldzaam.
Het aantal weerkaatsingen in de regendruppel bepaalt hoeveel regenbogen we zien. Er zijn dus meerdere bogen mogelijk maar vaak zien we er maar twee. Bij een enkele weerkaatsing zien we alleen de hoofdregenboog. Bij een tweede is de bijregenboog ook zichtbaar.
Een dubbele regenboog is niet zeldzaam en wordt vaker gespot. De tweede boog ontstaat door een dubbele terugkaatsing van het zonlicht in de regendruppels. De kleuren in de tweede of secundaire boog staan in omgekeerde volgorde ten opzichte van die van de primaire boog.
Het ontstaan van een tweede regenboog. Een tweede regenboog ontstaat boven de eerste wanneer het zonlicht twee keer reflecteert binnenin een druppel in plaats van één keer.
Dubbele Regenboog Spiritueel
De betekenis van een dubbele regenboog is spiritueel gezien een nieuw begin, transformatie, groei en zelfontwikkeling. Het zou een magische energie jouw wereld insturen, een energie dat gaat over vrede, overvloed, welvaart en succes!
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'.
Dit verschijnsel is bekend als de "Donkere band van Alexander". Dit optisch verschijnsel is genoemd naar Alexander van Aphrodisias, de Griekse filosoof uit de 2de eeuw, die het als eerste beschreef. Deze band markeert het einde van de primaire regenboog (42 °) en het begin van de secundaire boog (51 °).
In de natuur zie je dit bijvoorbeeld als zonlicht door regendruppels heen schijnt en een regenboog vormt. In de wetenschap gebruiken we een prisma om de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet uit wit licht te halen.
Het kleurenspectrum is een schaal waarin alle zichtbare kleuren geleidelijk in elkaar overvloeien. De regenboog bevat dus niet alleen rood en oranje, maar ook alles ertussenin. Dat wij zeven 'stroken' licht zien, is gezichtsbedrog.Ons brein knipt de vloeiende schaal op in een beperkt aantal kleuren.
Gisteren kon je een opmerkelijk weerfenomeen spotten aan de hemel: een circumzenitale boog, ook wel een omgekeerde regenboog genoemd.
Je kunt lang zoeken als je het regenboogeinde wilt vinden, of de pot goud die er zou staan. Want een regenboog heeft geen begin en eind. Je ziet een halve cirkel, maar een regenboog is eigenlijk een heel rondje. Een cirkel zonder begin of eind.
Soms zien we een dubbele regenboog. Dan wordt het licht tweemaal weerkaatst in de druppel en deze boog zien we onder een hoek van ongeveer 52 graden. Bij deze tweede boog is het kleurverloop van buiten naar binnen niet van paars/blauw (ultra violet) naar rood (infra rood), maar precies omgekeerd.
Soms schijnt de zon door dunne, hoge bewolking die enkel uit ijskristallen bestaat. Het zonlicht breekt en weerkaatst in die ijskristallen en dat kan spectaculaire lichtverschijnselen produceren. Eén van die fenomenen is een "circumzenithale boog", en die ziet er inderdaad uit als een omgekeerde regenboog.
De regenboogvlag telt zes kleuren. In de Bijbel is zes het getal van de mens, terwijl zeven het getal is van de Goddelijke volmaaktheid.
...een regenboog geen begin en geen einde heeft. Als je een regenboog vanuit een vliegtuig ziet, dan is de regenboog rond! Als het buiten regent terwijl de zon schijnt zie je vaak een regenboog (externe link) . Het licht van de zonnestralen 'breekt' op het water, en daardoor zie je al die mooie kleuren.
Een handig ezelsbruggetje om de volgorde van de kleuren in de regenboog te onthouden is: 'roddelen over grote gekke broer is vals'. Iedere eerste letter staat voor een kleur: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (paars). Dat de regenboog uit precies 7 kleuren bestaat klopt niet.
Roze werd later weggelaten, omdat deze kleur niet kon worden gemengd. Om uit te komen op een even aantal kleuren, werd vervolgens ook turkoois weggelaten.
Je ziet het wel, maar je kunt het niet aanraken of er onder doorlopen.
De kleuren van de regenboog worden traditioneel benoemd als (van buiten naar binnen): rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet.
In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien. Zonder vergelijkingsmateriaal kunnen mensen slechts 10 tot 14 kleuren herkennen (uit de literatuur is niet duidelijk of grijsachtige en 'donkere' kleuren daarbij inbegrepen zijn).
Wit licht, zoals bijvoorbeeld zonlicht, bestaat uit alle kleuren samen. Samen zien de verschillende kleuren licht eruit als wit. Elke kleur heeft een eigen brekingsindex, waardoor hij onder een andere hoek wordt afgebogen.
Sommige halo's zijn allesbehalve zeldzaam (zoals de kleine kring en bijzonnen) maar er zijn vormen die erg zeldzaam zijn. Halo's zijn lichtverschijnselen en hebben totaal geen invloed op het weer. De kleine kring komt vrij frequent voor in ons land, al worden hiervan geen officiële statistieken bijgehouden.
Regenboog aura is een hoog-energetische steen die de blokkades in jouw persoonlijke energievelden zal verwijderen. Vooral die je creativiteit belemmeren. Hij opent en geeft kracht aan alle chakra's en stimuleert het opstijgen van de kundalini energie, waarbij de energie alle fijnstoffelijke lichamen passeert.
De regenboog als symbool van homoseksualiteit
In de islamitische jurisprudentie staat dit fenomeen bekend als de Urf, namelijk een gewoonte welke zo normaal en breed geaccepteerd wordt door het volk, dat het eigenlijk geldt als een open feit.