Geschiedenis. In 1954 vond de Franse ingenieur Marc Grégoire een methode uit om teflon aan aluminium te binden. Daarna richtte hij in 1956 een bedrijf op om de aluminiumpannen met teflonlaag te verkopen. Hij noemde dit bedrijf "Tefal", een combinatie van teflon en aluminium.
Omdat de pannen zeer veel worden verkocht en meestal worden gemaakt van aluminium, zijn de koekenpannen van Tefal niet heel duur. Een goede koekenpan van Tefal kun je al kopen voor zo'n 25 tot 40 euro. De duurdere Tefal pannen hebben vaak wel een betere antiaanbaklaag (Titanium Excellence), die minder snel slijt.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
PTFE wordt ook gebruikt in de medische sector, vooral omdat het een inerte stof is. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om hart- simulators te bedekken, om slagaders te vervangen en zelfs protheses te bekleden. Tefal pannen zijn gemaakt met Teflon. Teflon is een geregistreerd handels- merk van PTFE anti-aanbaklagen.
Dat onderdeel wordt gebruikt om teflon vast te hechten aan potten en pannen, onder andere bij het bekende merk Tefal. Door de teflon-laag wordt water, vuil en vet afgestoten, maar het onderdeel PFOA kan bij blootstelling onder meer lever-, teelbal- en pancreaskanker veroorzaken.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Pannensets van Fissler, Demeyere en Le Creuset zijn de merken die de hoogste kwaliteit pannen maken. Deze pannen gaan met goed onderhoud decennia mee en bieden je qua comfort en kookgemak zeker waar voor het geld. Het overwegen waard als je op zoek bent naar hoogwaardige pannen waar je heerlijk mee kan koken.
Was de pannen na elk gebruik aan de binnen-en buitenzijde af met warm water, afwasmiddel en een sponsje. Spoel de pannen af en droog ze vervolgens goed af. Gebruik geen metalen schuursponsjes, staalwol of agressief schuurpoeder.
Een aantal producenten van tefal gebruikt de stof PFOA bij de productie. PFOA kan daarbij in het milieu terecht komen, en wordt zo nu en dan ook in meetbare concentraties aangetroffen in tefalpannen. Het is een giftige en waarschijnlijk kankerverwekkende stof.
De stof PTFE is op zichzelf niet schadelijk. Ook niet als de pan verslijt en er deeltjes los komen die je vervolgens binnen krijgt. Het gevaar ligt in oververhitting. Bij te hoge temperaturen valt PTFE uiteen, waarbij onder andere de stof PFOA (perfluoroctaanzuur) vrijkomt.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een pan met een anti-aanbaklaag, over het algemeen, niet gevaarlijk hoeft te zijn voor uw gezondheid. Wel moet u oppassen voor pannen met beschadigingen. Zodra er krasjes en groeven in de pan zitten, kunt u deze beter niet meer gebruiken.
Demeyere Alu Pro Dura Glide
Deze koekenpannenset is als beste uit de test gekomen bij o.a. de consumentenbond. En dat is niet voor niets: de pannen hebben namelijk uitstekende anti aanbak eigenschappen. Een eitje bakken zonder olie of boter gaat dus prima in deze pannen.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Met Zwilling pannen wordt koken wel heel leuk. De pannen van Zwilling J.A. Henckels zijn namelijk van uitmuntende kwaliteit. Ook het gebruiksgemak is erg goed.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren.
Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang.
If You Care bakpapier is door zijn samenstelling duurzamer en composteerbaar. Het ongebleekte bakpapier is volledig chloor- en gifvrij met een laagje natuurlijke siliconen voor het gebruiksgemak. Ook in het productieproces worden geen giftige stoffen gebruikt. Zonder PFAS!
De beste pan uit de test is de WMF Durado. Met een rapportcijfer 7,7 scoort deze PFAS-loze pan het best, omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de bodem niet vervormt.