In de meeste gevallen ben je er na een aantal weken weer vanaf. Probeer in de tussentijd er in ieder geval luchtige, katoenen kleding (en pyjama's) te dragen en synthetische stofjes te vermijden. Kies daarnaast voor een effectieve deodorant om die puberale zweetlucht tegen te gaan.
Vocht vasthouden / zweten
Je raakt dit vocht in de weken en maanden na je bevalling namelijk kwijt. Dat doet je lichaam door middel van (nacht)zweten en veel plassen. Hier is niet zoveel tegen te doen, laat het gewoon gebeuren. Bovendien ben je dat vocht sowieso liever kwijt dan rijk.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
Overmatig zweten: Niet normaal, hoe veel je kunt zweten na de bevalling! Dan komt allemaal omdat je onder de invloed van de zwangerschapshormonen veel vocht hebt vastgehouden tijdens de zwangerschap. Ook kun je daardoor meer moeten plassen dan normaal.
Tijdens het ontzwangeren herstelt je lichaam hiervan. Hoe lang het herstel duurt verschilt per vrouw. De één voelt zich met twee maanden weer topfit, de ander kwakkelt nog een jaar door. Gemiddeld kost het acht tot twaalf weken om te ontzwangeren.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens. Maak de eerste keer een klein blokje (5 min.) en bouw dit rustig op in tijd.
Je buikspieren houden alles niet meer goed op hun plek als voor de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen die in het derde trimester een diastase kregen, is dat binnen een jaar na de bevalling weer hersteld.
Na 12 maanden voel je je waarschijnlijk weer zoals voor je zwangerschap. Je energielevel is hoger, je kan lichamelijk alles weer en de meeste kwaaltjes zijn helemaal verdwenen.
Zweten in je slaap kan komen door verschillende oorzaken. In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig. Zweten zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat je oververhit raakt. Bij nachtzweten wordt u 's nachts wakker en bent u nat en koud van het zweet.
Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo'n drie dagen. Schrik niet: ook twee weken na de bevalling (of drie) kun je zomaar neerslachtig zijn.
Kraamtranen beginnen meestal op de vierde dag na de bevalling. Ze duren een tot enkele dagen en verdwijnen daarna weer vanzelf, soms zo snel als ze zijn ontstaan. De klachten bestaan uit huilbuien (zonder duidelijke oorzaak), prikkelbaarheid, slecht slapen, gespannenheid en ongeduld. Behandeling is niet nodig.
De benaming 'postnatale depletie' geeft eigenlijk al aan dat het hier gaat om tekorten. De tekorten die kunnen ontstaan, zorgen ervoor dat jouw herstel niet soepel verloopt. Als het lichaam niet de juiste stoffen heeft om haar meest basale functies uit te voeren, ontstaat een nieuwe bron van stress.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt.
Hoelang het nachtelijk zweten duurt tijdens de overgang hangt af van vrouw tot vrouw, maar de meeste vrouwen blijven er last van hebben tot in de postmenopauze. Al neemt de ernst met de jaren bij de meeste vrouwen wel wat af. Ook de frequentie is voor elke vrouw verschillend.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Zweten tijdens de slaap kan veel redenen hebben. Een te hoge temperatuur of slechte lucht in de slaapkamer jagen de eigen lichaamstemperatuur de hoogte in. Ook synthetisch beddengoed en synthetische nachtkleding kunnen tot overmatig zweten 's nachts leiden.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Tips bij postnatale depletie
Het is belangrijk tekorten aan vitamines en mineralen aan te vullen door middel van de juiste voeding en supplementen. Het gaat hierbij om vitamine B12, zink, vitamine C, vitamine D, magnesium en koper. Dit is volgens deskundigen onmisbaar om je fitter te gaan voelen. Neem meer rust.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Veel vrouwen eten tijdens de zwangerschap meer dan normaal, en tegelijkertijd bewegen ze vaak minder. Het resultaat: extra zwangerschapskilo's na de bevalling.