Je kunt draaiend boren in cellenbeton, hol metselwerk en wandplaten. Op die manier breekt het bouwmateriaal niet en wordt het boorgat niet te groot.
Voor gasbeton kun je gewoon een steen-of betonboor gebruiken. Sommige doe-het-zelvers gebruiken metaalboren voor het boren van gaten in gasbeton. Dit werkt op zich wel, maar ik ben er toch geen voorstander van. De snijkanten van metaalboren zullen op den duur bot worden.
Lets bevestigen aan Ytong
Jazeker. Ondanks het lichte gewicht is een wand van Ytong cellenbeton stevig en daarmee prima geschikt voor het bevestigen van voorwerpen. Voor lichte voorwerpen volstaan gewone gegalvaniseerde nagels, voor het bevestigen van zwaardere voorwerpen is een Ytong-nagel of een Hema-nagel ideaal.
Gasbetonschroeven hebben hun naam te danken aan het feit dat je ze gebruikt voor gasbeton, ook wel bekend als cellenbeton. Deze schroeven kun je zowel met als zonder voorboren monteren. Kies je ervoor om wel voor te boren, dan krijg je een spanningsvrije montage.
Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij.
De volumieke massa van droog cellenbeton varieert van 300 tot 800 kg/m3 (normaal beton tot ca. 2400 kg/m3) met een druksterkte van 2 tot 6 N/mm2. In bepaalde gevallen dient Murfor voegwapening aangebracht te worden, bijvoorbeeld bij vloer en plafond. - een redelijke geluidsisolatie.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
U kunt het beste gasbetonpluggen gebruiken wanneer u met gasbeton werkt. Deze pluggen hebben een soort vleugeltjes die ervoor zorgen dat de pluggen beter blijven zitten. Houd wel rekening met de zachtheid van de muur.
Het beste kan je de gipsblokken voorboren met een metaalboor. Hiermee krijg je de meest strakke boorgaten in gipsblokken.
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Cellenbetonblokken zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te vervaardigen. De blokken zijn licht, verkrijgbaar in verschillende formaten, thermisch isolerend en handig te verwerken. Bovendien kan je cellenbetonblokken niet alleen aan elkaar metselen, maar ook verlijmen.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
Gipsblokken of Ytong blokken lijm je eenvoudig met Soudal Blokkenlijm. Soudal Blokkenlijm is geschikt voor alle kalkzandsteen-, betonblokken en cellenbeton soorten van alle merken. De Blokkenlijm zit kant en klaar in de bus waardoor je direct aan de klus kunt beginnen; enkel even schudden voor gebruik.
Heco Multi-Monti Betonschroeven
Deze betonschroeven kun je rechtstreeks in beton te draaien, zonder pluggen. Boor een gat en draaien maar. De schroefankers hebben een hoge belastbaarheid en kunnen voor veel verschillende klussen gebruikt worden.
De reden dat het slim is om pluggen te gebruiken, is dat het, zelfs met voorboren, erg lastig is om schroeven in niet-elastische materialen te draaien. Maar wanneer u een groter gat maakt en hier vervolgens een elastische plug in draait, dan kun u de schroef wel inbrengen.
Met behulp van de verzinkte veerankers verstevigt u de constructie en realiseert u stabiele, rechte wanden. Wanden die brandwerend zijn en niet gevoelig voor rot, schimmel en vocht. U monteert de Cellenbetonveerankers snel en eenvoudig. U boort een gat in de muur en brengt een plug aan.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd). En wit, fijn boorstof dat bij de proefboring aan de boor blijft kleven wijst op een wand gemaakt van gipsplaten.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
Levensduur. Ik vermoed dat cellenbeton even lang mee gaat als als baksteen, zolang het cellenbeton niet nat kan worden. Dus zorg voor een goedevochtkering onderaan, goede waterdichte bezetting of gevelsteen buiten,… Dit geldt ook bij traditioneel bouwen, maar cellenbeton is een beetje een spons.
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Gebruik voor het zagen van cellenbetonblokken en speciale cellenbetonzaag. Deze heeft een grove vertanding die ook nog eens gehard zijn. Koop voor je reciprozaag speciale cellenbeton zaagbladen. Een oude houtzaag kan ook maar deze slijt zeer snel.