De rugband mag niet te strak, maar ook niet te los zitten. Een beha zit goed als u er aan de achterkant twee vingers kan tussen steken. Bij een goede beha zit de sluiting op de wijdste stand (buitenste haakje). Op die manier zijn ook de twee andere rijen oogjes mooi weggestopt.
Snijd je bh-band in je lichaam? Dan is je bh-band te strak en draag je waarschijnlijk een te kleine omvangs maat. Met de juiste omvangs maat moeten er nog twee vingers onder je bh-band passen. Snelle oplossing: sluit je bh op een losser haakje.
De band moet zo strak zitten dat deze niet wegglijdt, ook niet tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld als de armen omhoog gaan. Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot. Omvang en cupmaat gaan altijd samen.
Een bh rekt nog enkele centimeters uit als je hem eenmaal draagt. De bh-band die over je rug loopt, mag nooit hoger zijn dan de beugel.
2 Je hebt een dubbele boob
Maar wanneer je een te kleine cupmaat draagt, kunnen je borsten boven je beha wat gaan 'opbollen', waardoor het lijkt alsof je borsten beiden uit twee delen bestaan. Deze minder charmante variant van een push-up voorkom je door je cupmaat met één letter te vergroten.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Je gaat er namelijk meer van zweten, waardoor je huidporiën verstopt raken en je huidirritatie kan krijgen. Er zijn zelfs onderzoeken die afraden om beha's te dragen: een onderzoek uit 2013 suggereert dat geen beha dragen juist kan voorkomen dat je borsten gaan hangen.
Het verschilt per persoon maar gemiddeld moet een bh na 4 keer dragen gewassen worden. Let wel, als je wat sneller transpireert is het aan te raden je bh eerder te wassen.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Krul. Wanneer je je beha dubbelvouwt en de ene cup onder de andere cup verschuil gaat, wordt de beha op een verkeerde manier opgerekt. De bovenkant van de cups kunnen hierdoor naar buiten krullen.
Op het eerste gezicht lijkt het misschien onlogisch, maar het rugpand van je bh geeft je borsten de meeste steun. Het vangt tot wel 80 procent van het gewicht van je borsten op. Voor vrouwen met een grotere cupmaat is het dus extra belangrijk dat het rugpand voldoende stevig is én mooi horizontaal rond je lichaam past.
Jij hebt nood aan een bh die voldoende steun geeft. Die steun heb je door een bh te kiezen met een hoger middenvoorstuk, een hartvorm snit of een push-up bh. Een bh die de borst lift zorgt ervoor dat het borstvolume mooi verdeeld is en dat je borst bovenaan iets voller lijkt.
De beugel BH zorgt er voor dat de BH zijn vorm mooi behoud, de borsten wat ronder uitkomen en ietwat gelift worden. Voor de meeste vrouwen geldt dat de borsten in een beugel BH mooier uitkomen, het decolleté komt beter uit en de vorm van de borst blijft beter behouden.
De oorzaak is vaak dat je bh te groot is (soms zelfs twee maten) of de stretch er helemaal uit is. Het rugpand zit zowat tussen je schouderbladen of bijna in je nek. Het beste is dan ook om je bh's om de twaalf maanden te vernieuwen.
De vuistregel is eenvoudig – Een maat in omtrek omhoog, een cupmaat omlaag. Een maat in omtrek omlaag, een cupmaat omhoog. Dit is wat wordt bedoeld met zustermaten - 85C is de zustermaat van 80D en 90B. Stel dat u maat 85C hebt.
Er zijn nog meer redenen waarom een bh relatief veel stof kost en tijd om te maken. Zo wordt bij duurdere bustehouders het patroon van de stof gespiegeld en dat betekent meer snijafval dat niet kan worden gebruikt. Ook maakt het uit of de patroondelen uit de stof worden gestanst of gelaserd.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Zorg daarom dat je minimaal vier bh's in je kledingkast hebt liggen, adviseert ze. Zo hoef je ze maar één keer per week te wassen en heb je veel langer plezier van je favoriete bh. Twijfel je of je bh nog voldoende stevigheid biedt? Zo zie je wanneer het tijd is om 'm te vervangen.
Maar hoe vaak moet je je beha dan wel wassen of uitspoelen? Om te voorkomen dat de hoge zuurgraad van zweet oksels de bh aantast, wordt aangeraden om de beha na ongeveer drie dagen te wassen.
Dit kan ook gebeuren als je een waszakje gebruikt! Het beste kan je BHs om de 2 à 3 dagen dragen wassen. Draag je ze langer, dan zullen zweet, huidvet en verzorgingsproducten het materiaal van de BH aantasten en dit is wederom niet goed voor het elastiek. Na het wassen kan je je BHs gewoon te drogen hangen.
Was je beha's in de wasmachine, kies dan voor een wasmiddel speciaal voor fijne was. Let ook goed op de temperatuur om krimpen te voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor een fijnwas- of handwasprogramma of een kort katoenprogramma op 40 graden. Was het nooit op een warmere temperatuur.
Het zweet kan irritaties op je borsten veroorzaken. Je kunt er zelfs schimmels door krijgen. Daarnaast zal een beha met ijzeren beugels snel in je lichaam porren, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook inwendige cystes kan veroorzaken.
Ruim drieduizend vrouwen deden mee met de opiniepeiling en daaruit blijkt dat 7 procent van de vrouwen geen bh draagt.
Voor elk jaar dat je geen beha draagt, worden je tepels volgens onderzoekers ruim 7 millimeter gelift. Dat zou komen door de natuurlijke groei van je ondersteunend borstweefsel, wat gestopt wordt door een beha.