Vandalisme en rellen zijn bij de meeste verzekeraars meeverzekerd vanaf de uitgebreide gevarendekking (UGV). Bij uw eigen huis zijn vandalisme en rellen daardoor vaak meeverzekerd in de opstalverzekering.
Bij vandalisme maakt iemand expres de spullen van iemand anders kapot. Denk aan trappen tegen de buitenspiegel van een auto, een ruit vernielen of autobanden lek steken.
In het algemeen is schade door diefstal of vandalisme op de inventaris- en goederenverzekering alleen gedekt als er sporen zijn van braak of van wederrechtelijk binnendringen. Zogenoemde 'blote diefstal'– diefstal zonder sporen van braak – is vanwege het enorme risico niet te verzekeren.
Schade aan je auto door iemand anders
Heeft iemand schade veroorzaakt aan jouw auto? Kom dan direct in actie. Stel de tegenpartij of verzekeraar aansprakelijk voor de geleden schade door een schadeformulier in te vullen. Ook stel je een brief op waarin je dit kenbaar maakt.
Artikel 350 Wetboek van Strafrecht luidt als volgt: “Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”
Vandalisme is in het Nederlandse strafrecht onder meer strafbaar gesteld als 'vernieling' (art. 350 WvSr). Aangezien het een misdrijf betreft, kan de dader er een strafblad door oplopen. Vandalisme is gedeeltelijk instinctief, een vandaal probeert te laten zien dat hij dominanter is dan anderen.
Een All Risk autoverzekering dekt de schade aan de eigen auto, ook als deze schade door eigen toedoen wordt toegebracht. Denk daarbij aan schade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, omslaan van de auto, slippen, diefstal, brand en blikseminslag of stormschade.
De politie houdt toezicht op plaatsen waar veel vernielingen worden gemeld. Ook neemt de politie naar aanleiding van meldingen contact op met de juiste instanties (gemeentes). Vernielingen leiden vaak tot meer vernielingen.
Als je auto is vernielt, doe dan altijd aangifte bij de politie. Ook al wordt hiermee de dader niet direct gevonden, je hebt in ieder geval vastgelegd dat je slachtoffer bent en mochten er meerdere aangiftes volgen (van jou of van andere auto-bezitters uit de omgeving) kan wellicht een dader gevonden worden.
Weet u wie het gedaan heeft of hoe de dader eruitzag? Dan kunt u aangifte doen op het politiebureau. Maak een afspraak via 0900 - 8844 (belkosten).
Heeft u schade aan uw auto of motor en is de dader onbekend? Dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt in veel gevallen de schade. U moet wel kunnen aantonen dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig.
TIP 7: Schakel altijd de politie in na vandalisme
Breng dan de politie op de hoogte. Zij zullen een proces-verbaal opmaken en u helpen bij het documenteren en in kaart brengen van de schade. Vraag de politie om de patrouilles door uw wijk of op uw bedrijfsterrein te verhogen.
Jongeren willen zich ten opzichte van elkaar bewijzen. Of het gebeurt uit pure verveling. Jeugdigen boven de 16 jaar slaan doorgaans aan het vernielen uit frustratie. Groepsgedrag is een belangrijk aspect: onder invloed van de groep wordt vaak vandalisme gepleegd.
Het Waarborgfonds is er voor mensen die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Bijvoorbeeld als de veroorzaker is doorgereden of als hij niet verzekerd is.
Ben je niet in staat om eventuele schade zelf te betalen of de auto te vervangen bij hoge reparatiekosten of total loss? Dan is een allrisk autoverzekering een goede keuze. Ben je wel in staat alle kosten zelf te dekken, dan is een andere vorm van verzekeren geschikter.
Heb je een gloednieuwe auto of één die nog veel geld waard is? Dan is een all risk autoverzekering afsluiten een goed idee! Je krijgt hiermee vrijwel alle schades aan je auto vergoed, ook als het je eigen schuld is. Bovendien krijg je bij total loss of diefstal dan genoeg vergoed om dezelfde auto opnieuw te kopen.
All Risk is ideaal als u een dure auto wilt verzekeren. Deze autoverzekering vergoedt, naast de schade die u bij anderen veroorzaakt, ook vrijwel alle schade aan uw eigen auto. Een all riskverzekering wordt meestal afgesloten voor auto's tot 6 jaar oud. Het wordt ook wel een 'volledig casco verzekering' genoemd.
Bij vernieling gaat het erom dat u een goed, dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, opzettelijk en wederrechtelijk, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt. Vernieling is een misdrijf en is strafbaar gesteld in artikel 350 Wetboek van Strafrecht (Sr.)
Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor.
Vandalisme is met opzet iets beschadigen of kapotmaken van een ander. Voorbeelden van vandalisme zijn een busje beschadigen of vuilcontainers in brand steken. Vandalisme is strafbaar.
Het officiële record voor de duurste snelheidsboete ooit
Het record staat nog op de naam van een Zwitserse miljonair. Eerder in 2010 reed een bestuurder 137 km/u waar 80 was toegestaan in een Ferrari Testarossa. Aan de hand van zijn vermogen (ongeveer 19 miljoen euro) werd de boete vastgesteld op 240.000 euro.
Dat gebeurt meestal telefonisch. Voor heel ernstige misdaden zet de politie familierechercheurs in. Als u aangifte heeft gedaan van diefstal of vernieling krijgt u een bericht op Mijn Politie wanneer de situatie is veranderd.
Er wordt een proces-verbaal opgemaakt en naar de officier van justitie gestuurd. Ook als je de regels van Halt niet volgt, gaat er een proces-verbaal naar de officier van justitie. Die bepaalt vervolgens hoe hoog je straf wordt. Hier houd je een strafblad aan over.