Het risico op het ontwikkelen van een chronische HBV-infectie varieert van 90% bij de pasgeborenen, 25% tot 30% bij kinderen onder de 5 jaar tot minder dan 5% bij volwassenen (Lok 2007).
Wanneer kunt u het virus doorgeven? U kunt het hepatitis B virus al doorgeven aan anderen voordat u klachten heeft, namelijk vanaf 6 weken voordat de eerste ziekteverschijnselen beginnen.
Hoe vaak komt hepatitis B voor? In Nederland dragen circa 40.000 mensen het hepatitis B-virus bij zich.
Het hepatitis B virus loop je op via seks zonder condoom. Ook kunt je hepatitis B krijgen als je bloed in contact komt met het bloed van iemand die hepatitis B heeft. Bijvoorbeeld via wondjes of het delen van een tandenborstel, scheermesje of nagelschaartje.
De huisarts kan via bloedonderzoek de diagnose van hepatitis B stellen. Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen het hepatitis B-virus. Antistoffen zijn vanaf ongeveer zes weken na besmetting in het bloed aantoonbaar.
Iemand die hepatitis B heeft gehad en het virus niet meer heeft, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2012 krijgen kinderen deze inenting meerdere keren op het consultatiebureau.
Na volledige vaccinatie is een kind langdurig, waarschijnlijk levenslang, beschermd tegen hepatitis B. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau.
Bij acute hepatitis B hoeft u niet met medicijnen behandeld te worden. Het virus verdwijnt in 90 procent van de gevallen, meestal binnen zes maanden. In ongeveer 10 procent van de gevallen wordt de ziekte chronisch. Bij chronische hepatitis B hebt u soms wel behandeling nodig.
Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact.
Bij volwassenen kan hepatitis A gepaard gaan met geelzucht. Geelzucht is geen ziekte maar een symptoom bij verschillende aandoeningen van de lever. Klachten bij geelzucht zijn: geel worden van het oogwit en de huid.
hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Hepatitis is gevaarlijk omdat de lever vitale functies vervult. Chronische hepatitis kan leiden tot leverbeschadiging of zelfs tot levercirrose. Hepatitis kan ontstaan door onder andere een virusinfectie, overmatig alcoholgebruik of een auto-immuunziekte.
Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking door een virus. De ziekte gaat vanzelf over. Iedereen kan hepatitis A krijgen. In Nederland komt de ziekte vooral voor bij schoolkinderen en mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Turkije en Marokko en tropische gebieden.
Hepatitis B komt vaak voor in Zuid-Amerika, het grootste deel van Afrika en delen van Azië. In Rusland, het Midden-Oosten en het noorden van het Afrikaanse continent komt hepatitis B in mindere mate voor, maar vormt het wel een gezondheidsrisico.
Een test op “hepatitis B surface antigeen”. Het is een deel van het oppervlak van het virus. Als dit aanwezig is (HBsAg positief), betekent dit dat iemand besmet is met het hepatitis B-virus. Het virus kan dan ook op anderen worden overgedragen.
Nee, iemand die al een keer hepatitis B heeft gehad kan het niet meer opnieuw krijgen.
Behandeling van hepatitis B gebeurt met geneesmiddelen die het afweersysteem versterken (PEG-interferon alfa-2a of PEG-interferon alfa-2b, maximale duur 48 weken) of medicijnen die het virus langdurig onderdrukken, zoals entecavir of tenofovir. De behandelduur van deze laatste groep middelen is in principe levenslang.
Je kunt hepatitis A krijgen door contact met ontlasting van een besmet persoon. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, of door besmet eten en drinken. Daarom is het belangrijk je handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een toiletbezoek. Er is een vaccinatie beschikbaar.
Aansluitend na vier tot acht weken bepaling van de anti-HBs titer. Wanneer de uiteindelijke titer <10 IE/L blijft (non respons) moet de betrokkenen als onbeschermd worden beschouwd en heeft dus risico op een hepatitis B infectie. Bij iedere blootstelling aan het hepatitis B virus dient HBIg toegediend te worden.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Hepatitis B geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B- virus, deze ontsteking kan ernstig of minder ernstig van vorm zijn. Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht.
De bekendste vormen - hepatitis A, B, en C - worden door virussen veroorzaakt. Hepatitis kan ontstaan door een virusinfectie, blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, gebruik van bepaalde soorten medicijnen (toxische hepatitis) of overmatig alcoholgebruik (alcohol hepatitis).
Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.