'Je bent een nieuwsgierig Aagje' wordt in zijn algemeenheid opgevat als negatief. Toch heeft nieuwsgierigheid veel positieve kanten. Het wordt ook wel gezien als een teken van intelligentie. Nieuwsgierigheid kan een heel mooie eigenschap zijn: je wilt weten hoe de ander zich voelt, hoe iets zit.
Zonder nieuwsgierigheid zou een mens niet gemotiveerd zijn te zoeken, verder te gaan en risico's te nemen. Het is noodzakelijk voor ons voortbestaan. Wie niet nieuwsgierig is, leert niet, ontwikkelt zich niet en blijft letterlijk en figuurlijk stilstaan.
Ongezonde nieuwsgierigheid: valkuil
wanneer je onbescheiden iemand het hemd van het lijf vraagt en vragen stelt waar je niks mee te maken hebt. wanneer je een bemoeial wordt en indringt in iemands privacy. wanneer je vraagziek wordt, ook naar zaken die niet tot jouw verantwoordelijkheid behoren.
onbescheiden (bn) : indiscreet, nieuwsgierig, opdringerig, vrijpostig. benieuwd (bn) : geïnteresseerd, nieuwsgierig.
Nieuwsgierigheid is het verlangen dat je voelt om meer over iets te weten te komen. Je ervaart een 'gat' in je kennis, begrip of kunde en je wilt er graag meer over weten. Daarvoor ga je actief op zoek naar informatie, kennis en uitleg.
Einstein zei het ooit treffend: 'Het is belangrijk om nooit te stoppen met vragen te stellen. Nieuwsgierigheid heeft zijn eigen recht om te bestaan'.
Nieuwsgierig is eerder een karaktertrek, en benieuwd ben je naar de afloop of uitkomst van iets.
Het vraagteken staat vaak symbool voor nieuwsgierigheid. Maar ook bijvoorbeeld een denkwolkje of een nadenkende emoji. Soms wordt ook wel eens een onderzoekend handloep gebruikt als synoniem voor nieuwsgierig zijn.
verlangend om iets te weten of waar te nemen.
De valkuil van geduld is er ook en misschien herken je die wel: teveel tijd nemen en geen notie nemen van deadlines. te langzaam werken en niet begrijpen dat er druk is bij anderen of dat er deadlines zijn gesteld.
Wat zijn persoonlijke eigenschappen / kwaliteiten? Kwaliteiten zijn de unieke en persoonlijke eigenschappen die bij mensen horen. Bescheidenheid is bijvoorbeeld een kwaliteit, daadkracht en zelfstandigheid zijn dat ook. Kwaliteiten en karaktereigenschappen zijn vaak verbonden met een bepaald type persoonlijkheid.
Hoe werkt het precies? Nieuwsgierigheid is eigenlijk een soort reflex van de hersenen. Op basis van eerdere kennis en herkenbare patronen zijn je hersenen de hele dag bezig met informatie te verwerken. Soms wordt hierbij bepaalde informatie aangeboden die voor de hersenen extra interessant is.
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
Je ziet een bepaald dier vaak terugkomen. In dromen, in je dagelijks leven of elke keer als je de tv aanzet bijvoorbeeld. Tijdens verschillende rituelen zoals een trance, kun je jouw eigen krachtdier oproepen. De beste manier is om dit te doen onder begeleiding van een sjamaan.
De mot laat jou zien dat je prima kunt leven in deze derde dimensiewereld, maar dat je jouw unieke gaven mag inzetten om daarin jouw plek in te nemen net als de mot dat doet bij het vallen van de schemer en in de nacht. Toch wordt de mot altijd aangetrokken tot licht.
benieuwd = benieuwd bijv. naamw. Uitspraak: [bəˈniwt] als je graag dingen wilt weten Voorbeeld: `Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.
Een definitie luidt: "De innerlijke kracht die individuen in staat stelt om hard te werken, weerbaar te zijn bij tegenslag en vast te houden aan hun langetermijndoelen.”
veeleisend en de lat te hoog leggen: te hoge eisen stellen aan jezelf en een ander. onrealistische verwachtingen hebben van jezelf en een ander. fouten zien als een persoonlijk falen c.q. geen fouten durven maken. het liefst alleen werken: je alleen weet hoe het moet en dan maak je geen fouten.
Dan wil je betrouwbaar zijn, maar je komt er zelf mee in de problemen. De valkuil van betrouwbaar is er dus wel. Wanneer je te betrouwbaar bent, word je naïef of kwetsbaar. Misschien soms te degelijk, dogmatisch, te principieel of zelfs saai of te braaf.
Te empathisch, te inlevend, te invoelend of te begripvol is een valkuil. Je kunt je goed verplaatsen in de ander maar je gaat te ver. Merk je dat je soms té inlevend bent en dat je je teveel verplaatst in de gevoelens van de ander? Dat is een valkuil!
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.