Het op slot gaan van je knie betekent dat je je knie niet meer volledig kunt buigen, strekken of dat in beide richtingen niet meer volledig kunt bewegen. Die beweging kun je dan ook echt niet meer maken. Het is het gevoel als of je een vinger tussen de deur hebt, je kunt niet verder bewegen want er zit iets tussen.
Wat gebeurt er als je knie op slot schiet? Bij een knie die op slot schiet, kan het kniegewricht niet meer gestrekt of gebogen worden. In het kniegewricht zitten botten, spieren, kraakbeen, gewrichtsbanden en pezen. De binnen- en buiten meniscus fungeren als schokdemper tussen het boven- en onderbeen.
De mensen die een slot gevoel ervaren in de knieën, hebben vaak moeite met buigen en strekken. De knie kan ook dik worden, dit noemen we zwelling. In onderstaande kopjes zal nader worden uitgelegd wat slotklachten van de knie inhouden.
Ten eerste kan het zijn dat je iets voelt of hoort knappen. Dat kan een spier zijn die je bezeert door een verkeerde beweging of val. Meestal doet de knie meteen pijn, zwelt deze op en in sommige gevallen kan de knie ook gelijk blauw worden. Vaak kan je wel nog lopen, maar dit doet over het algemeen wel pijn.
De klachten
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen.De pijn zit aan de zijkant van de knie.Meestal komt er vocht in de knie.
Plotseling verplaatsen de stukjes zich en kunnen dan klem komen te zitten tussen het gewricht. Dit geeft plotse pijnklachten, en het gevoel de enkel niet meer normaal te kunnen bewegen, er is een blokkade. Deze sensatie noemen we 'slotklachten'.
Een slotknie is een blokkade in de knie waardoor de knie niet helemaal kan strekken. Met de term “knie op slot” bedoelen artsen en patiënten echter niet altijd hetzelfde. Artsen bedoelen hier vaak mee dat er iets in de knie zit dat de knie blokkeert waardoor je hem niet meer helemaal kan strekken.
De oorzaak is vaak onbekend, maar soms is er sprake van een beschadiging van het kraakbeen of spoort de knieschijf niet voldoende in de groeven van het bovenbeen. Ook bij het hebben van te korte strekspieren (vaak bij jongeren die in de groei zijn) kunt u last hebben van het door de knie zakken.
Instabiliteit van de knie is vaak het gevolg van een kapotte of niet goed werkende kruisband(en). Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt.Soms gaat dit gepaard met pijnklachten.
In het eindstadium van artrose is bewegen vrijwel niet meer mogelijk. De enige remedie kan dan zijn om het gehele kniegewricht operatief te verwijderen en te vervangen door een knieprothese of kunstknie.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien.Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus.Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken.
Kniepijn door overbelasting gaat vaak vanzelf weer over. Hierbij helpt het als u uw knie wat rust geeft. Bijvoorbeeld door de beweging die de pijn veroorzaakt een tijd niet te maken. Ook kunt u pijnstillers nemen.
Er zijn tal van oorzaken die voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie kunnen zorgen. Pijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een acute blessure, denk aan: verdraaiing van de knie op het sportveld of een plotselinge val. Daarnaast kan overbelasting ook zorgen voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie.
Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje. Zorg er hierbij voor dat je je knie niet overstrekt. Wanneer de klachten minder worden, is het belangrijk om de belasting weer op te gaan bouwen door oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Het hoofdsymptoom van een slijmbeursontsteking in de knieën is in vrijwel alle gevallen de pijn. Doordat de slijmbeurs ontstoken is geraakt en daardoor is gaan zwellen, doet bewegen flink zeer. Vooral wanneer u de knie helemaal probeert te buigen, kunt u voelen dat er iets mis is.
Hydrops betekent een zwelling van het kniegewricht, doordat er vocht in het gewricht zit. De oorzaak kan een beschadiging of een irritatie van het gewrichtskapsel zijn of een beschadiging van de inwendige structuren van het gewricht (meniscus of kruisbanden).
Wanneer u een gescheurde kruisband heeft krijgt u meestal een dikke pijnlijke knie, dit komt door de bloeding die na het scheuren in uw knie ontstaat. U heeft een instabiel gevoel (zakt door uw knie heen) en u kunt u minder goed lopen op het been. Soms kunt u uw knie niet goed strekken.
Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u een van deze klachten heeft: U kunt helemaal niet op uw been staan. U heeft het gevoel dat u door uw knie heen zakt. Dit kan een teken zijn van een gescheurde knieband.
Een gescheurde meniscus heeft een kleine kans op genezing, tenzij de scheur in een goed doorbloed gebied zit. De bloedsomloop rondom de scheur zou dan nog kunnen zorgen voor eventueel herstel.
Als de meniscus is gescheurd, is het vaak pijnlijk als er op de buitenzijde of binnenzijde van de knie wordt gedrukt. Door irritatie van de gescheurde meniscus kan er vocht in de knie ontstaan. Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is.
De knie, en de operatiewondjes, kunnen enige weken dik blijven. Die zwelling verdwijnt vanzelf. Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen.
Na 4-6 weken mag u sport activiteiten of zwaar fysiek werk hervatten. Bij jonge mensen kan het de meniscus binnen 4 weken na het trauma worden hersteld, als de scheur heel dichtbij het gewrichtskapsel te vinden is. Voor het vastzetten van de meniscus ('fixatie') worden hechtingen of oplosbare ankertjes gebruikt.