De levensduur van een epoxy coating hangt af van de aangebrachte dikte, en het oppervlakte. Over het algemeen kunnen we stellen dat een epoxy coating zo'n 5 tot 15 jaar met u meegaat.
Epoxy kun je circa 2 jaar bewaren mits koel en donker bewaard. De verharder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen. In de praktijk is epoxy nog veel langer te gebruiken.
Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig. Epoxy wordt onder andere gebruikt bij boten en bootreparaties, maar ook als basis van lijmen, harsen, verven en vloeren. Het bijzondere aan epoxy is dat het ontzettend sterk is.
Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt. Handig als je werkstuk van de ondergrond moet kunnen loskomen.
Wacht tussen willekeurige lagen niet langer dan 3 dagen. Is dit wel het geval, dan is het advies om eerst te schuren en stofzuigen voordat u verder gaat! In ieder geval 24 uur na het aanbrengen van de laatste laag (onder normale omstandigheden) kunt u de vloer weer in gebruik nemen, maar met beleid, het is nog vers!
Voordelen van Epoxy coating transparant
Zeer helder eindresultaat. Hoge krasvastheid en bescherming. Hecht op bijna alle ondergronden (hout, beton, kunststof, etc). Voedselveilig voor incidenteel voedselcontact, zoals op werkbladen.
Hierbij kun je onder meer denken aan gietvloeren. Epoxy giethars is ook een duurzaam product dat kan worden gebruikt met verschillende materialen, waaronder: hout, stof, glas, porselein of metaal. Het is echter belangrijk op te merken dat epoxy giethars niet als waterbestendig wordt beschouwd.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxyhars is krasbestendig, maar niet krasvast. Er is geen materiaal dat volledig ongevoelig is voor krassen. U kunt een grotere krasbestendigheid bereiken door een toplaag op basis van polyurethaanhars aan te brengen.
Wanneer een epoxy wordt gegoten in te dikke lagen kan de epoxy geel worden, scheuren en zelfs zo heet worden dat het kan gaan roken tijdens de uitharding. In de onderstaande foto zie je wat er kan gebeuren wanneer je een te dikke laag epoxy giet.
Een op epoxy gebaseerde polymeer is mechanisch zeer sterk, (Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton) bestand tegen chemicaliën (in de vaste vorm) en heeft een zeer groot hechtingsvermogen gedurende de overgang van vloeistof naar vaste stof.
Voor het gieten van dikkere lagen voor creatieve toepassingen worden epoxy gietharsen gebruikt, je noemt een epoxy een giethars wanneer de voornaamste toepassing gieten is.
Epoxyhars is perfect voor doe-het-zelf-projecten omdat het veelzijdig en ontzettend sterk is. Het is daarnaast ook een gatenvuller, wat het ideaal maakt voor reconstructies. Tot slot kun je de meeste epoxylijmen schuren, boren en beschilderen.
Wat is epoxy? Vloercoating bestaat uit epoxy. Dit is een kunststof die door een chemische reactie van vloeistof naar een vaste stof verandert. Epoxy is wel tweemaal zo sterk als beton en daarom zeer geschikt als ondergrond.
Epoxy hecht op zeer veel ondergronden en is zeer sterk. De hars vermengd met verharder is vaak te dun om een lijmnaad te vullen en wordt daarom vaak verdikt met vulmiddelen. De meest gebruikte vulmiddelen voor verlijmen zijn katoenvezel om hout te verlijmen en Stewathix om andere materialen te verlijmen.
Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV. Dat betekent dat je het in toepassingen die veel UV licht krijgen af moet lakken met een UV bestendige lak.
Weerstand tegen hitte en vocht: Epoxy tafels zijn bestand tegen hitte en vocht, waardoor ze geschikt zijn voor zowel binnen- als buitengebruik.
Epoxy binnenshuis in gevaar door hitte? Binnen huis zal een epoxystuk geen gevaar lopen tegen hitte, omdat hier geen extreme temperaturen voorkomen en de warmte van de zon geen schade brengt een epoxystuk. Ook kan het branden van kaarsen in een waxinelichtje geen brand of schade veroorzaken.
De epoxy wordt veel gebruikt voor het ingieten van objecten, tafelbladen en snijplanken van 5 tot 25 millimeter laagdikte. Voor het gieten van dunnere lagen gebruik je de epoxy giethars 5 mm en voor dikkere lagen de epoxy giethars 70 mm.
Week een schone, zachte doek in aceton, en wrijf het zachtjes op de epoxyhars. Gebruik een veiligheidsbril, een neus- en mondmasker, en handschoenen. Let op dat de ruimte goed is geventileerd. Het hout of beton neemt de aceton op, en de epoxy wordt zachter en laat langzaam los.
Gebruik hiervoor aceton of alcohol.Doe dit op een doekje en wrijf het op de oppervlakte totdat de lijm loslaat. Epoxy verwijderen van je huid: Hoewel het is aangeraden om handschoenen te dragen als je epoxylijm gebruikt, is het mogelijk dat je toch iets op je huid krijgt.
Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt. Ga door met polijsten tot je tevreden bent over het eindresultaat.
Het epoxy dat wij gebruiken in ons meubilair staat bekend om hun stevigheid. Het ziet er misschien breekbaar en glimmend uit. Maar het is echt alles behalve fragiel, onze epoxy is zo sterk dat het je hele leven kan meegaan, het vergt ook weinig tot geen onderhoud en ziet er elke dag als nieuw uit.
Sterkte en Duurzaamheid:
Epoxy is bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, waardoor het een populaire keuze voor meubels die vaak zal worden gebruikt en onderworpen aan zwaar gebruik. Het is ook bestand tegen water, chemicaliën, en hoge temperaturen, waardoor het ideaal is voor buiten en high-traffic gebieden.
Om uitgeharde epoxy te verwijderen, heb je gedenatureerde alcohol, verfverdunner of een lijmverwijderaar nodig. Voor niet-uitgeharde epoxy of poreuze materialen, heb je Iisopropylalcohol of aceton nodig.