Het hangt af van je budget maar ook van het gebruiksgemak. Wil je direct aan de slag kunnen dan ben je iets meer kwijt. Kan je wachten en heb je een ruime vriezer dan is een wat goedkopere ijsmachine een optie. Roomijs is met iedere machine te maken, voor andere soorten ijs moet je de juiste machine kiezen.
In het geval van een ijsmachine wordt de kracht van de motor alleen gebruikt om de bladen te laten draaien om het ijs te maken. Over het algemeen hebben ijsmakers een motor van 6 tot 180 watt.
Zelf ijs maken is goedkoop.
Thuis 1 liter ijs maken kost gemiddeld 2 euro, veel minder dan in de ijssalon.
Zelfvriezende ijsmachines hebben een eigen koelcompressor die de ijsemmer koelt terwijl je het apparaat gebruikt. Hierdoor zijn zelfvriezende ijsmachines krachtiger dan ijsmachines met koelelement. Het vooraf invriezen van een koelelement is niet meer nodig. Daarnaast kun je meerdere ijssmaken achter elkaar maken.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Boretti B101 de beste ijsmachine is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Boretti B101 is de Cuisinart ICE40BCE. Kijk onderstaand voor de overige ijsmachine testresultaten.
Prijs softijsmachine
Een goedkope softijsmachine heb je voor 30 tot 40 euro maar je hebt ook uitschieters van bijna 600 euro. Gemiddeld kost een goede softijsmachine voor thuis met een capaciteit van 1 tot 2 liter tussen de 100 en 350 euro.
Meestal duurt dit ongeveer 30 minuten. Serveer nu jouw huisgemaakte ijs, met of zonder dessert naar keuze. Schakel de ijsmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Neem de ijsemmer uit en was deze apart af.
Bij een softijs machine werkt het net iets anders. De vloeibare softijsmix wordt eerst door een pomp opgezogen en in de pomp wordt de benodigde lucht toegevoegd door de tandwielen die erin zitten.
Volgens heb recept moet je 10 gr vanille aroma, 250 ml melk (halfvol in mijn geval), 150 ml slagroom (niet geklopt), 3 blaadjes gelatine (=5 gram) en 50 gr suiker mengen en dat in de machine doen (zie plaatje).
Als je voor klassiek roomijs wil gaan, krijg je wel het beste resultaat met een ijsmachine. Wat een ijsmachine namelijk doet is het ijs invriezen en tegelijkertijd mengen, hierdoor ontstaan er zo min mogelijk ijskristallen en wordt het ijs zacht en romig.
Omdat de wand van de container ijskoud is, vriest een dun laagje van het ijsmengsel aan. Dit laagje wordt bijna onmiddellijk door het roermechanisme van de wand geschraapt. Hierdoor blijven de ijskristallen klein en vriezen ze niet aan tot één grote klomp ijs.
Standaard softijs wordt bereid van melk of melkpoeder gemengd met water. De melk heeft een lager vetpercentage dan normaal roomijs. Dit mengsel laat men bevriezen bij ongeveer -5 graden, tegen een gekoelde cilinderwand.
Softijs heeft dezelfde samenstelling als roomijs. Roomijs wordt een lange tijd in de vriezer bewaard zodat het hard wordt, terwijl softijs op een temperatuur van ongeveer 5 graden wordt gehouden zodat het een vloeibaar mengsel blijft. Softijs bevat per toef 16 gram suiker (vier suikerklontjes) en 5 gram verzadigd vet.
Bij de productie wordt de basismix gepasteuriseerd en moet deze ook rijpen voordat het wordt afgedraaid in een softijsmachine. Hierbij wordt het ijs in zeer korte tijd (15-30 seconden) op het moment dat het nodig is bevroren.
Vanillesuiker , kristalsuiker, suikerwater of glucosestroop voorkomen dat er teveel ijskristallen ontstaan die het ijs hard maken. De suiker zal oplossen in de vloeistof en hierdoor wordt de vloeistof dikker en ontstaan kleinere ijskristallen. Hoe meer suiker, hoe zachter maar helaas ook zoeter het ijs wordt.
Zelfgemaakt ijs kan nog weleens hard worden in de vriezer. Bewaartip: het blijft zachter als je het niet in een hoge bak invriest, maar in een lage. Niet voor niets wordt de Italiaanse gelato ook zo bewaard! Dek het ijs in de bak ook af met een stukje plasticfolie.
Houdbaarheid IJs
Ijs kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, vooral als je zelf ijs hebt gemaakt, want daar gebruik je vaak verse producten in. Bij ijs dat in de supermarkt gekocht is, kun je het beste op de verpakking kijken naar de uiterste houdbaarheidsdatum.
Door homogenisatie worden de vetbolletjes fijner, kleiner en beter verdeeld door de melk en daarmee door de ijsmix. Hierdoor krijg je een stabielere mix, die meer lucht opneemt en een mooie structuur lang behoudt.
Softijs. Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken.
Ijs begint te bevriezen bij min 2 graden. Bij 5 a 6 graden onder nul is ongeveer de helft van de vloeistof bevroren. De suiker bevriest niet mee maar verplaatst zich naar de rest van de vloeistof. Deze overblijvende vloeistof bevat dus in verhouding meer suiker, waardoor het vriespunt nog verder daalt.
Italiaans ijs is de variant van consumptie-ijs die in Italië is ontstaan. Belangrijke ingrediënten naast water zijn suiker of andere zoetstoffen en uiteenlopende smaakstoffen als fruit, noten en etherische oliën. Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
Hoe werkt het? Er zijn vriezers en Amerikaanse koelkasten die een ijsblokjesmaker hebben aangesloten op de waterleiding. Zo hebt u dus altijd ijsblokjes die gemaakt zijn van vers water. Er zijn ook apparaten waarvan u het waterreservoir handmatig moet vullen met water.
De meeste huishoudelijke ijsmakers verbruiken tussen 50 en 150 watt per uur. De meeste ijsmakers hebben een ingangsvermogen van tussen de 50 en 180 watt. Professionele ijsblokjesmakers voor de horeca hebben echter een veel hoger stroomverbruik van 180 watt tot 500 watt en meer.