Katoen: Standaard wasprogramma voor katoen en linnen.Synthetisch: Programma voor kleding dat niet van natuurlijk materiaal is gemaakt zoals Nylon en Polyester. Het is aan te raden je wasmachine op dit programma maar voor de helft te vullen.
Synthetisch. Dit wasprogramma (40°C) gebruik je voor licht of gemiddeld vervuilde kleding van acryl, nylon, polyester, polyamide enzovoort. Deze was wordt standaard op 40 graden uitgevoerd omdat synthetische stoffen kunnen krimpen op hogere temperaturen.
Kies voor het gewone katoenprogramma op 60°C of het hygiëneprogramma en als het kan een wasmiddel met bleek. Zorg tenslotte dat de was daarna goed droogt. Kies niet voor het ecoprogramma of het nieuwe Eco 40-60 programma. Deze programma's wassen niet lang genoeg op hoge temperatuur.
Katoenprogramma
Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden. Katoen kan veilig op 1400 of 1600 toeren worden gecentrifugeerd zodat het sneller droogt.
Natuurlijke vezels komen van planten, wol of draad uit de natuur. De bekendste voorbeelden zijn katoen, wol, bamboe, zijde en linnen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Het grote voordeel van synthetische stof is dat het sterk is. Daarmee is het beter bestand tegen slijtage en is het vrij eenvoudig te reinigen. Vezels van natuurlijke oorsprong, zoals katoen, zijn bijvoorbeeld veel lastiger te reinigen. Doordat de jas beter bestand is tegen slijtage, kun je er nog jaren mee doen.
Met het katoen wasprogramma kan je vrijwel alle witte en bonte katoenen wasgoed wassen. Met dit programma kan je lichte en normaal vervuilde kleding schoonmaken. Bij normaal vervuild katoen is 40 °C het meest efficiënt qua energie- en waterverbruik.
Fijne was is kleding en andere textiel dat een milde verzorging nodig heeft. Het gaat hierbij vaak om wol en zijde, maar ook heel fijne katoen, kant of viscose kan in de categorie fijne was vallen.
Katoen is een van de makkelijkste stoffen om te wassen. Het kan goed tegen hoge temperaturen. Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden.
Geschikt voor katoen, linnen en gemengde stoffen. Je kunt de trommel vullen met het maximale aantal kilo's en het hoogste toerental instellen. Gemiddeld duurt het programma ruim 3 uur. Het katoenprogramma van 40°C is het hoofdprogramma uit de wasmachinetest.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Probeer je spijkerbroek zo min mogelijk te wassen, en als het dan toch tijd is voor een wasbeurt draai je jeans dan binnenstebuiten en was hem op het fijnwasprogramma. Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt.
Katoenprogramma: beddengoed en handdoeken
Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius. Centrifugeer je was op 1.400 of 1.600 toeren, zodat deze sneller droog is.
Katoen: Standaard wasprogramma voor katoen en linnen. Synthetisch: Programma voor kleding dat niet van natuurlijk materiaal is gemaakt zoals Nylon en Polyester. Het is aan te raden je wasmachine op dit programma maar voor de helft te vullen.
Zuinig wassen duurt lang
Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma's duren daarom een stuk langer dan normale programma's.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Apart wassen en krimp voorkomen
Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.
Wij adviseren daarom om katoenen stoffen de eerste keer op lagere temperatuur (maximaal 40 graden) te wassen en niet direct in de droger te doen. Na de eerste wasbeurt kun je eventueel op hogere temperaturen wassen, maar voor de meeste kleding is dat niet per se nodig.
Katoen begint al goed te krimpen vanaf een temperatuur van 60 graden. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt halen is de temperatuur dus belangrijk.
Zoals de naam al verraadt, is het bonte wasprogramma geschikt voor de gekleurde kleding. Dit programma wordt in de dagelijkse huishouding het meest gekozen. Als je de kleuren goed wilt behouden en beschermen, mag je de kledingstukken slechts op maximaal 60 graden wassen.
Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren. Het katoenprogramma duurt langer dan de andere wasprogramma's.
krimpvrij, kleurecht, vlekwerend, waterafstotend, kreukvrij worden gemaakt. Moderne technieken maken het ook mogelijk katoen met allerhande andere soorten natuurlijke of synthetische vezels te mengen, waardoor heel nieuwe stoffen ontstaan, die het draagcomfort nog verbeteren of een speciaal kleureffect geven.
Katoen – katoen is sterk elastisch, voelt koel aan, absorbeert uitstekend vocht en is warmte-isolerend. Katoen laat zich gemakkelijk met andere weefsels mengen. Door de katoenvezel te mengen met een synthetische vezel wordt het weefsel goedkoper en droogt het sneller. Maar het heeft nog een voordeel.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.