Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Wortels. Wortels bevatten een hoge concentratie aan kalium, waardoor ze zeer vochtafdrijvend zijn. Ook bevatten ze alfa- en bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine die de huid helpen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen en staar (cataract) helpen verminderen.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Enkele andere symptomen voor ascites kunnen zijn: verminderde eetlust, druk op maag, buikpijn of vermoeidheid. De behandeling van ascites is afhankelijk van de oorzaak. Een algemene behandeling bestaat uit een combinatie van een zoutarm dieet en vochtafdrijvende middelen.
Voor elke gram glycogeen die je lichaam opslaat, houd je 3 gram vocht vast. Dit kan al snel oplopen tot 2 tot 3 kilogram. Behalve de invloed van onze voeding op de vochthuishouding hebben ook hormonen impact op je vochtbalans. De meeste vrouwen zijn namelijk zwaarder als ze ongesteld zijn.
Zout eten trekt ook weer vocht in het lichaam aan. Maar hierbij geldt wel dat matig zout gebruik juist goed is. Sommige groenten zijn van nature vochtafdrijvend, zoals asperges, bleekselderij, komkommer, tomaat, en venkel.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Mythe: thee werkt vochtafdrijvend
Er zijn namelijk meer manieren om voldoende vocht binnen te krijgen: water, thee, koffie… Noem maar op. Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor.
Deze vochtophoping in de buik wordt ook wel ascites genoemd. Het vocht zakt vervolgens meestal naar beneden waardoor je ook last krijgt van dikke voeten en benen. Het vocht in de buikholte kan op de verschillende organen gaan drukken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Dat je lichaam meer vocht vasthoudt, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een hoge bloeddruk er bijvoorbeeld voor zorgen dat extra vocht begint op te hopen. De hoge druk in je bloedvaten perst als het ware het vocht in de omliggende weefsels.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Uw enkels of onderbenen kunnen dik worden door vocht. Dat komt door aderen die slecht werken, er lekt dan vocht uit. U krijgt drukverband om uw onderbeen en moet veel gaan lopen. Zo drukken de spieren in uw kuiten het bloed beter terug naar uw hart.
Vochtafdrijvende middelen (ook wel 'diuretica' genoemd) gaan zorgen dat je meer vocht uitplast dan dat je inneemt. Eigenlijk gaan ze vooral je nieren ondersteunen, zodat deze meer urine kunnen uitdrijven. Vochtafdrijvers zorgen er in feite voor dat je meer gaat urineren.
Magnesium is ook een elektrolyt en tevens mineraal. Onderzoek naar magnesium wijst uit dat het wel zo'n 600 functies heeft in ons lichaam, waaronder onze vochthuishouding. Samen met zout en kalium bepaalt magnesium je de verdeling van vocht in het lichaam.
De meeste bekende vitamine is B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Poepen en afvallen
Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow. Sterker nog, als je veel vezels binnenkrijgt kun je tot wel 1,5 kilo per eh… sessie verliezen.
Wat maakt dik
Dik word je meestal door een teveel aan calorieën en een te weinig aan verbranding. Er komt dus meer energie binnen dan dat eruit gaat. Zie het als een fles water van 1000 cc, die je elke dag vult met 100 cc water en er elke dag 90 cc water uitdrinkt.
Voeding bij oedeem
Eet minder zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt de bloeddruk. Zorg ook voor voldoende beweging . Dit stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.