Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen. Je kunt ook kokosmelk gebruiken in plaats van kookroom. Gebruik koffiemelk in plaats van kookroom De room is eenvoudig te vervangen door koffiemelk.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Naast koffiemelk bestaat er ook koffieroom. Deze room wordt niet ingedikt, maar alleen gehomogeniseerd en gesteriliseerd. Het heeft daarbij een lager melkvetpercentage, tussen de 20-35%, in vergelijking met slagroom of volle room.
Anders dan koffiemelk is koffieroom niet ingedikt, dus niet geëvaporeerd. De typische smaak van koffiemelk blijft daarom bij koffieroom achterwege.
Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen. Bijvoorbeeld opgeklopte warme melk.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Kookroom is namelijk een roomsoort die bij gebruik van hoge temperaturen niet schift, maar die toch een relatief laag vetpercentage heeft: zo'n 20%. Het wordt gebruikt om sauzen, soepen en hartige taarten romig te maken en in te dikken.
Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt. Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche!
Kookroom is room waaraan bindmiddelen zijn toegevoegd. In zure sauzen heeft room de neiging om te schiften. Kookroom schift door de bindmiddelen niet.
Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product.
Gebruik ongezoete slagroom in plaats van kookroom
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt doordat kookroom een gezonde variant is van slagroom (de mate waarin deze gezond te houden is). Het is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Als vervanging voor crème fraîche kan je ook kookroom nemen. De naam zegt het al, deze roomvariant is geschikt om mee te koken en ideaal voor warme soepen en sauzen. Kookroom bevat minimaal 10% vet. Op de verpakking vind je het exacte percentage terug, bijvoorbeeld 20% vet.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Crème fraiche is ideaal voor in warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Kookroom is een light-versie van slagroom. Het is hetzelfde product, maar dan met slechts 20 procent vet. In tegenstelling tot volle room kun je kookroom niet stijfkloppen. Vaak wordt deze room gebruikt om soepen en sauzen een romige smaak of meer structuur te geven.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Koffieroom en creamer
In koffieroom wordt room gebruikt — de naam verklapt het al — en bevat daardoor nog meer verzadigd vet dan gewone koffiemelk. Ook koffieroom staat niet in de Schijf van Vijf. Een ander veelgebruikt product in de koffie is creamer: een poeder gemaakt van glucosestroop, kokosvet en melkeiwit.
Koffie en melk passen heel goed bij elkaar, want melk maakt koffie zachter en milder van smaak. De juiste melk en techniek van opschuimen zorgt ervoor dat de melksuikers karameliseren en het toevoegen van suiker overbodig is.
Om toch die lekkere smaak en romige textuur te krijgen heb je proteïnen nodig. Je kiest dus best voor een volle melk met een hoog proteïne gehalte. Zo kan je een emulsie maken en krijg een schuim dat een perfect mondgevoel geeft, een lekkere rijke smaak en een textuur die je kan gebruiken voor latte art.