Het grootste verschil tussen een e-bike en een speed pedelec is de maximumsnelheid. Met een e-bike bereik je een snelheid van maximaal 25 km/u met ondersteuning. Een speed pedelec gaat bijna dubbel zo hard, je bereikt hiermee snelheden tot 45 km/u. Een speed pedelec is eigenlijk een hele snelle elektrische fiets.
Regels voor gebruik speedpedelec
Dan moet u: minimaal 16 jaar zijn; een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben; een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm dragen.
De speed pedelec heeft een extreem efficiënte ratio tussen de massa van de bestuurder en de benodigde energie om die persoon te verplaatsen, vergeleken met bijvoorbeeld een (elektrische) wagen. Ook heeft de speed pedelec geen rechtstreekse uitstoot en kan hij met groene energie worden opgeladen.
E-bikes hebben geen trapondersteuning, maar wel een gashendel. Het woord pedelec (afkorting voor Pedal Electric Cycle) werd bedacht in 1999, om fietsen met automatische trapondersteuning duidelijk te onderscheiden van fietsen die aangedreven worden via een gashendel - e-bike dus.
Goedkopere e-bikes hebben meestal een voorwielmotor en duurdere modellen bijna altijd een middenmotor. Een speedbike (ook bekend als speed pedelec) is het krachtige broertje van de e-bike. Hij heeft een topsnelheid van 45 km/u en je mag 'm alleen gebruiken op de rijbaan of bromfietspaden.
Waar mag je (niet) rijden met je speed pedelec? Je moet het fietspad gebruiken, in de juiste rijrichting, op wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 km/u. Op andere wegen heb je de keuze, tenzij de verkeersborden aangeven dat een bepaald fietspad verboden is.
Fietspad = verboden terrein
Omdat een speed pedelec wordt gezien als bromfiets, is die regel ook van toepassing op high speed e-bikes. Je rijdt op de weg, tenzij er ook een bromfietspad aanwezig is. Is er zo'n speciaal pad voor brommers, dan moet je daarop fietsen. Maar je mag dus niet op het 'gewone' fietspad!
De maximumsnelheid geldt uiteraard ook voor speed pedelecs. Op plaatsen met een maximumsnelheid van 30 km/u of minder moet je die dus ook respecteren. In een fietsstraat mag je fietsers voorbijsteken, maar je mag de maximumsnelheid van 30 km/u niet overschrijden.
Een speed pedelec, ook wel speedbike genoemd, is een soort elektrische fiets met superkrachten, waarmee je snelheden tot wel 45 km/u haalt. Dat gaat dus veel verder dan een beetje trapondersteuning. Dankzij deze snelheid is de speed pedelec een ideaal vervoermiddel voor sportief woon-werkverkeer.
De prijzen van de meeste speed pedelecs variëren tussen €4.000,- en €6.000,-.
De levensduur van de accu van een speed pedelec is gemiddeld 4 tot 5 jaar. Dit betekent dat je ongeveer iedere 5 jaar de accu van jouw speed pedelec moet vervangen door een nieuwe. De belangrijkere vraag is vaak: Hoeveel km gaat een accu van een speed pedelec mee? Dit hangt af van de grootte van de accu.
Je kan gerust traag rijden op een stromer en zo naast je partner blijven. Echter, dit is heel erg onprettig. De ondersteuning is dan naar mijn gevoel veel te weinig en je moet zelf aan de bak op een hoog toerental. Schakel je naar kleinere tanden, schiet je er als een pijl vandoor.
De e-bikes van VanMoof zijn al jaren in te stellen op een Europese of een Amerikaanse stand. In die laatste stand kunnen de elektrische fietsen van de ingebouwde elektromotor ondersteuning krijgen tot 32 km/u, wat in de VS is toegestaan. Maar in de Europese Unie geldt voor e-bikes een maximum van 25 km/u.
Verzekering: Bij een gemotoriseerde fiets of speed pedelec is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen. Bij een fiets met elektrische hulpmotor hoeft dit dus niet. Een helm wordt verplicht: Bestuurders en passagiers van een speed pedelec moeten een helm dragen.
Verschil e-bike en speed pedelec
Het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec is dat je tot maximaal 45 kilometer ondersteund wordt op een pedelec en maar tot 25 kilometer per uur op een gewone e-bike. Een speed pedelec heeft een groter motorvermogen.
Elektrische fiets of speed-pedelec
De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. De speed-pedelec biedt trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Ook het motorvermogen verschilt.
Speed pedelecs worden in het verkeersreglement beschouwd als een bepaald type bromfiets, naast de bromfietsen van type A en type B. Gebruikers van de speed pedelec mogen het fietspad gebruiken op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u, wanneer dit aangeduid is met het verkeersbord D7 of met wegmarkeringen.
Dit geldt ook voor een speed-pedelec. De maximale snelheid daarvan is onder andere afhankelijk van het weer en de fysieke gesteldheid van de berijder. De enige constante is dat het wettelijk niet is toegestaan om trapondersteuning te bieden bij snelheden hoger dan 45 km/u.
De Morena Premium, de Livorno Premium, de Citta Superior MDS en de Vicenza Superior zijn omarmd door de panelleden van de AD Fietstest 2022 met als bekroning de titel Beste Koop.
De Fietsersbond is van mening dat de speed pedelec niet thuishoort op het fietspad in de bebouwde kom. Daar fietsen de meest kwetsbare fietsers: kinderen en ouderen. Op de vaak smalle fietspaden binnen de bebouwde kom zijn de snelheidsverschillen te groot.
E-bikes gaan normaliter niet harder dan 45 km/u. De revolutionaire fiets, met de naam Swind EB-01, wordt aangedreven door een 15 kW/20 pk sterke elektromotor en met opgeladen batterijen kan hij 130 kilometer ver komen.
Klasse A bromfietsen, die moeten op het fietspad rijden (als er een is). Ze halen een maximumsnelheid van 25 km/u. Klasse B bromfietsen halen een maximumsnelheid van 45 km/u. Ze mogen op het fietspad rijden op wegen waar de maximaal toegelaten snelheid 50 km/u is.
een maximum snelheid van 25 km/u (vaak “pedelec” genoemd)
Zijn bestuurder is een zwakke weggebruiker zoals een voetganger en is verplicht de gedragsregels van de wegcode na te leven.
Maximum snelheden voor de speedpedelec
Op de rijbaan mag je 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom: 40 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom: 30 kilometer per uur.
Een SP-nummerplaat aanvragen
De verkoper van de speedpedelec bezorgt u het gelijkvormigheidsattest en de aanvraag tot inschrijving (het roze formulier) (PDF bestand opent in nieuw venster). U moet de aanvraag tot inschrijving (het roze formulier) en een kopie van het gelijkvormigheidsattest opsturen naar de DIV.