Als je vagina, eileiders, baarmoeder en baarmoedermond niet gezond en goed doorgankelijk zijn door een SOA dan zul je als vrouw helaas onvruchtbaar kunnen worden. Verminderde vruchtbaarheid is ook een risico als je een SOA hebt terwijl je zwanger bent. Bovendien kan het leiden tot zowel miskramen als vroeggeboorten.
Nee, er bestaan geen testen die je zekerheid kunnen geven over je vruchtbaarheid. Dat hangt van veel dingen af, en een doorgemaakte chlamydia-infectie is daar maar een onderdeel van. De meeste vrouwen die een chlamydia infectie gehad hebben zullen wel gewoon zwanger kunnen worden.
Risico voor het ongeboren kind
Een onbehandelde infectie kan tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geven op voortijdige weeën, vroegtijdig gebroken vliezen, vroeggeboorte en laag geboortegewicht.
Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Kans wordt groter als je vaker chlamydia hebt
De kans dat je minder vruchtbaar wordt door chlamydia is kleiner dan 1%. Het gebeurt in Nederland bij naar schatting 500 vrouwen per jaar. Heb je vaker chlamydia? Dan wordt de kans dat je als vrouw minder vruchtbaar wordt snel groter.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Gevolgen. Het is belangrijk om een seksueel overdraagbare aandoening tijdig te behandelen. Anders kan die ernstige gevolgen hebben, zoals verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Zolang een soa niet is behandeld, blijf je besmettelijk voor anderen.
Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
De gynaecoloog zal door onderzoek achterhalen of bij u sprake is van een soa, om welke seksueel overdraagbare aandoening het gaat en een behandeling voorstellen. Er zijn vele seksueel overdraagbare aandoeningen.
Je kunt verschillende klachten hebben door chlamydia. Bijvoorbeeld pijn bij het plassen of tijdens seks of in je buik. Of bloed uit je vagina als je niet ongesteld bent. Er kan ook vocht uit je vagina of piemel komen.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Van de virale soa's genezen hepatitis B en genitale wratten soms spontaan. Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter.
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als chlamydia niet wordt behandeld, is de kans groot dat het leidt tot complicaties zoals Pelvic Inflammatory Disease (PID) of vruchtbaarheidsproblemen.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Als je een soa hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen: Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus (meer dan normaal). De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn of anders ruiken. Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen.
Genitale herpes, HPV-infectie, HIV-infectie en hepatitis B zijn ongeneeslijke virale infecties, waarvan de gevolgen met anitretrovirale middelen kunnen worden gemilderd. Als ze een SOA hebben, kunnen zwangere vrouwen een antibioticabehandeling volgen.
De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.
Chlamydia, gonorroe en syfilis
Chlamydia en gonorroe worden met antibiotica behandeld. Je bent na een week genezen. Ook syfilis wordt met antibiotica behandeld. Antibiotica worden alleen gebruikt voor soa's die door een bacterie worden veroorzaakt.
Van de meeste soa – maar met name Chlamydia – krijg je helemaal geen klachten. Een soa kan ongemerkt serieuze schade aanrichten. Langdurig drager zijn van bijvoorbeeld chlamydia kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.