Als je niet wilt dat kleren in de was afgeven dan moet je ze eerst afzonderlijk wassen in de wasmachine. Na meerdere keren wassen kan de kleding bijna niet meer afgeven. Als de kleding heel donker is kan je ze best ook even laten weken in een emmer water met azijn.
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden.
Zo helpt het om een nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
Kleur behouden
Voor dit kleur behoud kun je net als het voorkomen van afgeven, de broek met azijn wassen of laten weken. Dit zorgt ervoor dat de kleur niet zal vervagen. Ook kan je de broek voordat je hem gaat wassen inspuiten met haarlak. Klinkt misschien heel raar, maar het werkt echt!
Om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen, kun je de kleuren fixeren. Leg het kledingstuk een nachtje in een emmer water met een flinke scheut azijn. Een absolute must voor rode outfits.
Azijn kan verf in kleding fixeren door de zure eigenschappen van azijn. Hierdoor loop je minder risico dat de kleuren vrij komen en overlopen (bijvoorbeeld bij fel gekleurde prints). Vaak wordt er ook zout bij gedaan (dus een nacht laten weten in koud water met een schep zout en een flinke scheut azijn).
Wat kan je het beste doen als je de kleur van je kleding wilt behouden? Om kleur van kleding te fixeren in een kleding stuk (te behouden) kan het helpen om de kleding een nachtje te laten weken in een emmer met koud water en azijn.
Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Donkere was ook wassen met azijn
Maar niets is minder waar. Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
Door azijn te gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken verwijdert het azijn de kalk uit het water waardoor het water zachter wordt. Met een zachtere jeans en minder kalkaanslag in je wasmachine als gevolg. Bij het wassen van je jeans kan je zowel schoonmaakazijn als natuurazijn of wasverzachter gebruiken.
Textiel kan kleurstof afgeven tijdens het wassen. Dit wordt ook wel het bloeden van wasgoed genoemd. De vrijgekomen kleurstof kan zich hechten aan ander wasgoed. Een berucht voorbeeld is de rode sok die per ongeluk in de witte was belandt, zodat je witte was met een roze tintje uit de wasmachine komt.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
De stoffen vervormen, de kleuren veranderen, en de kleding slijt snel. De CEO van Levi's zegt zelfs dat hij zijn eigen jeans al 10 jaar niet gewassen heeft. Het is enorm slecht voor denim om het te wassen, vooral voor de kleur, maar ook omdat hij dan veel sneller slijt.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Was nieuw textiel de eerste keren apart. Donkere kleren kan je laten weken in water met natuurazijn. Hierdoor hechten de kleuren beter en loop je minder kans dat ze uitlopen. Je kan donkere kleren ook laten weken in water met azijn, dit helpt ook tegen de muffe geur.
Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier. Voor theevlekken voeg je een eetlepel Dreft toe aan het sopje.
Kleur fixeren met azijn
Heeft u kortgeleden een nieuwe zwarte broek of trui aangeschaft? Dan is het zinvol om deze voor u hem in de wasmachine doet, eerst een nachtje te laten weken in een badje van water en azijn. Op deze manier fixeert u als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen.