Wol heeft een ontstekingstemperatuur van 570 graden en is daarmee redelijk brandveilig. In combinatie met andere stoffen zoals nylon of polyester wordt wol makkelijker ontvlambaar.
Zware wollen weefsels zijn doorgaans zo dicht geweven dat vuur geen kans krijgt: de vlammen doven al snel. Bovendien is wol een dierlijk product, en die zijn minder brandbaar dan plantaardige producten.
Dat komt omdat ze zo gefokt worden dat ze een onnatuurlijk dikke en zware vacht hebben. Hierdoor lijden veel schapen met warm weer onder hun enorm dikke vacht die ze niet kwijt kunnen raken. Deze schapen die speciaal voor hun wol gefokt zijn moeten wel door mensen geschoren worden.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. De smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.
Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar.De brandklasse van schapenwol is vastgesteld op B2-E. Schapenwol is moeilijk in brand te krijgen. Het verkoolt alleen bij brand, schapenwol verspreidt de vlammen niet verder.
Door schapenwol in de tuin te gebruiken, help je de planten enorm in hun groei. De wol wordt afgebroken door het bodemleven. Hierbij ontstaat waardevolle compost, waar bloemen en planten weelderig van gaan groeien. Het mooie aan schapenwol is dat het heel geleidelijk wordt afgebroken.
Brandveiligheids-categorie B2 betekent 'normaal ontvlambaar', BI 'moeilijk ontvlambaar/brandvertragend' en A als laatste 'niet brandbaar', In de tabel zijn de meest gangbare isolatiematerialen opgenomen. Glas- en steenwol komen als beste naar voren, als je kijkt naar de combinatie van warmtevoordeel en brandveiligheid.
Is steenwol brandbaar? Een van de grote voordelen van steenwol isolatie is de hoge brandwerendheid. Met een ontbrandingstemperatuur van 1100 °C is steenwol hittebestendig te noemen. Ter vergelijking: als een brand volledig ontwikkeld is, kan de temperatuur oplopen tot 1200 °C.
De kracht van steenwol
ROCKWOOL steenwol is onbrandbaar en voldoet aan Euro-brandklasse A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt nauwelijks rook of toxische gassen.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Het is belangrijk niet flink te gaan schrobben, wrijven of wringen en spoel de wol uit met water dat dezelfde temperatuur heeft als het water uit de tobbe. Anders kan de wol gaan vervilten. Droog de vacht op een droogrek, nooit in de wasdroger!
Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol. Dat betekent, in het gunstigste geval bij witte wol, dus een opbrengst van 15 tot 25 cent per schaap. De andere soorten wol kosten gemiddeld 30 tot 50 cent per schaap. Daar komt de prijs voor het scheren van de schapen nog bij.
Waarom schapenwol geschikt is voor isolatie? Dat komt doordat het een uitstekende isolatiewaarde heeft én warmte accumulatie in alle seizoenen. Ook is het damp- en vochtregulerend. Daarnaast is schapenwol brandwerend, zelfdovend en is het bijzonder prettig in de verwerking.
Glaswol is hittebestendig en zal nooit vlam vatten en is hiermee één van de meest brandveilige isolatiematerialen dat er te verkrijgen is.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Bewaaradvies. Eenmaal aangekocht kan de ruwe, onbewerkte wol voor vele jaren goed blijven. Bewaar de wol in de netzak waarin deze geleverd is en hang die in een droge, frisse ruimte waar de wind er goed bij kan. Enkele maanden na het scheren droogt de lanoline wat in.
Temperatuur. Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Alles Wol is dé specialist in wolverwerking, gevestigd in Drenthe. In onze wolspinnerij verwerken we ruwe wol tot lontwol, kaardvlies of garen (dit laatste geldt alleen voor schapenwol). Ook is het mogelijk om de wol alleen te laten wassen, zodat u de wol zelf thuis kunt kaarden en/of spinnen.
Was wol niet op een koud programma
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).