Dia 12: Karpers hebben een reukorgaan waarmee ze heel goed geurstoffen in het water kunnen waarnemen. Geuren verspreiden zich over grote delen van het water en de karper kan op die manier al van verre 'ruiken' of er ergens eten te halen is.
Wist je dat karpers geur anders waarnemen dan mensen? Waar wij geuren uit de lucht halen, doet de karper dat onder water. Het kan dus goed zijn dat jij de geur van een boilie heerlijk vindt, maar dat een karper het helemaal niet kan ruiken… Lees hieronder nog meer interessante weetjes!
Niet elementaire kleuren gaan onderwater eerst over in andere kleuren. Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
Zicht. Karpers kunnen met beide ogen opzij en naar boven kijken in een hoek van 49 graden. Alles wat buiten deze hoek valt is dus niet zichtbaar voor de karper. De karper heeft verschillende oogcellen waardoor hij alle kleuren kan zien die wij kunnen zien.
Curry trekt vooral kleine vis. Het is ook uitermate geschikt om je maden een smaakje mee te geven. Een theelepel aan je maden toevoegen en ze gaan heerlijk ruiken.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Bij een dubbele dosis Allicine trad zelfs in het geheel geen sterfte meer op. De onderzoekers vermoeden dat knoflook niet alleen helpt om de bacterie te doden, maar ook de weerstand van vissen vergroot. Infecties krijgen daardoor minder kans.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Partikels. Partikels, zoals hennep, tijgernoten en maïs, zijn ook populair als karperaas. Ze zijn vaak goedkoper dan boilies en kunnen een groot aantal karpers aantrekken door de geur en smaak die ze afgeven. Zorg er wel voor dat je partikels op de juiste manier bereidt om de veiligheid van de vis te waarborgen.
Een rig tube met een leadclip en dan een onderlijn van maximaal 18 cm met haakmaat 6 of 8 is de beste keuze bij deze visserij. Omdat de karper op een heel klein oppervlak aast is het belangrijk dat je een korte onderlijn hebt zodat de karper bij een aanbeet zo snel mogelijk in contact komt met het lood.
De beste tijd is echter wanneer het water warmer is dan 14 graden Celsius. Karpers gaan dan het grootste deel van de dag actief zoeken naar eten. Maar wanneer is dat dan precies? Het meeste succes tijdens het karpervissen zal je hebben in de maanden mei, tot en met oktober!
Zolang het zoet water, of zelfs een beetje brak water, betreft is de kans groot dat er karper zwemt of zou kunnen zwemmen. Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Ja, vissen kunnen ruiken. En dat is ook heel praktisch. Vissen gebruiken hun reukzin om voedsel te vinden, om te communiceren met andere vissen en zelfs om hun weg te vinden. Vissen heb dan ook een relatief zeer goede reukzin omdat ze een reeks zeer gevoelige reukorganen hebben.
Hoe kan je dit nou te weten komen? Alleen door in het water te kijken of naar springende vis te kijken of is er ook wat aan het water te zien ? Bijvoorbeeld dat het mooi schoon is , of iets? Is dit water aangesloten op een groter water of een sloot?
Karperachtigen zijn slimme vissen en passen zich snel aan. Vaak zie je in drukke visvijvers dat de karpers hun voedsel juist van half water weghalen in plaats van de bodem. Dit omdat ze dat voedsel als 'veilig' beschouwen, alvorens het op de bodem ligt. De karper is daarnaast ook een sterke vis.
Als een gepassioneerde karpervisser wil je natuurlijk weten waar de karpers op dit moment bijten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de locatie en het gedrag van karpers altijd afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het weer, de watertemperatuur, de diepte van het water en het voedselaanbod.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg. 'De recordvis' van de Nieuwkoopse Plassen in handen van Joop Butselaar.
De karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip, twee lange in de mondhoeken en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan hij 30 tot 40 jaar worden.
Ook vissen houden van afwisseling. Een gebalanceerde voeding komt de gezondheid en daarmee de kleurenpracht ten goede. Ook is het verstandig om 1x per week wat groente te voeren in de vorm van bijvoorbeeld courgette, komkommer of paprika.
Kalkaanslag verwijder je makkelijk met een beetje natuurazijn op een sponsje. Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
Van een goede waterkwaliteit wordt elke vis blij. Veel sierslakken, garnalen en algeneters kun je blij maken met een schijfje komkommer. Dit kun je bijv. met een elastiekje vast maken aan een steen, zo kunnen ze er makkelijk bij komen.