Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak. Op die manier is nasi in de vriezer nog zeker 3 maanden houdbaar.
Je kunt nasi ook in de vriezer bewaren.Dan blijft het 3 maanden goed.
Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
U kunt de maaltijden invriezen en later weer opwarmen in de magnetron.
Bami: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Bami kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de bami te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Je kunt het gewoon opbakken in een pan of wok. Dan wel eerst even ontdooien natuurlijk. Maar je kunt het ook in de magnetron opwarmen. Verwarm het dan 1 minuut op de hoogste stand, schep om en herhaal tot alles goed warm is.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Maar bijvoorbeeld rijstmaaltijden, pastasaus en vlees zijn goed in te vriezen. Groenten kun je het beste vooraf blancheren, oftewel kort voorkoken (ongeveer 2 minuten) in kokend water voordat je ze invriest. Vergeet niet dat eten/drinken kan gaan uitzetten in de diepvries.
Invriezen kan ook. In een luchtdichte bak of diepvrieszak is nasi in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de nasi te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Bewaren. Bewaar het meegenomen eten in de koelkast op 4 °C. Vries het niet in. Eet het meegenomen restauranteten of de resten van de afhaalmaaltijd binnen 1 dag op.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Rijstgerechten
Ook rijstgerechten of saus voor rijstgerechten kun je heel goed invriezen.
Eén dag. Sowieso raadt de NHS aan niet langer dan een dag te wachten met het opnieuw opwarmen. Bovendien adviseren ze om rijst nooit meer dan één keer te verwarmen en zorg ervoor dat de gehele maaltijd goed warm is voordat je het consumeert.
De voordelen van vlees ontdooien in koud water
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast.
Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt. Dus mag je rijst opwarmen; beter van niet, want qua gifstofjes is het al niet het meest handige ingrediënt.
Wanneer je je rijst laat afkoelen kun je deze in de koelkast op 4 tot 7 graden maximaal twee dagen bewaren en in de vriezer op -18 graden tot wel drie maanden. Zorg wel dat je dit in een luchtdicht, goed afgesloten bakje doet.
Dat komt doordat gekookte rijst de perfecte kraamkamer is voor een hele ongezellige bacterie (Bacillus cereus). Hierdoor kun je zomaar een voedselvergiftiging oplopen en dat gaat allemaal veel sneller dan je denkt.
Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.
De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst.