Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan.
Dit zijn vaste stoffen en vloeistoffen, de meest voorkomende branden in huis. Het schuim heeft als voordeel dat het niet geleidend is, zodat u ook apparaten in het stopcontact kunt blussen. Is er sprake van een gasbrand, een brand van metalen of een frituurvetbrand, dan kan een sproeischuimblusser niet worden gebruikt.
De sproeischuimblusser is geschikt voor de brandklassen A en B en eventueel voor de brandklasse F. In tegenstelling tot de poederblusser veroorzaakt de sproeischuimblusser weinig nevenschade. Er kan met de sproeischuimblusser zeer plaatsgericht geblust worden, waarna de ruimte snel weer in gebruik genomen kan worden.
Doordat de gas die uit de CO2 blusser komt niet geleid wanneer het met elektriciteit in aanmerking komt is ook deze blusser goed geschikt voor het blussen van een elektriciteitsbrand. Doordat je blus met een gas, zorgt het blussen van een brand met een CO2 blusser niet voor blusschade.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
De Enphase omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag wordt gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier. De brandweer kan met Enphase micro-omvormers veilig blussen.
De sproeinozzle van een sproeischuimblusser zorgt ervoor dat de elektriciteit niet terug schiet in de blusser. Dit in tegenstelling tot de normale schuimblusser waar de kans op een stroomstoot die terug stoot een stuk groter is. Dit is eigenlijk het grote verschil tussen de 2 schuimblussers!
Blus met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser
Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand kun je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser gebruiken. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker. Ook in de CO²-blusser zit niet geleidend gas.
Tijdens het blussen mag je die spuitmond nooit aanraken! Het gas daalt namelijk tot een temperatuur van min 80°C en aanraking zou dus ernstige brandwonden kunnen opleveren. Enkel met het handvat kan je de spuitmond of de vuurhaard richten.
Spuit eerst een proefstoot recht voor u uit (niet omhoog of omlaag). Zo ziet u of de blusser werkt en wat de worplengte is (ca. 3 à 4 meter). Richt op de vlammen met het gedeelte waar de straal van de blusser eindigt.
In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij. Halogeen spotjes en gloeilampen worden erg heet.
De zichtbaarheid is tijdens het blussen dus slecht. Zeker in een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de brandhaard niet goed zichtbaar blijft. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking wanneer het wordt ingeademd.
CO2-blusser: Dit apparaat neemt de zuurstof rond de brandhaard weg waardoor het vuur vanzelf dooft. Omdat een CO2-blusser weinig tot geen schade aanricht aan het materiaal is dit het ideale toestel om een elektriciteitsbrand te bestrijden.
Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon. Het grote voordeel van een poederblusser is dat je er veel verschillende soorten branden mee kan blussen. Daarnaast is het een relatief goedkoop blusmiddel, niet vorstgevoelig en kan het onder spanning blussen.
Werking schuimblusser
Een schuimblusser blust vaste stofbranden en vloeistofbranden. Bij vaste stofbranden werken beide elementen van het blusmiddel (water en schuim) op de brandbare stof in. Water dringt in de kern van de stof en koelt zo de brandhaard af. De damp van het water (stoom) verdrijft bovendien de zuurstof.
Elektrische autobrand moeilijker te blussen
Een brandende elektrische auto is lastiger te blussen dan een 'gewone' auto. Dat komt door de lithium-accu's. De afzonderlijke accucellen kunnen in het extreme geval oververhit raken en een kettingreactie veroorzaken bij aangrenzende cellen.
Poederbrandblusser: je kan elektrische apparaten blussen met een poederblusser. Een poederblusser heeft een grote bluskracht en is niet elektrisch geleidend. Het belangrijkste nadeel is dat wanneer je met een poederblusser geblust hebt, je dit poeder moet verwijderen met een industriële reiniger.
De CO2-blusser - De CO2-blusser is alleen effectief voor branden van brandklasse b. De vetblusser - De vetblusser is speciaal voor branden van brandklasse f. De blusstof bestaat uit kaliumcitraat en kaliumacetaat. De sproeischuimblusser - De sproeischuimblusser is een van de meest gebruikelijke brandblusmiddelen.
Over het algemeen geldt dat een schuimblusser na 20 jaar echt aan vervanging toe is. Na deze tijd kan de blusser beter niet meer gebruikt worden. Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren. Indien nodig, kan de vulling dan worden vernieuwd.
Wanneer er géén sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 200 vierkante meter en minimaal twee per verdieping. Wanneer er wél sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 100 vierkante meter en minimaal drie per verdieping.
Brandblussers mag je in principe plaatsen daar waar het jou het best uitkomt, maar ze moeten wel gelijkmatig over de oppervlakte verspreid worden. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten. Op die manier wordt jouw vluchtroute het beste beschermd.
Zonnepanelen vormen een kleine elektriciteitscentrale op het dak van je woning. Bij daglicht wekken je zonnepanelen continu stroom op. Kortsluiting in de kabels of aansluiting, kan brand veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten.
Kans op brand door zonnepanelen zeer klein
Dat is een brandrisico van 0,0029 procent. In opdracht van de RVO onderzocht TNO brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland. Dit rapport uit maart 2019 rekent dat bij 0,014% van de ongeveer 170.000 in 2018 geplaatste PV-systemen brand ontstaan is.
De onderhoudsvrije schuim houdende sprayblussers zijn lichtgewicht en compacte brandblussers die eenvoudig binnen naar de brand te verplaatsen zijn. Met zowel automatische als grotere schuimblussers omvormer, monitoring unit en bekabeling van zonnepaneel installaties veilig blussen.