Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland.Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland.
Bonaire, Saba en Sint Eustatius behoren tot het land Nederland. Zij zijn een soort gemeente, met het verschil dat ze niet tot een provincie behoren.
Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn vanaf dat moment landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status 'bijzondere gemeenten' van Nederland. De zes eilanden staan samen bekend als het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind. De Nederlandse Antillen (de Caraïbische eilanden Saba, St. Maarten, St. Eustatius, Bonaire en Curaçao) en het eiland Aruba maken nog steeds deel uit van het Koninkrijk Nederland.
Toen in 1791 de West Indische Compagnie failliet ging werd Curacao een echte Nederlandse kolonie. Vier jaar later kwamen op Curacao slaven in opstand maar deze werd neergeslagen. De Engelsen veroverden het eiland in 1800 en in 1807 en vanaf 1816 na het verslaan van Napoleon is Curacao echt Nederlands.
De Tweede Kamer stemt in met de onafhankelijkheid. Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land.
Reisdocumenten en identiteitsdocumenten Caribisch Nederland en Caribische landen. In het Caribisch deel van het Koninkrijk worden Nederlandse paspoorten verstrekt, maar geen Nederlandse Identiteitskaarten (NIK). Ieder eiland heeft een eigen identiteitsdocument, de sédula.
de Curaçaoër zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: Curaçaoërs een inwoner van Curaçao, of iemand afkomstig uit Curaçao Bron: WikiWoordenboek.
Voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten geldt dat u per land maximaal 30 dagen aaneengesloten mag verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Voor informatie over verlenging na aankomst kunt u contact opnemen met de lokale autoriteiten.
Curaçao werd in 1634 door de West-Indische Compagnie (W.I.C.) veroverd op de Spanjaarden. De Republiek was op dat moment verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) met Spanje en Portugal. Deze landen waren sinds 1580 verenigd onder één staatshoofd, de Spaanse koning.
In 1499 wordt Curaçao ontdekt door de Spanjaarden. Zij gebruiken het eiland met name voor de veehouderij. Met de landbouw ging het daarentegen beduidend slechter. Ook waren er weinig edelmetalen te vinden en gaven de zoutpannen geen hoge opbrengst.
Wil je op vakantie naar de ABC-eilanden, dan vinden wij Bonaire het mooiste eiland van de Nederlandse Antillen: de natuur is er mooi, er hangt een rustige, gemoedelijk sfeer en er zijn veel waterrecreatie- en duikmogelijkheden.
Elk land binnen het Koninkrijk heeft een eigen regering. De landen hebben ieder een eigen gouverneur. De gouverneur is het hoofd van de regering.
In 2010 volgden Curaçao en Sint Maarten, terwijl Saba, Sint Eustatius en Bonaire (ook bekend als de BES-eilanden) als 'bijzondere gemeenten' werden opgenomen in het moederland als Caribisch Nederland. De Nederlandse Antillen bestaan daardoor niet langer als staatkundige eenheid.
Op Curaçao geldt het Burgerlijk Wetboek van Curaçao (BWC), op Sint Maarten geldt het Burgerlijk Wetboek van Sint Maarten (BWSM) en op Bonaire, Sint Eustatius en Saba geldt het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BW BES).
Rond de twintigduizend Nederlanders wonen op Curaçao; een behoorlijk aantal op de totale bevolking van ruim 150.000 mensen. En ook al spreekt iedereen Nederlands en kun je boodschappen bij de Albert Heijn doen, het leven is on-Nederlands; er is namelijk altijd zon.
Texel is het grootste eiland van Nederland. Het eiland behoort officieel tot de provincie Noord- Holland en telt al met al 14.000 inwoners. In de oppervlakte is het in aantal vierkante kilometers groter dan Curaçao.
Nederlandse nationaliteit behouden
Volgens de huidige wetgeving behoudt u de Nederlandse nationaliteit, als u steeds op tijd het Nederlandse paspoort verlengt of een verklaring van bezit van Nederlanderschap aanvraagt. Op tijd wil zeggen: voordat de periode van 13 jaar verstrijkt dat een paspoort geldig is.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u een Verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) aflegt. U bent dan geen Nederlander meer. Voor de Nederlandse wet bent u dan een vreemdeling. Het doen van de verklaring kan bij uw gemeente of de Nederlandse ambassade in het land waar u woont.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
Nederland. Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Hoewel Suriname rijk is aan belangrijke grondstoffen en tevens een verzorgingsstaat is, leeft 20% van de bevolking in armoede (ter vergelijking: in Nederland leeft 'maar' 8% van de bevolking in armoede). Dit komt door de hoge werkloosheid (geen werk is geen loon), maar ook door de hoge staatsschuld.